Svježe ulovljena sardina spremna za transportLuka Jeličić
StoryEditor
ZAVRŠIO JE RIBLJI LOVOSTAJ...

UKUSNA MALA PLAVA RIBA OPET JE NA STOLU! Srdele i inćuni na razne načine...

Izdvojili smo vam nekoliko recepata s kojima se možete poigrati i brzo skuhati ukusan i jednostavan ručak...

Nakon lovostaja na malu plavu ribu, svježe srdele i inćuni su se vratili na ribarnice, a time su i naši građani sretniji jer se ova jeftina i svima dostupna riba nije mogla kupiti još od Badnjaka. Izdvojili smo vam nekoliko recepata s kojima se možete poigrati i brzo skuhati ukusan i jednostavan ručak. Inače lovostaj iznova kreće u svibnju zbog mrijesta inćuna.

Biguli sa srdelom

Sastojci: 320 g bigula, 400 g srdela, 1 dl maslinovog ulja, 1 češanj češnjaka, 1 prstohvat peršina, sol, papar.

Očistite srdele, skinite im ljuske odrežite im glavu i očistite ih od kosti, operite ih i osušite, pa ih narežite na filete i razmrvite. Češnjak ogulite, lagano ga zgnječite operite ga i osušite. Peršin nasjeckajte na sitno. U tavi na ulju popržite češnjak da ne pozlati, dodajte srdele i kuhajte oko pet minuta na umjerenoj vatri. Začinite solju i paprom i pospite peršinom. Bigule skuhajte u zasoljenoj kipućoj vodi, ocijedite ih i poslužite na tanjuru. Začinite pripremljenim umakom od srdela i poslužite.

Biguli u umaku od inćuna

Sastojci: 320 g bigula, 2 dl maslinovog ulja, 200 g luka, 6 slanih inćuna, sol, papar.

U tavi na 1,5 dl maslinovog ulja popržite luk dok ne dobije zlatnu boju, na kraju dodajte 2 žlice vode, pokrijte poklopcem, vatru smanjite i ostavite da kuha još 5 minuta. U lonac stavite dosta slane vode i ostavite da prokuha, stavite bigule da se skuhaju al dente. Do tada tanko nasijecite filete inćuna kojima ste prethodno odstranili sol i dodajte ih crvenom luku. Ostavite da se prže nekoliko minuta, dok ne porumene i ugasite vatru. Umaku dodajte ostatak ulja sve izlijte u zagrijani tanjur na koji ćete dodati i bigule. Popaprite, promiješajte i poslužite.

Bavette s inćunima

Sastojci: 300 g bavetta, 150 g očišćenih svježih inćuna, 1 limun, ljuta paprika u prahu,1/2 kelja, 4 žlice maslinovog ulja, 2 žlice maslinovog ulja od crnog vina, 1 češanj češnjaka, sol, papar.

Inćune stavite na tanjur posolite ih i popaprite, pospite paprikom. poškropite limunovim sokom i ostavite da se mariniraju nekih 2h. Nakon sat vremena dodajte 2 žlice maslinovog ulja. Kelj očistite i mekano lišće narežite na listiće, dodajte ih u tavu s preostalim uljem i očišćenim češnjakom. Ulijte ocat s malo vode tako da sastojke pokrijete. Posolite i popaprite. Kada sve proključa ostavite da se kuhaju još 20 minuta na umjerenoj vatri, bez poklopca uz miješanje. Prije nego se kelj skuha, skuhajte tjesteninu u puno kipuće slane vode. Ocijedite je te joj dodajte ocijeđene inćune i kelj. Stavite tjesteninu na tanjur i poslužite je toplu.

Bavette sa slanim inćunima

Sastojci: 320 bavetta, 50 g kapara bez soli, 40 g okoštenih crnih maslina, 2 usoljenja inćuna, 12 svježih inćuna, 2 češnja češnjaka, 10 g peršina, 1 pikantna papričica, 200 g pulpe rajčice, 2 grančice svježeg origana, 1 jaje, maslinovo ulje, sol, papar.

Peršin očistite i usitnite ga, sa inćuna odstranite sol, uzdužno ih prerežite i otvorite. Odstranite kosti uz pomoć pincete i narežite ih na komadiće. Kapare isperite i narežite na komadiće. Češnjak zgnječite, dodajte papričicu i sve popržite na u tavi s 2 žlice ulja dok ne porumene. Uklonite češnjak, dodajte inćune narezane na komadiće, pulpu rajčice i kuhajte još 10 minuta. Na kraju posolite i popaprite te u tavi dodajte origano i masline. Svježe inćune očistite, odstranite glavu, utrobu i ljuske tako da ostanu cijeli. Umočite ih u jaje i pržite na tavi s toplim uljem. Tjesteninu skuhajte u puno kipuće vode. Ocijedite je dok je još tvrda i kuhajte je nekoliko trenutaka u umaku od rajčice. Posipajte peršinom i poslužite na tanjuru s prženim inćunima.

Ražnjići od srdela na gradelama

Sastojci: 80 dkg srdela, bijeli vinski ocat, sol.

Srdele očistite, izvadite im utrobu, isperite ih i jednu po jednu i dobro osušite papirnatim ubrusom. Na ražnjiće stavite 3-4 srdele, i pecite ih na gradelama 20 minuta. Pazite da žar bude pokriven pepelom, okrenite ih samo jedanput. Kada su pečene posolite ih i začinite octom. Poslužite vruće.

Slane kaljske srdele

Sastojci: 400 g slanih srdela, 1 češanj češnjaka, 5 kapara, pola limuna, 4 rotkvice, 1 glavica luka, 10 maslina punjenih paprikom, 10 crnih maslina, par listova peršina, par listova zelene salate, 4 rajčice, 1 dl maslinovog ulja, 0,5 dl vinskog octa.

Slanim srdelama odstranimo ljuske i glave pa stavimo u marinadu od češnjaka, maslinovog ulja, papra i octa. Na veću tacnu složimo listove salate, na rubove polumjesece od limuna, a na limun stavimo kapar i jedan komadić punjenih maslina. Tada posložimo srdele, pospemo ih tanko izrezanim lukom, a na svaku srdelu stavimo izrezane crne masline i peršin. Na rep srdela stavimo rajčicu i crnu maslinu. Na kraju sve prelijemo marinadom i poslužimo.

Usoljeni inćuni

Inćunima odstranite glavu i utrobu, pazite da ih pri tom ne deformirate. Inćuni ne bi trebali biti manji od 12 cm. Na dno posude ili tegle stavite sloj grube soli i na njoj prozračno složite sloj inćuna s repovima prema sredini. Stavite drugi sloj soli i nastavite na isti način naizmjenice slažeći inćune i sol sve dok se posuda ne popuni. Pokrijte inćune i ostavite ih u soli barem 15 dana prije uporabe...

image

srdele i trlje na ražnju

Pixabay
20.03.2023., 10:42h
KREŠIMIR VASILJ
24. travanj 2024 15:19