Uspomena s dvorišta crkve sv. Ante Padovanskog
StoryEditor
BOŽANSKI BISER I ISTINSKI RAJ

Gostoljubivo selo u nakovnju Vranskog jezera i Jadranskog mora...

U uvali Dugovača, na vratima Kornata, otkrivaju nam, u tijeku je mega­investicija vrijedna preko 100 milijuna kuna – luke za javni promet lokalnog značaja i nautičke marine s 200 vezova...

Da je po vodi i moru, bili bi najbogatije selo na svitu i okolici, reče nam prvi sugovornik u Dragama, na fascinantnom vidikovcu Čelinka s kojeg se pruža veličanstven pogled na Jadransko more i najveće prirodno hrvatsko jezero - Vransko jezero.

Da je po vodi i moru, bili bi najbogatije selo na svitu i okolici, reče nam prvi sugovornik u Dragama.  Ovo je istinski ovozemaljski raj. Zaista su prekrasni i veliki dragarski krajolici i vidici – Park prirode Vransko jezero, Ravni kotari, otok Vrgada, otočić Juština, Pakoštane, Biograd, Nacionalni park Kornati…

-U prošlosti težačko i ribarsko mjesto, u sadašnjosti suvremena turistička destinacija s brojnim kampovima, restoranima i privatnim smještajem te novom lukom i marinom - govore ispred dućana...

- Jezero i more su u strastvenom zagrljaju. Božanski biseri se ljubomorno vole, uvjerljiv je barba Ante dok pričamo nedaleko hotela Stipe...

Ovo je istinski ovozemaljski raj. Zaista su prekrasni i veliki dragarski krajolici i vidici – Park prirode Vransko jezero, Ravni kotari, otok Vrgada, otočić Juština, Pakoštane, Biograd, Nacionalni park Kornati…

- U prošlosti težačko i ribarsko mjesto, u sadašnjosti suvremena turistička destinacija s brojnim kampovima, restoranima i privatnim smještajem te novom lukom i marinom, govore novinaru Zadarskog tjednika ispred dućana na Pijacalu te s vidnim ponosom pričaju o KUD-u Sv. Ante, o 3. ljetnom memorijalnom turniru na male branke "Marko Barešić-Omer" u organizaciji MNŠK Fortuna, 18. memorijalnom noćnom turniru u malom nogometu "Hrvatski vitez Miro Barešić" koji se na samom kraju srpnja održava uz živu glazbu i besplatnog vola na ražnju....

Više se rađa nego umire

Drage su smještene na 39 metara nadmorske visine i prostiru se na površini od 5,94 km3.

- Radosna vijest, Drage imaju prirast stanovništva od svog prvog spomena. Srećom, nije nas uhvatila tzv. bijela kuga i demografski pomor, kod nas se više rađa nego umire, ponosno će sugovornik iz loze Perkanovih.

image

Jedna od kuća za odmor, vila Santa Maria

Prema popisu iz 1857. u Dragama je živjelo 48 stanovnika, 1900. već 216, 1948. točno 512, 1961. bilo je 677, a 2001. broji 805. stanovnika.

- U Dragama je 2011. godine živjelo 893 stanovnika, a prema popisu stanovništva 2021. ima nas 933 ili 40 više nego prije 10 godina, nabraja Bunja.

Od 933 stanovnika muškaraca je 483 a žena 450. Drage imaju 703 stambene jedinice od čega je 410 za stalno stanovanje. U 330 kućanstva žive prezimena: Barešić, Vulin, Stojanov, Šarić, Marketin, Bunja, Kazija, Rašin, Šegota, Nemet, Lujanac, Bungić, Kuljanac…

image

Pogled s Čelinke na novu luku i marinu

- Dragare vam je najbolje pronaći po nadimcima: Perkanovi, Maturini, Barini, Čikuvljevi, Banovi, Carevi, Begovi, Čićini, Bugelji, nabraja baka Ana.

Drage su bile naseljene još u prapovijesti o čemu svjedoče ostaci liburnske gradine na brdu Čelinka iznad današnjeg mjesta te ostaci još dviju gradina – Vela i Mala Kurela.

Samostalno selo početkom 19. stoljeća

Drage su utemeljene na prijelazu s 18. na 19. stoljeće, a svakako prije tridesetih godina 19. stoljeća. Naime, tada se bilo pristupilo izradi katastarskih mapa, između ostalih, i našeg područja, govore sugovornici na tradicionalnom domjenku nakon nedjeljne prijepodnevne mise.

Katastarske mape su dovršene 1840. godine i na njima su ucrtane Drage...

933

stanovnika imaju Drage...

- Drage su se od crkvenih i svjetovne vlasti, smatrale dijelom naselja Pakoštana što je ponekad dovodilo ponekad do ozbiljnog ali i šaljivog razmomilaženja između Dragara i Pakoštanaca. Drage se promatraju odvojeno od Pakoštana tek u prvoj polovici 19. stoljeća, navode sugovornici u Dolaškoj dragi.

Veliki dan za Župu sv. Ante Padovanskog iz Draga bilo je obilježavanje 40 godina ustanovljenja župe, na blagdan nebeskog zaštitnika, 13. lipnja 2019., kad je za vrijeme župnika don Ivana Jordana upriličen veliki i radosni događaj blagoslova novog oltara i dva zvona u ukupnoj vrijednosti od oko 65 tisuća eura ili 550 tisuća kuna.

image

Dragarska mladež, radna i razdragana

- Velebni oltar u vrijednosti 35 tisuća eura svojim prilozima financirali su mještani Draga, a dva zvona lijevana u vrijednosti od 30 tisuća eura s elektrifikacijom sufinancirali su Općina Pakoštane i Grad Biograd na Moru, naglasio je gospođa Rašin.

Idućeg proljeća svećanost posvete crkve...

Župu sv. Antuna Padovanskog utemeljio je zadarski nadbiskup mons. Marijan Oblak, dekretom koji je stupio na snagu 1. siječnja 1979.

- Nova župa Drage nastala je razdiobom od matične župe Pakoštane. Istočne i južne granice župe su i granice između Zadarske nadbiskupije i Šibenske biskupije, a sa zapadne strane razdjelnicu čini tzv. Lukina draga sjevernom linijom prema Vranskom jezeru, objašnjavaju.

Ovozemaljski raj plijeni prirodnošću ambijenta i gostima nudi pravu oazu mira i tišine...

Župna crkva sv. Antuna Padovanskoga. Sagrađena je 1979. godine, a blagoslovio ju je 1980. nadbiskup Marijan Oblak. Crkva je potpuno uređena 1986.

- Na proljeće 2023. održat će se svečanost, obred posvećenja crkve, najavio je don Alojz Knežević, župnik Draga i Vrgade.

Prvi dragarski župnik bio je don Mladen Kačan (1979.-1996.), a potom don Hrvoje Kolak (1996.-1999.), don Ivica Jurišić (1999.-2006.), don Ivan Čolak (2006.-2009.), don Mario Sikirić (2009.-2013.), don Ivan Babjak (2013.-2015.), don Tomas Vargas (2015.-2018.), don Ivan Jordan (2018.-2020.) te od 2020. godine aktualni župnik don Alojz Knežević.

Daleko od masovnog turizma Drage plijene prirodnošću ambijenta i gostima nude pravu oazu mira i tišine, tvrde iz velikog autokampa Oaza mira u slikovitom ozračju punom šljunčanih plaža i borove šume...

image

Dragari i Dragarke čvrsto drže do vjere i obitelji

- U uvali Dugovača na vratima Kornata u tijeku je megainvesticija vrijedna preko 100 milijuna kuna, rekao je Stojanov.

Prvi kružni tok

Naime, u tijeku su intenzivni radovi na izgradnji luke nautičkog turizma Marina Drage s 200 vezova karlovačkih koncesionara u vrijednosti od 63 milijuna kuna. Završni su radovi na uređenju obalnog pojasa u luci za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača u vrijednosti od 24,6 milijuna kuna.

image

Omiljeno okupljalište na Pijacalu

- S novom operativnom obalom želi se povezati otok Vrgada, Drage i Pakoštane, govore sugovornici na trgu kod spomenika Miru Barešiću, jednog od najpoznatijih osoba hrvatske "političke emigracije" iz vremena Jugoslavije.

Završetkom radova ostalo je uređenje obalnog okoliša i niveliranje ceste.

- Nastavak projekta Drage Dugovača ima četiri faze. Površina od oko 6.000 m3 će se popločati. Uredit će se lokacije za uslužne i ugostiteljske djelatnost. Izgradit će se kružni tok prije same luke kako bi se olakšao sigurniji ulazak i izlazak u Dugovaču i na Jadransku magistralu za sve sudionike u prometu. Trebat će još barem 10 do 15 milijuna kuna, objašnjavaju nam dobri poznavaoci općinskih zbivanja...

image

Živi i traje KUD Sv. Ante

09.11.2022., 10:16h
VELIMIR BRKIĆ
27. travanj 2024 05:13