Planinarski dom PaklenicaFb/planinarski Dom Paklenica
StoryEditor
PRIČA IZ PLANINA

Kako prikrstit‘ zmiju?

Predivan, kratki ali slatki, status na facebooku objavili su na profilu Planinarski dom Paklenica. Emotivan, duhovit, nostalgičan...

Predivan, kratki ali slatki, status na facebooku objavili su na profilu Planinarski dom Paklenica. Emotivan, duhovit, nostalgičan...

Da je kao pričica, anegdotica, iz života, pogodio u srca mnogih, naročito planinara, pokazuje broj dijeljenja i lajkova.

Nismo izdržali, a da ga ne podijelimo i proširimo dalje putem portala Zadarskog tjednika.

U nastavku prenosimo u cijelosti objavu s fb-a...

image

Uspomena iz Planinarskog doma

Fb/planinarski Dom Paklenica

 

Kako prikrstit‘ zmiju??

Jedan obred magijskog savladavanja zmije koristio se na Velebitu do 20.st. A kako je on izgledao ispričala je Dara Babac autorici "Mitske predaje i legende južnovelebitskog Podgorja", Mirjani Trošelj. Kako treba postupati kada sretnemo zmiju govori Dara Babac:

"Saću ti reć‘, zmiju se ne smi ubit‘, al‘ je moreš zaklet‘ da ti ne naudi. Zaklet zmiju znači prikrstit‘ zmiju. Kako? Vako: tri puta reci: zmijo, zmijo, zmijo, akos‘ utekla Isusovoj materi, nećeš meni i učini priko nje rukon križ tri puta. Una će se zgrčit‘ i neće se moć‘ maknit‘. Unda uzmi kakvu štapinu i makni je ustranu. Ja san to isprovala dok san prtljala na Rujno. Čin san je opazla blizo blaga, zaklelab‘ je i odmakla od blaga. Totje men‘ rekla baba Zeka Bušljetinka da tako triba učinit‘, samo je nemoj ubt‘. More bit‘ kakva ukleta duša, koja ne more na uni svit."

UGRIZ ZMIJE= DUG ŽIVOT?

Priča je to koja proizlazi iz rubrike povijesti i mitologije. Iako je naša Grgica Parić, bivša domarka, bila stvarna osoba.

image

Uspomena iz Planinarskog doma

Fb/planinarski Dom Paklenica

Naime, prije tridesetak godina ugrizla ju je "vipera" (šarulja). Ispričala je kako ju je ugrizla zmija i da je najbitnije da ju ne smijemo ubiti: "Rano moja, ujla me šarulja. Biću zdrava do smrti. A, srićo moja dobroj‘ srist‘ zmiju na putu, okalaj oko nje, al‘ nikako je nemoj ubt‘. Toj‘ i moja baba govorla." Grgica je doživjela 99. godinu života, a ima li to veze sa zmijskim ugrizom i njezinim poštivanjem zmije ili dobrim genima, ne možemo sa sigurnošću reći.

U spomen na najdugovječniju domaricu Planinarskog doma. Uz svog muža, pokojnog Antu Parića, činila je prvi i najdugovječniji domarski par doma u Paklenici. Oni su bili domari doma oko 40-ak godina.

19.10.2022., 21:04h
ZADARSKI TJEDNIK
25. travanj 2024 11:38