Izletišta: KarišnicaAndrej Perović
StoryEditor

Karišnica još uvijek nudi osjećaj svježine

Ravnom i još uvijek ne previše prometnom cestom koja preko Donjih Biljana i Smilčića vodi kroz Pridragu i zatim dalje prema Kruševu, stiže se do mjesta gdje se Ravni kotari pretvaraju u Bukovicu i šumovitog pobrježja koje nadvisuje Donji Karin. Tu valja skrenuti s te ceste i spuštati se prema Karinskome moru dok se ne dođe do okuke s koje puca otvoreni pogled na franjevački samostan Svete Marije Bezgrješne. S desne strane dobro vidljiva turistička signalizacija obavještava putnike i znatiželjnike da se nalaze na ulazu na stazu koja vodi uz tok rječice Karišnice. Karišnica, zajedno s nedalekom rječicom Bijelom tvori područje ekološke mreže Karišnica i Bijela (PU 6081).

image

Izletišta: Karišnica

Andrej Perović

Riječ je o vodenom toku dugom oko 2.400 metara, a izvire u spilji na nadmorskoj visini od dvadeset metara te se zatim vijugavim tokom spušta prema Karinskom moru. Kanjon je dubine do 100 metara, a širine 80 pa do 200 u donjem toku prema ušću. Uz korito Karišnice vodi uredan makadamski put kojim se može doći do ostataka nekoliko starih mlinica. Sve je ogrnuto veoma bogatim biljnim svijetom u kojemu je zabilježeno više od 350 vrsta biljaka. Od većih stabala ističu se hrast medunac, bijeli grab i alepski bor.Životinjski svijet također je bogat i raznolik zahvaljujući nizu različitih staništa koja se nalaze na relativno malom prostoru. Tu borave šišmiši potkovnjaci, žabe gatalinke i zelene žabe, podzemne vodene kozice, bukovačke orijaške vodenbabure i vodeni kornjaši te vretenca. Posebno se ističu i različite vrste kukaca i pauka kao što su obrubljeni kozak, velika mőra te mangora acalypha.

Ovdje su svoje stanište pronašle i neke vrste ptica među kojima se svakako ističu sova ušara, modrokos i kulik sljepčić.

Tuvine i ljekovito blato

Podrućje ušća Karišnice i susjedne rječice Bijele močvarni je kraj zvan Tuvine i prirodoslovci posebno ističu njegove prirodno-ekološke vrijednosti. Muljevito-pjeskovita obala stanište je biljaka zvanih obalne slanuše, biljne vrste koja je kritično ugrožena ne samo u Hrvatskoj, nego i na svjetskoj razini. Tu je također i odmorište mnogih ptica močvarica koje u plitkoj vodi i mulju pronalaze hranu i redovito posjećuju Tuvine tijekom svojih selidbi. Tijekom najvećih ljetnih suša pod vodom ostaje samo središnji dio popularno zvan Blato, koje obiluje ljekovitim peloidom te tako čini potencjalnu lokaciju lječilišnog turizma.

Rječica Karišnica svojim tokom također čini granicu između područja grada Benkovca i grada Obrovca.

Pomalo nestvarno, posebice u ovim vrućim danima djeluje taj jedan sasvim drugačiji svijet, odmah nadomak morske obale. Ne treba puno da bi se vrevu i ciku plaže zamijenilo zelenom tišinom i drugačijim vidicima. Doduše, kako je ljeto već ušlo u svoj treći tjedan, vode Karišnice prilično su opale i na mjestima se, kao posebna atrakcija, može šetati po osušenom riječnom koritu. Ipak, voda nije sasvim nestala i kad joj se približe šetači mogu užiti u ovim danima tako traženi osjećaj svježine.

24.07.2022., 16:04h
19. travanj 2024 12:46