Izletnici na Pašman za uspomenu i dugo sjećanjeGORDANA ŠARIĆ
StoryEditor
PD VELVEDER I STANICA PLANINARSKIH VODIČA ZADAR

Pašman, otok koji te izaziva i opušta

Postblagdanski jednodnevni planinarski izlet na najzeleniji hrvatski otok Pašman koji ima čak 23 kulturna dobra, znamenitosti kulturno-povijesne baštine - razglednice bajkovitog Pašmana...

Nakon ića, pića i blagdanskog, narodnog veselja u prosinačkoj gunguli Stanica planinarskih vodiča Zadar i Planinarsko društvo Belveder donijeli su recept kako prevladati siječanjski blues. Oni su, naime, organizirali planinarski izlet na najzeleniji hrvatski otok Pašman koji ima čak 23 kulturna dobra, znamenitosti kulturno-povijesne baštine.

- Vodič ovog izleta bio je Marin Mitrović, s Mariom Kahlinom kao pomoćnikom, kazala je biogradska planinarka Gordana Šarić – Goga.

Idealno mjesto za izlet bez stresa

Bogat špiljama, jamama i kulturnim znamenitostima, Pašman je prepun skrivenog blaga koje je od neprocjenjive povijesne i kulturne važnosti. Pašman odiše sigurnošću i atraktivnošću koja zove na istraživanje, pravo mjesto za opuštanje bez stresa.

Od trajekta do Pustograda, od Pustograda do uvale Zaklopica, od uvale Zaklopica do uvale Vitane, od uvale Vitane do vrha Straža, od Straže do Ugrinića dvora, oko 20 km hoda!

- Nakon plovidbe trajektom iz Biograda na Moru u Tkonu nas je dočekao naš pašmanski domaćin Domagoj Ugrinić, koji je sa svojim gostima uređenom i markiranom turističko-planinarskom stazom u dužini 4 km od nove trajektne luke Tkon krenuo do utvrde na brdu Pustograd iznad uvale Zaklopica na jugoistočnom dijelu Pašmana, rekla je Šarić.

Domagoj Ugrinić pratio ih je i cijelim putem po njihovim putešestvijama: od trajekta do Pustograda, od Pustograda do uvale Zaklopica, od uvale Zaklopica do uvale Vitane, od uvale Vitane do vrha Straža, od Straže do Ugrinića dvora, oko 20 km hoda!

Prirodni biser i luka spasa

image

. Vidikovac Straža na brdu iznad Tkona

GORDANA ŠARIĆ

- Prevalili smo i “škraping” dio staze, makadamski put kojem je visinska razlika 88 m u dužini oko 300 m, za čiji je uspon bilo dovoljno oko pola sata, detaljnja je Goga, teta-odgajateljica u Dječjem vrtiću Sunce Zadar, Područni objekt Smiljevac, i poznata biogradska blogerica.

S Pustograda su se spustili u prekrasnu pješčanu uvalu Zaklopica na južnom rtu otoka Pašmana, prirodni biser i luku spasa utisnutu u zimzeleno četinarsko raslinje...

image

Ukusni plodovi magunje ili planike

GORDANA ŠARIĆ

- Ova zimi pusta uvala je vrlo duboka i zato omiljena jedriličarima koji ovdje slobodno mogu vezati svoje brodove i u ljetnim mjesecima osladiti se u obližnjoj konobi dalmatinskim delicijama, poput najboljih turističkog promotora će Goga.

U uvali Vitane sreli su dosta domaćih ljudi koji su uređivali okućnice svojih vikendica ili jednostavno uživali u jednom toplom zimskom danu.

Panoramski pogledi nadnaravne ljepote...

image

Gogina uspomena s nadnaravnim pejsažem

GORDANA ŠARIĆ

- O njihovoj gostoljubivosti najbolje govori mještanka Katarina zvana Kate koja je odmah pristupila nama pomalo od hoda umornim planinarima i upitala nas trebamo li što, na što je netko od nas zamolio za malo vode. Kate je uz običnu vodu ponudila još sok, pivo i kolače i bajkovit pogled sa svoje terase, temeljita je Šarić, koja se biranim riječima zhvalila gospođi Katarini - Kati.

image

Ugrinića dvori iz 16. stoljeća

GORDANA ŠARIĆ

Iz uvale Vitane nakon kraće stanke krenuli su prema vrhu Straža iznad Tkona. Straža je, kao i utvrda Pustograd, bila je motrište s kojeg su nadzirali Pašmanski i Zadarski kanal, a danas smo uživali u prekrasnom panoramskom pogledu koji se pruža s vrha od 170 m nadmorske visine. Panoramski pogledi su dijamantni dragulji tijekom cijelog ovog izleta, prisutni na gotovo svakoj ruti.

Izlet za pamćenje

- Kod Straže smo se odmorili i prezalogajili, da bi se potom alternativnom stazom uputili do lokacije Ugrinića dvori, navodi sugovornica.

Nakon Ugrinića dvora uputili su se do Tkona, gdje su u kafiću MM osvježili prije povratka trajektom u Biograd na Moru.

image

Pješaki put uz stoljetne suhozide

GORDANA ŠARIĆ

- Ovom prigodom zahvaljujem Marinu Mitroviću, Mariju Kahlini, našem domaćinu Domagoju Ugriniću na profesionalnom i nenametljivom vodstvu i kolegama planinarima na prekrasnom izletu – razglednici Pašmana i okolice te postblagdanskom druženju, zahvalila se Gordana Šarić - Goga.

image

Ma ki to more platiti...

GORDANA ŠARIĆ
image

Trajektom iz Biograda u Tkon na Pašmanu

GORDANA ŠARIĆ
27.01.2023., 13:40h
VELIMIR BRKIĆ
25. travanj 2024 09:22