Stablo VrgadaVelimir BrkiĆ
StoryEditor
VRGADINSKA ATRAKCIJA KOJA MAMI UZDAHE

Prkosi svim zakonima fizike - bor niti na zemlji, niti na nebu...

Veliki alepski bor nad plažom Podbrizi 10-ak godina, vjerovali ili ne, visi na rubu litice...

Hrvatska je prepuna raznih znamenitosti i ljepota. Jedna od turističkih i to sasvim besplatnih atrakcija nalazi se na čarobnom otoku Vrgadi, udaljenom niti tri nautičke milje od Pakoštana.

image

Atraktivni bor, poput znanstvene fantastike

- Jedinstvena turistička atrakcija svakako je veliki alepski bor nad plažom Podbrizi koji već kojih desetak godina, vjerovali ili ne, visi na samom rubu litice. Nije ni na zemlji niti na nebu, sasvim ozbiljno će Vrgadini dok modernim katamaranom plovimo na njihov otok života.

Turisti i posjetitelji ga obožavaju fotografirati. Naime, unatoč opasnosti da se uruši svakog trenutka, velika je atrakcija i ispod njega ili u neposrednoj blizini svi se turisti i posjetitelji žele fotografirati, a to posebice rado čine mladi zaljubljeni parovi.

Priroda puna čudesa

- Neobičan prizor nad plažom Podbrizi rezultat je erozije crvenog tla koju su prouzročili kiša i jugo. Na sličan način je već nekoliko borova završilo u moru, objašnjavaju nam mještani.

Priroda je puna čudesa od kojih zastaje dah, na žalost moderan čovjek zbog stresnog i užurbanog života gotovo i nema vremena ili volje uživati u ljepotama koje nas posvuda okružuju.

Nekoliko metara od litice je velika i duboka pukotina od razine brda do dna i moglo bi se svakog trenutka i više borova sručiti u more. Oprez ako idete tamo, ali neće grom u koprivu već godinama, što u šali, što u zbilji će reći kod mjesnog dućana...

- Nekoliko metara od litice je velika i duboka pukotina od razine brda do dna i moglo bi se svakog trenutka i više borova sručiti u more. Oprez ako idete tamo, ali neće grom u koprivu već godinama, što u šali, što u zbilji će reći kod mjesnog dućana.

Više od dvije trećine površine Vrgade prekriveno je gustom borovom šumom. Na većini tih prostora nekada su se nalazili rodni vinogradi koje je u prošlom stoljeću uništila bolest peronospora.

Prizor je fantastičan

- Isti takav prizor bio je i ovdje kod plaže Pržine, ali je bor zbog opasnosti na vrijeme posjećen, navode Vrgadini.

Na čarobnoj Vrgadi tijekom cijele godine živi oko 150 ljudi. Ljeti se ta brojka s vikendašima i turistima penje i do 700. Proteklog ljeto bilo je zabilježeno preko 75.000 brodskih vezova,

- Prizor je fantastičan ali držite se podalje bora, upozoravaju mještani, a bor već 10-ak godina iz dišpeta ili zbog čega već odolijeva svim upozorenjima.

image

Mamac za selfije, naročito zaljubljenih parova

image

Borovi na litici nad plažom Podbrizi

 

20.01.2023., 16:27h
VELIMIR BRKIĆ
26. travanj 2024 22:11