<p>Portulak ili tušt</p>
Portulak ili tuštAgroklub Ag
StoryEditor
Tušt, Portulak (lat. Portulaca oleracea) ili kod nas - Tucanj

Samonikli tucanj, nutritivno visokovrijedna samonikla biljka...

Prilagodljiv je i tolerantan na ekstremne životne uvjete rasprostranjen je od Azije, Europe i Amerike, a otporan je na visoke i niske temperature te raste i na najsiromašnijim tlima...

Tušt, Portulak (lat. Portulaca oleracea) ili kod nas udomaćenog naziva Tucanj prepoznajemo kao “korov” koji je raširen po livadama, oranicama ili kućnim vrtovima. Najčešće se pojavljuje uz zasađene rajčice. Okopavajući povrtnjak često odstranjujemo tucanj bacajući ga s ostalim korovom, smatrajući ga neupotrebljivim. Međutim, to je samonikla, jednogodišnja biljka koja je besplatna hrana, visokovrijednih nutritivnih svojstava.

Mesnati, sočni listovi

Prepoznaje se po mesnatim, sočnim listovima, crvenkastoj stabljici dugoj do 30-ak centimetara i cvjetićima koji mogu biti bijeli, žuti, ljubičasto-roze boje koji su također jestivi.

Prilagodljiv je i tolerantan na ekstremne životne uvjete rasprostranjen je od Azije, Europe i Amerike, a otporan je na visoke i niske temperature te raste i na najsiromašnijim tlima.

Još u davna vremena spremali su ga stari Egipćani i Rimljani, uzgaja se u Kini i Indiji, a Francuzi ga danas spremaju na različite načine od juhe, priloga i začina.

Prema objavljenim znanstvenim radovima u 100 g tušta ili tucnja ima 1,3 g proteina, 3,4 g ugljikohidrata, 0,1 g masti te 16 kcal. Bogat je vitaminima B, A i C te sadži minerale kalcij, željezo, magnezij, bakar, fosfor, selen i zink.

Štiti od nastanka kardiovaskularnih bolesti

Tušt sadrži i veće količine omega-3 masne kiseline, ali za razliku od ribljeg ulja koje je također bogato ovim nutrijentom ne sadrži kolesterol.

Omega-3 masne kiseline, poput alfa-linolenske i gama-linolenske, štite od nastanka kardiovaskularnih bolesti, upalnih procesa ili razvoja tumora. Također, zdrav omjer masti u organizmu rezultira dugotrajnom zaštitom od nastanka raznih kroničnih bolesti.

Osim toga, tušt sadrži i mnoge aktivne biljne komponente, alfa-tokoferola i beta karotena koji se u organizmu sintetizira u vitamin A.

Zbog oksalatne kiseline koja se nalazi u njegovom sastavu trebali bi ga izbjegavati ljudi skloni oboljevanju od bubrežnog kamenca. Oksalatna kiselina tvori komplekse s kalcijem u obliku soli koji mogu povećati šanse od nastanka bubrežnih kamenaca. (ZT)

03.05.2023., 10:28h
20. travanj 2024 14:14