PREHRAMBENI PRIRUČNIKCukriĆi Zadar
StoryEditor
PROJEKT CUKAR 5.0

CUKRIĆI ZADAR Izdali - Prehrambeni priručnik, za samopomoć i podršku ranjivim skupinama kroz usvajanje zdravih prehrambenih navika...

Unutra se nalaze obroci prilagođeni na način da ih djeca mogu sama pripremiti, cilj je bio izraditi zanimljiv i zdrav vodič koji će spriječati posezanje za nezdravom hranom, a obroci su grupirani po godišnjim dobima...

Udruga Cukrići iz Zadra tiskala je Prehrambeni priručnik čiji su tekst pripremile Melita Ivanac, dipl.ing. prehrambene tehnologije, Matilda Sindičić, dipl.ing. prehrambene tehnologije i Nita Šarić, mag. Nutricionizma iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar.

-U priručniku nalaze se obroci prilagođeni na način da ih djeca mogu sama pripremiti. Cilj je bio izraditi zanimljiv i zdrav vodič koji će spriječati posezanje za nezdravom hranom. Obroci su grupirani po godišnjim dobima, a za pripremu jela preporučuje se koristiti sezonski dostupne namirnice - otkriva nam za Zadarski tjednik, Doris Bailo, predsjednica Cukrića.

Uz svaki obrok navedene su nutritivne vrijednosti obroka, dobrobiti pojedine namirnice i naravno- fotografija.

Pravilna prehrana jedan je od najvećih svakodnevnih izazova s kojim se suočavaju osobe sa šećernom bolešću. Njena iznimna važnost očituje se u činjenici da može prevagnuti kao ključan čimbenik u dugoročnom uspješnom liječenju. Kod liječenja dijabetesa tip 1 i 2, uz edukaciju, samokontrolu, tjelovježbu, pravilna prehrana osnovni je princip liječenja.

Tekst su pripremile Melita Ivanac, dipl.ing. prehrambene tehnologije, Matilda Sindičić, dipl.ing. prehrambene tehnologije i Nita Šarić, mag. Nutricionizma iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića,..

-Temeljne sastavnice dijabetičke prehrane su planiranje unosa energije, ritma obroka, sastava makronutrijenata uz prehrambena vlakna, a ukupni dnevni unos namirnica se određuje ovisno o tjelesnoj masi i tjelesnoj aktivnosti - napominje Bailo i naglašava kako je velike je važnosti provesti temeljitu edukaciju, shodno tome potrebno je da se svaka osoba s šećernom bolesti educira o količini i načinu pripreme i rasporedu unosa ugljikohidrata, masti i proteina tijekom dana, te se upoznati s utjecajem hrane na vrijednosti Hba1c, lipide i krvni tlak.

Prehrambeni priručnik je izrađen u sklopu Projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 kuna, koji je sufinancirala EU iz ESF-a u iznosu od 397.222,68 HRK u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, a nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići - Zadar. Partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar.

image

PREHRAMBENI PRIRUČNIK

CukriĆi Zadar
14.04.2023., 18:31h
ZADARSKI TJEDNIK
23. studeni 2024 18:03