<p>Pedijatrica Nevena Švorinić zaposlena je u Poliklinici Vrdoljak</p>
Pedijatrica Nevena Švorinić zaposlena je u Poliklinici VrdoljakOsobni album
StoryEditor
NEVENA ŠVORINIĆ, DR. MED. SPEC. PEDIJATAR

Djeca i u hladu moraju nositi kapu

Boravak na plaži preporuča se do devet sati ujutro ili iza 18 sati uz uporabu kreme sa zaštitnim faktorom i dovoljan unos tekućine, a ukoliko primijetimo simptome sunčanice, potrebno je hitno rashladiti dijete

Razgovarali smo s pedijatricom Nevenom Švorinić iz Poliklinike Vrdoljak o tome kako pružiti adekvatnu brigu djeci tijekom ljetnih mjeseci. Objasnila nam je kako pravilno reagirati u slučaju sunčanice, naglasila važnost održavanja hidratacije i pravilne njege kože. Također nam je dala smjernice o postupanju u slučaju proljeva i povraćanja te preporučila najbolje načine zaštite djece od insekata i uboda komaraca.

Najvažnija mjera opreza

Najvažnija mjera opreza koje treba poduzeti kako bi se djeca zaštitila od sunčevog zračenja jest ne izlagati djecu suncu, osobito između 10 i 17 sati.

- U vrijeme ovih velikih vrućina, potrebno je to vrijeme i produljiti, tako da roditeljima svojih pacijenata preporučujem boravak na plaži iza 18 sati ili rano ujutro, do devet sati. Kad djeca borave u hladu ili sjeni, trebaju biti odjevena u laganu pamučnu odjeću te čak i u hladu nositi kapu, kaže dr. Švorinić.

Uporaba kreme sa zaštitnim faktorom neophodna je kako bi se spriječile opekline kože uzrokovane sunčevim zrakama.

- Kreme sa zaštitnim faktorom mogu se koristiti kada djeca navrše šest mjeseci. Prilikom kupovine kreme bolji izbor za djecu je zaštitni faktor na bazi mineralnih filtera koji reflektiraju štetne UVA i UVB zrake, a istovremeno se ne resorbiraju u kožu i sasvim su sigurne za upotrebu, navodi dr. Švorinić.

Česte gastrointestinalne virusne infekcije

Dehidracija može nastati uslijed duljeg izlaganja suncu, nedovoljnog unosa tekućine ili akutnih febrilnih bolesti.

- Tijekom ovih ljetnih mjeseci češće su gastrointestinalne virusne infekcije koje mogu dovesti do proljeva, povraćanja i povišene tjelesne temperature. Simptomi dehidracije su suha koža i sluznice, malaksalost, pospanost, smanjeno mokrenje. Kod pojave bilo kojeg od navedenih simptoma obvezno se javite nadležnom liječniku, naglašava dr. Švorinić.

Liječenje proljeva i povraćanja kod djece najbolje je započeti kod kuće, pružajući im dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.

- Djeci koja doje treba nuditi dojenje češće nego inače. Ostaloj djeci nadoknađujemo tekućinu peroralno. Tekućina se daje postupno i u manjim količinama, svakih nekoliko minuta 5-10 ml tekućine. Najbolje je odmah primijeniti oralnu rehidracijsku otopinu. Prah za pripremu ORS-a kupuje se u ljekarnama u slobodnoj prodaji i svaki roditelj malenog djeteta trebao bi ga imati kod kuće. Hrana treba biti dijetna, kuhana i lako probavljiva. Izbjegavati masnu i prženu hranu. Također kod infektivnih proljeva preporučuje se primjena probiotika što ne sprečava dehidraciju, ali ubrzava ozdravljenje, ističe dr. Švorinić.

Simptomi sunčanice

Ukoliko primijetimo simptome sunčanice potrebno je hitno rashladiti dijete, navodi dr. Švorinić, uz pomoć hladnih obloga ili tuširanja, maknuti ga s direktnog sunca te osigurati dovoljnu količinu tekućine.

- Sunčanica se može javiti i nakon kratkotrajnog izlaganja visokom temperaturama i suncu i odraz je poremećaja termoregulacije u centralnom živčanom sustavu. Stoga su najizraženiji simptomi jaka glavobolja, povraćanje, vrtoglavica, fotofobija i opća tjelesna slabost. Simptomi nekada budu dramatični, praćeni s gubitkom svijesti, stoga se svakako treba potražiti liječnička pomoć, govori dr. Švorinić.

Repelente u spreju kao zaštitu od insekata preporučuje se primjenjivati na kožu djeteta tek kada dostigne dob od dvije godine, stoga je dobro slijediti i ostale upute za zaštitu djeteta od insekata i uboda komaraca.

- Potrebno je izbjegavati boravak na otvorenom u sumrak kada su komarci najaktivniji. Ako se to ne može izbjeći, dijete treba nositi laganu prozračnu odjeću koja prekriva što veći dio tijela. Prirodna sredstva na bazi eteričnih ulja nisu dovoljno efikasna i od njih nema značajne pomoći. Ukoliko dođe do alergijske reakcije na ubod insekta, primijeniti hladan oblog, cinkovu kremu ili antihistaminski gel, zaključuje dr. Švorinić.

03.08.2023., 13:10h

ANDREA KRŠLOVIĆ
24. rujan 2024 17:23