30086
Osobni album/ZT
StoryEditor
Prvi u Hrvatskoj

Nakon vNOTES-a pacijentice se puno brže oporavljaju i manje je postoperativnih komplikacija

U odnosu na laparoskopski pristup, pacijentice već nakon dva sata od zahvata samostalno ustaju što dodatno pridonosi smanjenju postoperativnih komplikacija. Postoperativne mučnine i bolovi također su značajno manji kod ovog pristupa, a pacijentice puštamo doma već nakon 24 sata, govori dr. Matak

Razgovarali smo s mag. univ. spec. Lukom Matakom, dr. med. specijalistom ginekologije i opstetricije, koji je prvi u Hrvatskoj a među prvima u svijetu napravio operaciju kojom je odstranio karcinom maternice bez noža i endoskopskih rupica, o preduvjetima za tako veliko postignuće, kao i prednostima ovakvog pristupa.

Minimalno invazivna kirurgija prisutna je dugi niz godina, započinje dr. Matak, i konstantno se šire indikacije njene upotrebe budući da je poštedna za pacijentice.

- Zvonimir Vrančić koji je započeo, a potom nastavio dr. Branko Dukić oduvijek su Odjel ginekologije OB Zadar svrstavali uz bok najrazvijenijih minimalno invazivnih centara. Njihov napor i viziju svakako smo nastavili slijediti, razvijati i prilagođavati vremenu koje dolazi, govori dr. Matak.

OB Zadar prva u RH

Prije godinu dana, točnije 19.7.2022. napravili su značajan iskorak u pogledu minimalno invazivne kirurgije uvođenjem vNOTES (vaginal natural orifice transluminal surgery) histerektomije.

- Najjednostavnije rečeno, radi se o vrsti kirurgije koja mijenja koncept pristupa abdominalnoj šupljini koristeći prirodne tjelesne otvore, objedinjujući pri tome sve prednosti endoskopije i klasične kirurgije. Ponosan sam što smo upravo u Zadru po prvi put u Hrvatskoj započeli s ovom metodom i do sada ukupno napravili oko 80 različitih procedura. Osim vNOTES histerektomije, napravili smo niz različitih postupaka poput salpingoovarijektomije s prezervacijom maternice, modificirane plastron plastike koju sam osobno sam osmislio, a koristi se kod spuštenog mokraćnog mjehura te autologne transplantacije stražnje fascije ravnog mišića trbuha koja se koristi za liječenje totalnog prolapsa spolnih organa. Osim liječenja benigne ginekološke patologije i uroginekoloških tegoba, posebno sam ponosan na razvoj vNOTES pristupa kod liječenja karcinoma endometrija, ističe dr. Matak.

Karcinom endometrija najčešći je ginekološki malignitet. Godišnje u Hrvatskoj dijagnosticira se oko 1000 karcinoma endometrija, a u OB Zadar operira se oko 60 pacijentica s ovom malignom bolešću. Liječenje maligne bolesti endometrija temelji se prije svega na laparoskopskom kirurškom pristupu, a dijagnozu se postavlja uzimanjem biopsije histeroskopski ili kiretažom.

- Tijekom vremena mijenjao se pristup u liječenju karcinoma endometrija. U početku je medijana laparotomija (uzdužni rez na trbuhu) bila standard u liječenju, međutim razvojem tehnologije pristup kod većine ovih pacijentica temelji se na minimalno invazivnoj kirurgiji. Minimalno invazivni pristup (laparoskopija) danas se preporuča kod svih bolesnica kod kojih je bolest ograničena na uterus i koje udovoljavaju zahtjevima ovog pristupa što se procjenjuje preoperativnom obradom (toleriranje Trendeleburgova položaja, zadovoljavajući respiratorni kapacitet, izostanak restriktivnih promjena na plućima itd). Uspjeh laparoskopije ovisi o nekoliko faktora uključujući veličinu uterusa i prethodne operativne zahvate te pridružene komorbiditete i trenutno stanje pacijenta, tumači dr. Matak.

Kući nakon 24 sata

Godine 2014. napravljen je prvi vNOTES pristup u liječenju ranog stadija endometralnog karcinoma FIGO 1A stadija bolesti s transperitonealnom limfadenektomijom. Nije bilo prijavljeno intraoperativnih i postoperativnih komplikacija.

- Potom je, nekoliko godina kasnije, Baekelandt (2019) opisao novi retroperitonealni pristup u izolaciji pelvičnih limfnih čvorova. Ovim se pristupom bolje prikazuju opturatorna skupina limfnih čvorova i sakralni pleksus, vanjska, unutarnja i zajednička ilijačna arterija, pa čak i distalni dio paraaortalne regije što nije bio slučaj u prvotno opisanom slučaju Lee i suradnika, kazuje dr. Matak.

Pacijentice koje obolijevaju od karcinoma endometrija, saznajemo od dr. Mataka, u prosjeku imaju oko 60 godina, pretile su, s pridruženim komorbiditetima.

- Pretilost sama po sebi pogoršava respiratornu funkciju zbog čega otežava pozicioniranje pacijentica za vrijeme laparoskopskih zahvata u Trendeleburg položaj (ležeći položaj na krevetu koji se nagne 15 – 30 stupnjeva unatrag tako da su noge iznad razine glave) i nerijetko se događa da je kod njih jedino rješenje klasični pristup kako bi uopće mogle podnijeti zahvat. U slučaju toleriranja ove pozicije javlja se drugi problem u kojem crijeva i masno tkivo onemogućavaju primjerenu vizualizaciju tijekom zahvata što znatno produljuje operacijski postupak. Dugotrajan Trenedeleburg položaj dodatno narušava respiratornu funkciju. Koristeći vNOTES pristup moguće je izolirati limfne čvorove čuvare i ukloniti preostale limfne čvorove bez postavljanja pacijentice u Trendeleburg položaj pri čemu vizualizaciju ne ometaju crijeva budući da ovim načinom dolazite iza peritoneuma koji je prirodna barijera prema crijevima. U odnosu na laparoskopski pristup, pacijentice već nakon dva sata od zahvata samostalno ustaju što dodatno pridonosi smanjenju postoperativnih komplikacija. Postoperativne mučnine i bolovi također su značajno manji kod ovog pristupa, a pacijentice puštamo doma već nakon 24 sata, govori dr. Matak i dodaje.

- Značajan broj kolega ginekologa (OB Šibenik, KBC Split, Klinika za tumore, OB Zabok, KB Merkur, KBC Rijeka, KBC Osijek, OB Gospić) posjetio je naš odjel kako bi vidjeli vNOTES pristup što nam svakako daje priznanje za naš rad. Ovim putem želim se zahvaliti svim zaposlenicima Odjela ginekologije, anesteziolozima, urolozima i abdominalnim kirurzima koji čine jedan veliki tim bez kojih uspjeh ne bi bio moguć, zaključuje uspješni liječnik.

22.10.2023., 09:50h
19. rujan 2024 02:55