Mirisi jeseni nas podsjećaju na bogate tradicijske običaje koji su niknuli na ovom području, a koji žive još i danas. Kuhanje, varenje, pečenje ili proizvodnja rakije u bakrenim kotlovima stari je zanat koji se u Sukošanu njeguje još od davnina.
- Tradicija u obitelji traje od 1946. godine kad je svekar Pere kupio veliki kota za pečenje rakije, kazala je Dragica Brkić, supruga pok. Lava Brkića – Lena.
Koriste se ostatci od prešanja grožđa, grožđanog masulja, takozvana dropa ili pajca, a kotlovi su u pogonu od kraja rujna. Proizvodi se lozovača, nekada vrlo poznata, a i danas uvijek tražena. Po samoj koncepciji postupak je vrlo jednostavan. Lozovača je proizvedena destilacijom fermentiranog dropa na specifičan način, tradicionalnom tehnologijom.
Drop, suhe smokve, magunje
-Osim od dropa, mještani rakiju proizvode i od suhih smokava, kao i od magunja, odnosno plodova mediteranske planike. Ovakva rakija ima posebnu aromu, za guštanje, rekla je gospođa Dragica.
Pod opremu spada “kota” u kojem se nalazi i posuda u koju stavljamo drop, cijev s kapom kroz koju prolazi nastala para, rakija, i “kaca” u kojoj se rakija, prije nego isteče u posudu hladi. Tu je i “gradacijun” za mjerenje jakosti rakije.
-Prva koja poteče zove se špirit, jaka je, od 25 gradi. Potom curi “normalna” rakija do 20 gradi, objašnjava Dragica Brkić.
Pečenje rakije gotovo da više nema one stare rituale, nekad uvriježene tradicionalne običaje, a pogotovo druženja uokolo kotla.
Miris minulih vremena
- Ono što je posebno interesantno vezano uz ovu priču o pečenju rakije jest ne tako davno pravo prijateljsko druženje i večere kod kotlova gdje se svakodnevno skupljalo i zabavljalo uz mirise minulih vremena. Sve je to zamrlo zbog otuđenja pa korone, ali i preko deset godina trošarina, koje su ove godine konačno ukinute, naglasila je baka Dragica.
Gradelada ili lešada, pečenje polica krumpira i dunja u vrućem lugu i damjana crnog vina privukli bi rodbinu, susjede, prijatelje...
-Gotovo svaki dan su bile svojevrsne feštice prijateljstva, druženja, ića, pića pa i pisme, sjetno će naša sugovornica.
Harmoničnog okusa i izražajnog bukea
I rakije (kao i vina) zahtijevaju stanovito vrijeme starenja kojim postaju harmoničnog okusa, pitkije, mekše i izraženijeg bukea.
-Rakija se nekada rijetko i teška srca prodavala, navodi ova meštrica od pečenja rakije.
To tekuće zlato služilo je i za masažu tijela protiv bolova i za skidanje temperature. Poklanjalo je se obitelji, rodbini, prijateljima, gostima, i svima onima koje je trebalo ponekad “podmazati” i bila je izuzetno cijenjeni poklon.
- Bez nje se nekad nije moglo roditi, krstiti, ženiti, slaviti rođendan, pričest ili krizmu ili bilo koji drugi društveni čin. Pa čak i smrt. Ili, jednostavno, počastiti se sam u svojoj kući, poručila je Dragica Brkić.