Humana akcijaCukrići Zadar
StoryEditor
HUMANA AKCIJA UDRUGE CUKRIĆI ZADAR

PETICIJA U TIJEKU: Pomozimo im potpisom da dobiju lijek!

Na društvenim mrežama ponovno je pokrenuta peticija za glukagon u spreju, lijek koji bi bio od iznimne pomoći malim i velikim pacijentima oboljelim od šećerne bolesti.

Naime, Udruga Cukrići pozivaju sve da se priključe potpisivanju peticije, ne bi li se pomoglo oboljelima. Peticija se potpisuje u svrhu uvrštavanja istog na listu osnovnih lijekova HZZO-a, već je prošla godina dana, a lijek nije na toj listi. Peticija pod imenom "Molimo HZZO da uvrsti glukagon u spreju na osnovnu listu lijekova" može se ispuniti na stranici peticijeonline.com.

image

Humana akcija

Cukrići Zadar

"U ime djece i odraslih oboljelih od šećerne bolesti, u ime njihovih obitelji, prijatelja, poznanika, u ime odgojitelja i nastavnika djece oboljele od šećerne bolesti ponovno Vas molimo da potpišete peticiju da HZZO odobri glucagon u spreju na osnovnu listu lijekova. Glukagon u spreju je spasonosni lijek koji se daje dijetetu/odrasloj osobi kroz nos ukoliko se nalazi po život opasno hipoglikemiji ili komi.

Jednostavan i brz za primjenu, nije termolabilan, nema iglu I SPAŠAVA ŽIVOT! Podržite, potpišite, podijelite! Hvala vam" – piše u uvodu u peticiju zadarskih Cukrića.

Pomozimo im, budimo im podrška, jer kada je zdravlje u pitanju, ljudska dobra volja ne smije biti upitna stvar.

image

Humana akcija

Cukrići Zadar

GLOBALA EPIDEMIJA...

“Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost. Svjetske procjene govore da 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje, a među nešto više od 6,7 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka treća osoba mlađa je od 60 godina. Na svjetskoj razini, troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose 966 milijardi dolara. U Europi od šećerne bolesti boluje 61 milijun osoba u dobi od 20 do 79 godina, a troškovi liječenja i skrbi iznose godišnje 189 milijardi američkih dolara. Ipak, više od milijun osoba godišnje umre od njezinih posljedica. Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 posto u 2020. godini. Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo” – istaknuto je na službenoj web stranici Cukrića.

22.09.2022., 09:28h
JOSIPA ZEKANOVIĆ
19. travanj 2024 17:23