Frane HerendaGoran Matošević
StoryEditor
FRANE HERENDA, MAG.PHARM, FILOAROMATERAPEUT

Spoj tradicije i suvremenog pristupa izrade prirodne kozmetike...

Provjerili smo zašto je prirodna kozmetika sve popularnija, koje su njene prednosti u odnosu na klasičnu, ali i što je važno znati prilikom korištenja

Frane Herenda, mag. pharm., fitoaromaterapeut održao je više od 300 predavanja o prirodnoj kozmetici.

Provjerili smo zašto je prirodna kozmetika sve popularnija, koje su njene prednosti u odnosu na klasičnu kozmetiku, ali i što je važno znati prilikom korištenja.
Herenda nam je otkrio najčešće sastojke, najtraženije proizvode te najavio treće izdanje svoje popularne knjige naziva Prirodna kozmetika.

Kreme i balzami

Prirodna kozmetika ne znači da ima nužno manje nuspojava, prirodni sastojci također mogu biti izvor alergija ili iritacija...

- Sve je veći interes općenito za DYS (do it yourself) izrade, a kozmetika je na neki način sveprisutna u njezi tijela. Također, u našim krajevima tradicionalno izrađujemo različite meleme, balzame, masti. Moje radionice i knjige ujedinjavaju tu tradiciju sa suvremenim pristupom izrade prirodne kozmetike, započinje Herenda.

Uobičajena konvencionalna kozmetika temelji se često na naftnim derivatima (parafinu, vazelinu i petroleju), sintetskim pojačivačima apsorpcije koji daju brzu ugodu te na pročišćenoj vodi ili “mineralnoj” vodi.

- To su upravo sastojci koje izbjegavamo u izradi prirodne kozmetike. S malim sredstvima možemo izraditi iznimno kvalitetnu prirodnu kozmetiku. U prirodnoj kozmetici koristimo hladno tiještena biljna ulja, eterična ulja, hidrolate i novinu na našem tržištu - glikolne ekstrakte. Oni se dodaju u vodenu fazu kreme ili u sam tonik, a sadržavaju sva ili dio djelovanja macerata, eteričnih ulja i CO2 ekstrakata. Sigurni su i jednostavni za korištenje, tumači Herenda i dodaje da se najčešće rade kreme i balzami.

- Dominiraju “anti age” kreme, rekao bih, iako ne volim taj naziv, dodaje.

Recepti za specifične skupine...

image

Treće izdanje popularne knjige prirodna kozmetika

Z T

Međutim, upozorava, prirodna kozmetika ne znači da ima nužno manje nuspojava. Prirodni sastojci također mogu biti izvor alergija ili iritacija. Eterična ulja su sastojci snažnog djelovanja i treba biti iznimno oprezan s korištenjem.

Tiska se treće izdanje knjige Prirodna kozmetika koje je zadržalo način učenja iz prva dva izdanja.

100

recepata u trećem izdanju knjige “Prirodna kozmetika”

- Još je pojednostavljeno i slušao sam čitatelje što je nedostajalo, pojasnio sam detaljnije razne pojmove. Ostatak knjige je potpuno drugačiji, Goran Matošević je izradio nove fotografije procesa izrade pojedinih pripravaka, ovog puta smo fotografirali u prirodi. Dodano je više različitih vrsta pripravaka. Treći dio donosi najviše novina, tako da su promijenjeni gotovo svi recepti, sad ih je gotovo 100, poredanih po tipovima i stanjima kože, ali s nizom mogućih varijacija za gotovo svaki pripravak. Dodao sam i niz recepata za specifične skupine - planinare, penjače, plivače u bazenu..., govori Herenda.

Knjiga je namijenjena svima, i početnicima i iskusnima koji traže nove recepte. Kao novost donosi recepte i rad s glikolnim ekstraktima koji su stabilniji i povoljniji od hidrolata, a sigurniji za upotrebu od eteričnih ulja.

Knjiga će biti u knjižarama do sredine prosinca, a svi koji žele rezervirati svoj primjerak u prednarudžbi mogu već sad preko Panacea mrežne stranice...

BOGAT ŽIVOTOPIS

Frane Herenda završio je farmaciju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, diplomirao na kolegiju Farmaceutska botanika, a otada se usavršava na području fitoaromaterapije – dijelu integrativne medicine posvećene prirodnim terapijama.

Održao je više stotina predavanja o prirodnim terapijama i radionica o izradi prirodne kozmetike. Autor je više stručnih kolumni i vrlo popularne knjige "Prirodna kozmetika".

Predavao je više kolegija na Zdravstvenom učilištu u Zagrebu (prehrana, kozmetologija, farmaceutska tehnologija), radio kao Compounding Specialist u Fagronu, voditelj edukacija za Kemig, Product Manager za Vichy te bio stručni suradnik više farmaceutskih tvrtki.

Formulira kozmetiku za strane i domaće kozmetičke tvrtke i autor je linije naprednih biljnih dodataka prehrani FARMACEA.

Gotovo puno desetljeće aktivno radi s pacijentima, a odnedavno drži individualna savjetovanja u Zadru u Panacea Savjetovalištu.

image

Radionice izrade prirodne kozmetike

Jerolim Vulić
21.12.2022., 17:36h
26. travanj 2024 20:18