Veličanstvena slika na startu Škrapinga
StoryEditor
SIMBOL OTOKA I RH

BILI SMO- FOTO GALERIJICA -15. PO REDU ŠKRAPING OŽIVIO OTOK PAŠMAN Okupilo se 1.000 natjecatelja iz 10 zemalja...

Od 2006. do danas posjetitelji, športaši i rekreativci dolaze iz susjednih i drugih europskih država, promoviraju otok i Hrvatsku...

Na otoku Pašmanu održano je 15. izdanje u svijetu jedinstvene utrke - Škrapinga. Utrka je već postala jedan od simbola otoka i najbolji uvod u nadolazeću turističku sezonu. Na startu ovogodišnje utrke bilo oko 1.000 škrapera iz čak 10-ak zemalja.

Više slikica- u foto galeriji, klikom na ikonicu iznad teksta...

- Od 2006. godine, osim dvogodišnje korona pauze, posjetitelji, rekreativci i športaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i time promoviraju otok i Hrvatsku, rečeno je prije urnebesnog zagrijavanja svih sudionika pred početak natjecanja u ritmu "Zadarskog ludila", popularnog zadarskog fitness centra.

Škraping i Sajam otočnih proizvoda

Utrka je podijeljena u četiri kategorije: Marathon (Ultra), za iskusne sportaše od oko 45 km, Challenger, za rekreativce u dužini od oko 25 km, zatim Active (Đir) u dužini od 12 km i Light (Obiteljska), druženje i šetnja u prirodu na stazi dugoj 6 km.

BROJNI GOSTI I UZVANICI

Uz Palaškovog kolegu Krešu Ćosića, načelnika Općine Pašman, između ostalih nazočili su i Šime Vicković, zamjenik župana, Ante Sjauš, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam, Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Šime Mršić, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero, Josip Smoljan, predsjednik Ceha trgovaca Obrtniočke komore Zadarske županije, Filip Đinđić, predstavnik zadarskog konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture, Bruno Bonifačić, direktor Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani, Ante Župan, pomoćnik pročelnika Ureda župana, i dr.

- Škraping je za sve športaše i rekreativce koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti, naročito za one željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i veličanstvenog pogleda, rekao je Anđelo Palaškov, načelnik Općine Tkon.

U sklopu Škrapinga u Interpretacijskom centru pomorske baštine otvoren je 12. Sajam otočnih proizvoda. Program je vodila Branka Pelicarić, novinarka-urednica na Radio BnM, dok su veseli štimung bile zadužene folklorašice iz KUU "Kunjka".

Spektakularni početak rekordne turističke sezone

- Cilj je posjetiteljima i gostima ponuditi izvorne, otočne proizvode, a domaće lokalno stanovništvo potaknuti na proizvodnju, otvaranje radnih mjesta i samozapošljavanje, kazao je Anđelko Palaškov.

Nazočnima se obratila i Jelena Ugrinić, direktorica "kunske" Turističke zajednice, koja je rekla da Tkon ima za ponuditi puno više od same utrke te su ove godine odlučili Škraping spojiti s vrhunskom enogastronomijom.

Naime, uz Sajam otočnih proizvoda na svečanom ručku u ovdašnjoj konobi Trta-Mrta su sljubljena tradicionalna jela i vrhunska vina Zadarske županije po principu "lokalno s lokalnim".

Škrapić, šetnja i zabava vrtićke djece

- Recepti i jela Tkona svakako su autentični, zanimljivi i vrijedni svake pažnje, kao i daljnjeg usavršavanja, sukus je odgovora gostiju u ovoj kultnoj otočkoj konobi.

GOSTOLJUBIVOST, VOLONTERI, LJEPOTE ŠKOJA...

Gostoljubivost domaćina, prirodne i kulturne ljepote otoka i volonteri i ove godine bili su jamstvo uspjeha proizvoda nastalog na grubom kamenu – škrapama, istaknuo je vlasnik MIH sirane Marin Pernjak, bivši načelnik Kolana na Pagu...

Na prigodnoj svečanosti dodjele nagrada i priznanja u restortanu Sovinje atmosferu su dodatno usijali članovi zadarske skupine Zaratino. Dan poslije u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok, ravnateljice Ane Kuštera, održan je tradicionalni, 9. po redu Škrapić, šetnja vrtićke djece iz otočnih i kopnenih vrtića s popratnim programom. Više od 100 djece iz dječjih vrtića Cvit Sv.Filip i Jakov, Gardelin Pakoštane, Lastavica Preko, Manulica iz Kukljice, Bodulić Iz Dobropoljane i naravno domaćin Dječji vrtić Ćok Tkon.

image

Izlagači na 12. Sajmu otočkih proizvoda

16.03.2023., 19:47h
VELIMIR BRKIĆ
20. svibanj 2024 17:51