Socca prvenstvo Hrvatske - osvojili 3. mjestoNk Dragovoljac
StoryEditor
NOGOMETNI BREND IZ POLIČNIKA

NK Dragovoljac: Rezultat je bitan, ali djeca i mladi su uvijek broj jedan

Nabavom dvaju novih kombi vozila osigurali su prijevoz djece iz cijele općine na treninge i utakmice, čime su roditeljima osigurali pomoć oko prijevoza njihovih malaca, a klubu normalno funkcioniranje i kvalitetu u svim kategorijama

NK Dragovoljac je među aktivnijim nogometnim klubovima u Zadarskoj županiji, usmjereni su ne toliko na rezultat, koji naravno nije zanemariv, koliko na okupljanje djece i mladih ne samo iz mjesta Poličnika, nego i sa šireg općinskog područja.

image

Nema straha za budućnost kluba

Nk Dragovoljac

Upis i potencijal

Djeca iz Škole nogometa NK Dragovoljac su iz mjesta s područja cijele Općine Poličnik, mjesta iz susjednih općina i Zadra. Pametnom nabavom dvaju novih kombi vozila osigurali su prijevoz djece na treninge i utakmice, čime su roditeljima omogućili sigurnost i pomoć vezanu za prijevoz njihovih malaca, a klubu normalno funkcioniranje i kvalitetu u svim kategorijama. Povećavanjem broja djece povećali su i prihode iz članarina i pokrili financiranje nabave i troškove vozila. Mlađi naraštaji u pet kategorija natječu se u međužupanijskim ligama - kadeti, pioniri, mlađi pioniri, tići i papaline s dobrim uspjehom u natjecanjima. Velika je konkurencija među klubovima u mlađim kategorijama, pojavom privatnih škola nogometa pojavio se problem ‘nelojalne konkurencije‘, preotimanja talentirane djece iz matičnih klubova čime je ugrožen opstanak klubova izvan Zadra, kvaliteta kategorija u klubovima je u padu, napominju iz Poličnika i ističu kako su, unatoč svemu, kvalitetu mlađih uzrasta uspjeli održati na zadovoljavajućoj razini, zahvaljujući angažmanu trenera i uprave, angažmanom na društvenim mrežama i posebno spomenutom nabavom kombi vozila.

U NK Dragovoljac imaju odličnu suradnju s OŠ Poličnik, OŠ Smiljevac i DV Zvončić Poličnik, tijekom čitave godine vrši se upis djece u dobi 6-17 godina, uz njih i mlađih koji nemaju pravo igranja u natjecanjima, ali stvaraju široku bazu za budućnost.

Nema predaha

- Brže dodaj, pucaj...

- Dva kruga, 200 metara...

- Brani, skoči, bacaj!

Mladići u trenirkama i kopačkama. Radna retorika. I rad. Opet rad. Puno rada. Lopta je kružila travnjakom, oni malo ispred, pa malo iza, ubacivanja, uklizavanja, šutiranja, bravura na vratima.

- Tako Vam je svakodnevno, nema odmora i predaha. I kada je pauza, uvijek je netko tu. Neka, neka, kazuju novinaru okupljeni malci pored tribina, na ulazu u prostorije NK Dragovoljac.

- Mlad smo klub, mlada i ekipa, dodaju iz nogometnog kluba u trećem desetljeću ‘života‘.

No, tko, što, zašto, kada? Idemo redom, ispočetka. Dana 6. rujna 1996. godine na inicijativu dragovoljaca iz Domovinskog rata osnovan je NK Dragovoljac Poličnik, uz podršku Općine Poličnik, naravno i velike većine mještana.

- Na poziv prvog izabranog predsjednika, Perice Zdrilića, treniranje seniora preuzeo je poznati nogometni stručnjak Krešimir Goran Vidov, trener s iskustvom vođenja ekipa iz 1. HNL. U premijernoj sezoni 1996./97. klub nije imao svoje igralište, igrači su bili prisiljeni trenirati po raznim lokacijama i mjestima na području Poličnika, Općine Poličnik. Zahvaljujući razumijevanju Uprave NK Hrvatski vitez iz Posedarja prvenstvene utakmice igrali smo na njihovom igralištu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni, prisjeća se naš domaćin i tajnik kluba, Dalibor Jurlina.

Nisu se, ipak, sa stalnim gostovanjima izvan Poličnika zadovoljili u redovima i vodstvu Dragovoljca. Nakon početka natjecanja u Županijskoj ligi, uz potporu Općine, počela je u Poličniku izgradnja nogometnog igrališta čijom su konačnom izgradnjom dobili idealne infrastrukturne uvjete za odigravanje utakmica i održavanje treninga na vlastitom travnjaku, ispred svog dvorišta.

- Posebno se moramo zahvaliti svim prijevoznicima s područja Općine Poličnik i postrojbama Hrvatske vojske koji su besplatnim prijevozom materijala na igralište i mehanizacijom odradili pripremne radove na izgradnji igrališta. Posebna zahvala ide pok. Stojanu Aliću za nesebičnost prilikom izgradnje nogometnog terena i gospodinu Josipu Jukiću, koji je predvodio radove na izgradnji postojeće tribine igrališta, ne zaboravlja Jurlina tumačeći nam kako je tekao razvoj kluba, koji se dakako ostvarenim rezultatima i provedenim aktivnostima itekako može pohvaliti.

image

Ne manjka talenata u Školi nogometa

Nk Dragovoljac

Financijska konstrukcija

Uvjeti rada i financijska konstrukcija kluba poboljšavali su se tijekom godina zahvaljujući razumijevanju vodećih ljudi i posebno financijskim donacijama Općine Poličnik koje zadovoljavaju potrebe funkcioniranja seniorske ekipe i Škole nogometa. Značajan doprinos zatvaranja financijske konstrukcije funkcioniranja kluba imaju i članarine koje roditelji plaćaju na račun Kluba za mjesece u kojima se održavaju treninzi i natjecanja, svima ide veliko, veliko hvala, ističu iz Dragovoljca.

I sportska infrastruktura na klupskom stadionu značajno se poboljšala u posljednjih nekoliko godina; izgrađeno je pomoćno igralište s umjetnom travom, postavljena je rasvjeta na igralištu za trening i utakmice, proširena je zgrada, izgrađene su dvije nove svlačionice i klupske prostorije, pomoćna prostorija za mehanizaciju i opremu, kupljena je kosilica za uređenje travnjaka. Poboljšanjem infrastrukture dobili su odlične uvjete za rad seniorske ekipe i mlađih kategorija čime su postali jedan od klubova s najboljom infrastrukturom na širem području Zadra.

Uspjesi i potpora

Nakon aktiviranja seniorske ekipe u županijskom natjecanju pojavila se potreba za formiranjem Škole nogometa koja bi okupljala brojnu djecu s općinskog područja na kojemu je dosta talentiranih mališana s odličnim motoričkim sposobnostima. Ulogu formiranja prihvatio je opet trener Vidov, koji je 2000. godine krenuo s organizacijom i formiranjem ŠN NK Dragovoljac.

- U to doba, to je bio mukotrpan i zahtjevan posao, uz minimalne infrastrukturne i druge uvjete, bez osiguranog prijevoza djece na treninge i utakmice, s nedovoljno dostupnom sportskom opremom i rekvizitima. Nogometni fanatik i zaljubljenik u nogomet, kakav je bio naš trener Krešimir Goran Vidov, uz veliku pomoć tadašnje uprave NK Dragovoljac Poličnik, uhvatio se ‘rudarskog posla‘ formiranja škole, dovodili su jedno po jedno dijete u Školu nogometa, odradili brojne kilometre svojim osobnim automobilima. Bez ikakve financijske naknade vršili su prijevoz djece na utakmice i treninge iz svih mjesta s područja Općine Poličnik. Možemo slobodno reći da bez ‘žrtve‘ trenera Vidova, tadašnje uprave i pomoći roditelja, koji su se godinama zajedno odricali slobodnog vremena i financijskih sredstava, naš klub ne bi preživio teško razdoblje na početku svog postojanja, ističe Dalibor Jurlina.

Poslije nekoliko godina u kojima su seniori postizali solidne rezultate, plasmane u sredini ljestvice, u natjecateljskoj sezoni 2002./2003. ostvarili su najveći uspjeh u povijesti kluba - osvojili 1. mjesto u 1. ŽNL i nakon uspješno odrađenih kvalifikacija protiv NK Gusar iz Komina, plasirali su se u 3. HNL. Nažalost, nisu uspjeli zadržati status trećeligaša i ispali su u 1. ŽNL.

- Većina ekipa koja ispadne iz 3. HNL teško se stabilizira u 1. ŽNL i doživi potpuni slom, organizacijski i financijski, neki se ne oporave godinama. Naš je klub vrlo dobro preživio ispadanje i nastavio s uspješnim nastupima. U sezoni 2005./2006. po prvi put u povijesti osvojili smo i nogometni kup Zadarske županije, u 2016./2017. isto smo i ponovili čime smo stekli pravo igranja pretkola kupa Hrvatske protiv tadašnjeg člana 1. HNL - NK Rudeš i na stadionu u Kranjčevićevoj ulici pružili odličan otpor unatoč porazu 0:2. Uspješne nastupe u kupu NSZŽ ponovili smo u tri navrata i to u sezonama 2017./2018., 2021./2022. i 2022./2023., kada smo u finalima izgubili protiv člana 3. HNL HNK Primorac iz Biograda tijesnim rezultatima, u prva 2 finala po 0:1, u lanjskom -1:1, nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca. U prvenstvenim natjecanjima u 1. ŽNL godinama smo u vrhu ljestvice, uglavnom smo među prvih pet ekipa. Aktualnu jesen smo, u konkurenciji od 14 klubova, završili kao sedmi, s 20 bodova. Razlog nešto lošijem plasmanu je smjena generacija i davanje prilike mlađim igračima iz vlastitog pogona. Do kraja sezone planiramo se vratiti u vrh ljestvice 1. ŽNL gdje objektivno i pripadamo, informira nas iscrpno tajnik Dragovoljca.

Brojni talentirani igrači prošli su kroz Školu nogometa i seniorsku ekipu, teško je izdvojiti neke pojedince, a da eventualno ne preskočimo neke kvalitetne igrače koji su godinama pružali kvalitetne igre u crno-plavom dresu kluba..

- Možemo izdvojiti šampionsku generaciju 2002./2003. koja je osvojila 1. ŽNL i generaciju 2005./2006. i 2016./2017. koje su osvojile županijski kup, u sezonama 2012./2013. i 2013./2014. i juniorska ekipa našeg kluba uzela je kup Zadarske županije, što je veliki uspjeh za našu nogometnu školu, a kod trenera moramo posebno izdvojiti Krešimira Gorana Vidova, Josipa Lončara i Šimu Demu, koji su ostvarili povijesne uspjehe sa seniorskom ekipom i mlađim kategorijama. Danas Škola nogometa okuplja 120 djece iz naselja s područja Općine Poličnik i Zadra, 20 igrača je u seniorskoj ekipi, ukupno 140 registriranih nogometaša. U periodu 2000. - 2018. godine trener i voditelj škole nogometa bio je gospodin Vidov, koji je na kraju svog mandata za svojih 18 godina rada u školi nogometa dobio posebno priznanje našeg kluba i nagradu Općine Poličnik, navodi Jurlina.

Dolaskom nove uprave na čelo kluba dolazi do reorganizacije Škole nogometa, angažirani su novi treneri, a klub je dobio značajniju zastupljenost na društvenim mrežama.

Nova natkrivena tribina

Tijekom 2024. godine postojeća sportska infrastruktura dodatno će se poboljšati realizacijom projekta za koji su već dobili građevinsku dozvolu - rekonstrukcije i izgradnje sportske infrastrukture na igralištu NK Dragovoljac. Za realizaciju projekta osigurano je financiranje putem ITU mehanizma Urbanog područja Zadar koji predstavlja integrirana teritorijalna ulaganja - novi mehanizam kohezijske politike usmjeren za održivi urbani razvoj financiran EU sredstvima.

U sklopu projekta planirani su: izgradnja nove natkrivene tribine s 204 sjedeća mjesta, zamjena postojeće zaštitne ograde oko igrališta, izgradnja poligona za golmanske treninge, izgradnja triju tartan staza za pripreme sportaša i rekreativaca, izgradnja i opremanje vanjskog vježbališta za sportaše i rekreativce, izgradnja i opremanje prostorije za odmor i druženje sportaša i rekreativaca, uvođenje sustava grijanja/hlađenja u sve klupske prostorije i uređenje dječjeg igrališta u sklopu sportskog kompleksa.

Dovršetkom navedenih radova klub će imati najbolju sportsku infrastrukturu na području Zadarske županije, a postoji i dugoročni plan za izgradnju velikog pomoćnog igrališta s umjetnom travom i zamjena travnjaka na postojećem igralištu s prirodnom travom, nadaju se realizaciji u 2025. godini, ekskluzivno nam prenose iz Poličnika.

Socca ‘bronca‘

image

Stadion u Poličniku

Nk Dragovoljac

- To je rezultiralo dolaskom velikog broja djece u našu Školu nogometa. Redovito nastupamo u 1. ŽNL i kupu Zadarske županije sa seniorskom ekipom, u natjecateljskoj sezoni 2022./23. sudjelovali smo na završnici Socca prvenstva Hrvatske na kojem smo osvojili 3. mjesto, u polufinalu izgubili od pobjednika nakon lošijeg izvođenja penala. Osvojena ‘bronca‘ izuzetan je uspjeh za naš klub s obzirom na to da smo nastupili u oslabljenom sastavu i bez iskustva igranja na socca podlozi. Mlađe kategorije uspješno nastupaju u međužupanijskim ligama - kadeti u MŽNL Zadar - Gospić, pioniri u 2. MŽNL Zadar - Gospić, mlađi pioniri u 1. MŽNL Zadar - Gospić, tići u 2. MŽNL Zadar - Gospić i papaline u 1. MŽNL Zadar - Gospić. Uspješno smo organizirali i natjecanje skupine B 1. Međunarodnog turnira ‘Hrvoje Ćustić‘ u kojima su igrali renomirani klubovi NK Osijek, NK Varaždin, Ferencvarosi Torna Club iz Mađarske i SK Sturm Austrija. Za uspješnu organizaciju dobili smo pohvale svih sudionika, čelnih ljudi Nogometnog saveza Zadarske županije i Hrvatskog nogometnog saveza, nabraja Dalibor Jurlina niz uspješnih nastupa i aktivnosti NK Dragovoljac, pravog sportskog ‘brenda‘ Poličnika.

28.01.2024., 09:13h
29. travanj 2024 02:29