Mali koreografŽeljko Karavida
StoryEditor
U organizaciji Plesne udruge Gesta

Pobjednica Malog koreografa 2023. je Nola Jakus iz Splita

U Gesti su jako sretni što je projekt "Mali koreograf" zakoračio i van Zadra dolaskom mladih zaljubljenika u ples i pokret iz drugih gradova

Jučer je održan treći po redu Mali koreograf u organizaciji Plesne udruge Gesta, projekta koji je prvi put održan 2019. godine te koji svakim novim izdanjem podiže ljestvicu i u organizaciji, ali i sadržajno. Djeca su sjajna, maštovita i kreativna i ovogodišnji program je i po mišljenju struke, ali i publike, bio za ljestvicu, pa čak i dvije podignut.

Mali koreograf je koncept zamišljen kao natjecateljski susret djece od šest do 14 godina koji se samostalno prijavljuju sa svojim plesnim materijalima. Dakle, potrebno je samostalno osmisliti koreografiju, izabrati glazbu i osmisliti scenski izgled kostima i koreografije. Naravno, za sudjelovavnje nije nužno imati plesno predznanja ili pohađati satove plesa. Ono što je bitno naglasiti je da se djeca prijavljuju kao pojedinci, ne kao članovi klubova, udruga i ansambala.

U prvom izdanju poziv za sudjelovanje išao je isključivo na lokalnom nivou, prema djeci iz Zadra, dok su drugim izdanjem poziv poslali putem mreža Facebooka, Instagrama i plesnih platformi i šire.

Ove godine je najviše djece stiglo iz Splita i Solina, ali i iz Požege, a iz Zadra je u finalno natjecanje ušla Zadranka Mia Džaja.

Ove godine je bilo prijavljeno 24 koreografije, ali je selektiran program na 14 najuspješnijih za ulazak u finale. Pobjedu je jednoglasno odnijela djevojčica Nola Jakus iz Splita svojom sjajnom koreografijom i izuzetnom izvedbom koreografije Bang -bang.

Članice žirija bile su Sanja Brebrić iz Zagreba, umjetnička voditeljica Plesnog kristala koji njeguje suvremeni plesni izraz s naglaskom na autentični dječji plesni pokret i izraz, a sada i moderan ples i hip-hop, zatim druga članica žirija je Anita Ivanović iz Solina, umjetnička voditeljica plesnog studija Gita koji njeguje jazz i show dance. Obje članice žirija imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom plesačima i svakako imaju potrebnu kompetenciju kako bi odabrale pobjednika.

Kriteriji su plesni nastup (koreografija, izvedba, tehnika), maštovitost i kreativnost koreografije, izbor glazbe (primjereno uzrastu i tehničkim mogućnostima izvedbe plesača), scenski izgled (kostimografija) te ukupan dojam.

Pobjednica uskoro putuje u Zagreb kod Tihane Strmečki, poznate plesne pedagoginje, redateljice, producentice i koreografkinje s bogatim plesnim iskustvom i stažem na plesnu edukaciju.

Cilj organizacije je ponajprije motivacija djece. Kroz ples, maštu i kreativnost žele ih potaknuti na samostalno stvaranje plesnih sekvenci i slaganje koreografija koji će ih možda dodatno motivirati na bavljenje plesnom i izvedbenom umjetnošću, ali možda i motivirati za budući poziv.

Sudjelovanjem u ovakvom projektu kod djece se razvija odgovornost i ozbiljnost koju nosi prijava pojedinca. Svakako, cilj im je i upoznavanje i druženje djece iz različitih sredina, ali i širenje njihovih plesnih vidika promatranjem radova ostalih sudionika.

U Gesti su jako sretni što je projekt "Mali koreograf" zakoračio i van Zadra dolaskom mladih zaljubljenika u ples i pokret iz drugih gradova. Sigurno će svaka sezona dodatno motivirati djecu, koja prate plesne platforme i ples općenito.

S obzirom da je Gesta proizašla iz plesnog studia pokojne Nives Šimatović Predovan u čiji spomen su dugi niz godina organizirali veliku plesnu manifestaciju Zadarski plesni festival koji su, nažalost, morali obustaviti zbog niza poteškoća u organizaciji, Malog koreografa organizirali su u sjećanje na neprežaljenu Nives.

U zabavnom dijelu nastupile su Gestice, Plesni kristal iz Zagreba i Plesaonica iz Zadra.

Kako je bilo, pogledajte u velikoj galeriji, klikom na ikonicu ispod naslova.

29.10.2023., 13:34h
28. travanj 2024 23:17