Najmlađi limači koji su dio KlubaAŠK "Rogovo"
StoryEditor
Atletski športski klub “Rogovo” iz Svetog Filipa i Jakova

Priča o trkačima koji osvajaju srca i medalje

Sveti Filip i Jakov može se ponositi bogatstvom svog iznimno aktivnog atletskog kluba “Rogovo” koji osim discipline trčanja uključuje i skok u dalj, ali i bacanje vorteksa

Razgovarali smo s Ivanom Pikunićem, koji je predsjednik AŠK “Rogovo” od 2019. godine. Osim što obnaša dužnosti predsjednika kluba, dugogodišnji je atletičar, a posljednjih desetak godina ističe se kao jedan od najboljih trkača u Zadarskoj županiji, ali i u čitavoj Dalmaciji. Tijekom svoje sportske karijere, Ivan je osvojio brojne atletske utrke i pokazao iznimnu predanost i talent u svojim disciplinama, što nastoji usaditi u klupske vrijednosti i putem treniranja starijih uzrasta - juniora, seniora i veterana.

Dobili smo detaljan uvid u to kako klub AŠK “Rogovo” funkcionira. Predsjednik Ivan istaknuo je kako Klub otvoreno pozdravlja sve zainteresirane članove, bez obzira na dob ili razinu iskustva u atletici. Zahvaljujući predanom treningu i timskom duhu, njihovi atletičari redovito postižu visoke plasmane na lokalnim i nacionalnim natjecanjima.

Druženje i sport

Tko se krije iza A.Š.K. “Rogovo” Sv. Filip i Jakov?

- Uz mene kojim obavljam obveze predsjednika kluba, dopredsjednik kluba je Željko Birkić, koji je također aktivni atletičar, a tajnica kluba je Paula Đinđić. Upravni odbor čine: Marko Majica, Martina Brkljača i Ive Morović. Trenerice u mlađim uzrastima su Martina Brkljača i Andrea Brzić, a starije uzraste treniram ja. Osnivač kluba je Jakov Baričić, koji je od 2008. godine do 2019. godine obnašao dužnost predsjednika i trenera, a dopredsjednik kluba i pomoćni trener bio je Šime Stanić. Uz njih su najviše radu kluba pomagali Boja Stanić i Slavica Baričić.

Kada je Klub osnovan? Kako biste opisali cijeve i misiju Vašeg atletskog kluba?

- Osnivačka skupština AŠK “Rogovo” održana je u prosincu 2007. godine, a klub je službeno osnovan i registriran u svibnju 2008. godine. Klub je dugogodišnji aktivan član Hrvatskog atletskog saveza i Županijskog atletskog saveza Zadarske županije. Naši glavni ciljevi su okupljanje djece i mladeži te aktivno bavljenje sportom, okupljanje odraslih i poticanje na bavljenje sportom, organiziranje atletskih utrka u Svetom Filipu i Jakovu te odlazak na brojna natjecanja po Hrvatskoj.

Učenje kroz igru

Koji su glavni programi, treninzi i discipline koje Klub nudi?

image

Klub je sudjelovao i na humanitarnoj trci Wings for Life

AŠK "Rogovo"
- Trčanje je glavna disciplina kojom se bavimo u klubu, pogotovo u radu s odraslima. Naši seniorski i veteranski trkači sudjeluju na brojnim atletskim utrkama po cijeloj Hrvatskoj - od utrka na 5 km pa do maratona. U radu s limačima kluba, glavne discipline osim trčanja su nam skok u dalj i bacanje vorteksa, igre kids athletics, odnosno timsko atletsko natjecanje prilagođeno djeci starosti do 5. do 11. godina.

Koji su kriteriji za članstvo u Vašem klubu, postoji li donja ili gornja dobna granica?

- U našem klubu nema kriterija za članstvo, primamo djecu od četiri godine starosti pa na dalje. U gornjoj dobnoj granici može se priključiti tko kod želi i s bilo koliko godina, a čak smo neko vrijeme i organizirali školu trčanja za odrasle.

Tko se sve može uključiti u skupinu “limača” i na koji su način organizirani njihovi treninzi?

- U radu s limačima kluba mogu se uključiti sva djeca od četiri godine pa do 15 godina. Radimo treninge s dvije grupe: jedna grupa su najmlađi, a to su djeca od 4 do 6 godina i njih zovemo atletski vrtić, dok drugu grupu čine djeca koja idu u osnovnu školu, odnosno limači. U radu atletskoga vrtića cilj nam je da se djeca zabave, trenizni su koncipirani tako da djeca kroz igru i različite vježbice nauče osnove atletike, usvoje pravilnu tehniku trčanja i steknu naviku vježbanja već od malih nogu. Na svakome treningu želimo da se djeca osjećaju ugodno i nije nam prioritet s djecom “težiti” nekim pojedinim rezultatima nego da se djeca zabave uz igru i sport.

Trčanje, skok u dalj i bacanje vorteksa

Kako je koncipirano treniranje atletike za osnovnoškolce? Koje su discpline uključene, koliko se često održavaju treninzi i koliko traju?

image

Ponosni limači s osvojenim medaljama

AŠK "Rogovo"
}- U radu s limačima, grupom osnovnoškolaca, bitno nam je da ih još malo bolje naučimo pravilnim tehnikama pojedinih disciplina te ih i upoznajemo s tim disciplinama. Djecu vodimo na atletska natjecanja te ih počinjemo polako specijalizirati za pojedine discipline. Treninzi se održavaju na tri lokacije i dva puta tjedno po sat vremena. Najveći dio treninga odrađujemo u školskoj sportskoj dvorani, na nogometnom igralištu “Nova Zora” te na plaži u Svetom Filipu i Jakovu. Discpline koje najčešće radimo jesu: trčanje, skok u dalj i bacanje vorteksa. Što se tiče ostalih disciplina, nažalost trenutno nemamo uvjeta.

Na kakvim sve vrstama natjecanja sudjelujete kao klub? Možete li izdvojiti neke od uspješnijih rezultata?

- U limačima kluba sudjelujemo na županijskim natjecanjima te Dalmatinskoj ligi za limače. Najveći uspjeh Kluba ostvario je Duje Jurić koji je 2018. godine bio i prvak Hrvatske u bacanju vorteksa. U našim mlađim uzrastima smo imali redovito limače koji su se plasirali na završnicu Erste plave lige u Zagrebu te sudjelovali u finalima. Karmelo Mrvica nam je bio među najboljim juniorskim trkačima u Hrvatskoj, dok nije otišao studirati u Varaždin i radi unaprijeđenja svoje sportske karijere prešao u AK “Varaždin”. Među seniorskim i veteranskim trkačima sudjelujemo na brojnim atletskima utrka, polumaratonima i maratonima u Hrvatskoj (Split maraton, Zagrebački proljetni polumaraton, Karlovački cener, Šibenski polumaraton, Pula maraton, Zagrebački noćni cener, prvenstva Hrvatske u cestovnom trčanju, županijske utrke itd.) te na njima ostvarujemo jako zapažene rezultate. Moram istaknuti odličnog trkača, a vjerojatno i jednog od najboljih veteranskih trkača, Željka Birkića, za kojega bismo željeli da jednoga dana bude i prvak Hrvatske u veteranskim natjecanjima.

Suradnja s lokalnom zajednicom

Na koje načine Klub surađuje s lokalnom zajednicom i drugim organizacijama?

image

Sudjelovanje na utrci u Šibeniku

AŠK "Rogovo"
- U klubu od prvoga dana imamo odličnu suradnju s Općinom Sveti Filip i Jakov, Turističkom zajednicom Sveti Filip i Jakov i udrugom “Napredak”. Bez njih, Klub ne bi mogao postojati jer su glavni sponzori i pomažu nam u organizacijama utrka u Svetom Filipu i Jakovu. Uz njih velika hvala ide i OŠ Sveti Filip i Jakov, kao i ravnateljici gospođi Gordani Kurtov koja nam je osigurala besplatne termine za djecu u školskoj sportskoj dvorani. Uz njih imamo pomoć i Decathlona Zadar, Sportskog saveza Zadarske županije, Ilirije d.d. Biograd te Kamping d.o.o.

Hoćete li i ove godine organizirati Vašu tradicionalnu utrku Cvjetnom obalom? Ukoliko hoćete, možete li navesti kakve će sve utrke biti organizirane?

- U planu za 2023. godinu nam je da organiziramo 10. lipnja u Svetom Filipu i Jakovu “Proljetni kros za djecu”, na kojem nastupa oko 100 djece iz nekoliko atletskih klubova iz županije u disciplinama od 100 m do 500 m. Također nam je u planu da organiziramo 16. atletsku utrku “Cvjetnom obalom” (08.srpnja), to je ujedno i najpoznatija atletska utrka koju organiziramo. S njom popunjavamo turističku ponudu Svetog Filipa i Jakova, a ukupno sudjeluje oko 350-400 natjecatelja. Imamo 100-150 trkača na glavnoj utrci na 10 km koja se trči kroz Sveti Filip i Jakov i Turanj, te imamo 150-200 djece koja se natječu prije glavne utrke u dječjim utrkama. Start i cilj utrke je na rivi u Svetom Filipu i Jakovu. Osim tih utrkama dosad smo uspješno organizirali i Županijska prvenstva u krosu i prvenstvo Dalmacije u krosu.

Ovim putem čestitamo klubu AŠK “Rogovo” na iznimnim uspjesima koje su dosad postigli. Želimo im puno sreće na svim budućim natjecanjima i vjerujemo da će nastaviti ostvarivati najbolje moguće rezultate. Neka njihova predanost, trud i talent budu snažni saveznici na putu prema novim pobjedama. Nadamo se da će klub AŠK “Rogovo” privući što više mladih limača koji će ponosno predstavljati klub u sportskom duhu, uz priliku za razvijanje njihovih talenata i postizanja vlastitih sportskih ciljeva.

03.06.2023., 09:56h
25. travanj 2024 13:28