Ajmo Hrvatska...Frank Hoermann/dpa/pixsell
StoryEditor
DAN UOČI STARTA VATRENIH

Prognoza zadarskih nogometnih znalaca: Očekivanja maksimalna, ali najvažnije - proći skupinu!

To je Svjetsko prvenstvo i mnogi igraju vrhunski nogomet, što znači da svaku utakmicu, počevši od prve s Marokom, treba odraditi kvalitetno i maksimalno angažirano, kaže Josip Bepo Bajlo koji pakira kovčege jer kreće put Bliskog istoka...

Dva- tri dana smo od početka najiščekivanijeg globalnog sportskog događaja, Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, koje će sljedećih mjesec dana zaokupljati pozornost milijuna ljudi. Iako su samo neki uspjeli osigurati svoje mjesto izravno na turniru, ovo prvo prvenstvo koje se održava na Bliskom istoku, bit će bez sumnje do 18. prosinca središnji događaj u mnogim domovima diljem svijeta, pa tako i kod nas...

Bajlo: Favorit netko od Europljana

I nakon što Mundijal uvelike započne, mnogi će još raspravljati kako i po kojoj cijeni se dočepati Katra, posebno ukoliko Hrvatska opravda vrlo visoka očekivanja, no rasprave će se sljedećih tjedana nesumnjivo voditi i o tome kako igra Hrvatska, uz kalkulacije tko bi mogao osvojiti SP. To smo upitali i nekolicinu zadarskih nogometnih znalaca koji redom vjeruju i nadaju se da će Dalićevi odabranici daleko dogurati.

I nakon što Mundijal uvelike započne, mnogi će još raspravljati kako i po kojoj cijeni se dočepati Katra, posebno ako Hrvatska opravda visoka očekivanja...

Tako dugogodišnji zadarski sportski djelatnika i čovjek od nogometa Josip Bepo Bajlo ističe da je Hrvatska uz Belgiju svakako kandidat za prolazak skupine, ali da nikoga ne treba podcijentii, pa tako ni naše grupne suparnike Maroko i Kanadu.

- Tko god dođe na Svjetsko prvenstvo nešto vrijedi i treba ga ozbiljno shvatiti, a Maroko i Kanada su uz to predstavnici svojih kontinenata. Belgiju dobro znamo i po mom sudu Hrvatska reprezentacija je trenutačno u boljem igračkom stanju. Kod njih je Hazard, ali on ne igra u madridskom Realu, zbog čega je izvan ritma, a Lukaku im je također dugo izvan forme zbog ozljede, kalkulira Bajlo i potvrđuje da bi neuspjeh svakako bio da ne prođemo skupinu, ali da treba biti realan.

To je Svjetsko prvenstvo i mnogi igraju vrhunski nogomet, što znači da svaku utakmicu, počevši od prve s Marokom, treba odraditi kvalitetno i maksimalno angažirano - J.B.Bajlo...

- To je Svjetsko prvenstvo i mnogi igraju vrhunski nogomet, što znači da svaku utakmicu, počevši od prve s Marokom, treba odraditi kvalitetno i maksimalno angažirano. Favoriti za naslov su po meni neke od europskih reprezentacija, i osim Hrvatske, na tom mjestu vidim eventualno Francuze, Španjolce, Engleze, Nijemce, ali i Porugal i Nizozemska bi mogli mnogima pomrsiti račune. Od izvaneuropskih sudionika prvenstva, kao moguće osvajače naslova, izvojio bih samo Argentinu i Brazil, kaže još Bajlo koji pakira kovčege jer i sam kreće put Bliskog istoka, u Katar gdje će na licu mjesta bodriti naš sastav.

Blatnjak: Za svakog smo opasni

Nekadašnji nogometaš i trener, danas na poziciji pomoćnog trenera u HNK Zadar Dragan Blatnjak ističe da su od hrvatske reprezentacije uvijek velika očekivanja.

Maroko je reprezentacija koju nikako ne smijemo podcijeniti - D. Blatnjak...

- Očekivanja su velika s pravom, jer su nas naviknuli na dobre rezultate. Treba naglasiti važnost prve utakmice koju igramo s Marokom, reprezentacijom s dosta nepoznanica, koju nikako ne smijemo podcijeniti jer se to onda zna obiti o glavu. Prolazak skupine je trenutačno najvažniji i na to treba biti maksimalno fokusiran, a onda u nokaut fazi se sve otvara i mi smo za svakoga opasni, kaže Blatnjak i kao potencijalne osvajače zlata, uz našu reprezentaciju, vidi Francuze i Brazilce, ali vjeruje da će, kao i obično na ovom natjecanju, iskočiti još netko.

- Možda taj favorit iz sjene bude baš Belgija ili čak Srbija koja ima dobru reprezentaciju. Ne idem na prvenstvo, pratit ću sve iz svog doma, iz kauča, kaže još Dragan Blatnjak.

Surać: S pravom se nadamo uspjehu

I Jakov Surać, bivši igrač i kapetan NK Zadra prvenstvo će pratiti od kuće, a da se turnir igra negdje bliže i u Europi, sigurno bi, kaže, i uživo otišao bodriti Vatrene.

- Mi smo se naučili na uspjeh, što nije dobro jer su onda očekivanja previsoka i sve ispod toga se doživljava kao neuspjeh. Treba biti realan, što znači da je važno proći skupinu, a onda u eliminacijskoj fazi ostvariti što bolji plasman, a to sam siguran da s našom ekipom, na čelu s Modrićem, Perišićem, Brozovićem i ostalima, sigurno možemo, kaže Surać i ocjenjuje da je hrvatska reprezentacija posljednjih godina postala jedna od sedam-osam najuspješnijih europskih reprezentacija i može se s pravom nadati velikom uspjehu.

Mi smo se naučili na uspjeh, što nije dobro jer su onda očekivanja previsoka i sve ispod toga se doživljava kao neuspjeh - J.Surać

- Mi smo mala zemlja s velikim uspjesima, ističe Surać koji od ostalih reprezentacija koje vidi kao favorite za osvajanje SP-a navodi Francusku, Njemačku, Belgiju. U svakom slučaju vjeruje da će finale igrati barem jedna europska reprezentacija.

Bilo kako bilo, Hrvatska je na još jednoj najvećoj nogometnoj smotri, među elitom ovog najpopularnijeg sporta, na koju stiže kao doprvak svijeta.

image

Katar, Doha - Stadion Khalifa ima kapacitet od 40 000 ljudi, nalazi se 10 km od centra grada, i jedan je od stadiona koji se koristi na FIFA Svjetskom prvenstvu 2022. 

Igor Kralj/pixsell
22.11.2022., 11:23h
17. svibanj 2024 00:48