42037
Ronald Wittek/hina/epa
StoryEditor
Olimpijske igre

Sažetak prvog dana natjecanja

Prvog dana natjecanja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održala su se natjecanja u 23 sporta, a u njih sedam, biciklizmu, džudu, mačevanju, plivanju, ragbiju 7, skokovima u vodu i streljaštvu, dijelile su se medalje

Kinezi Huang Yuting i Sheng Lihao osvojili su prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu u mješovitoj ekipnoj disciplini 10 metara zračnom puškom u streljačkom centru Chateauroux.

Keum Ji-hyeon i Park Ha-jun iz Južne Koreje osvojili su srebro, a Alexandra Le i Islam Satpayev iz Kazahstana osvojili su broncu. Aktualni svjetski prvaci Huang i Sheng su tako osigurali da zlato ostane u Kini nakon što su u Tokiju prije tri godine slavili njihovi sunarodnjaci Yang Qian i Yang Haoran.

U sinkroniziranim skokovima s daske na 3 metra također su slavili Kinezi. Zlato su osvojile Kineskinje Chen Yiwen i Chang Yani koje su Kini donijele šesto uzastopno olimpijsko zlato zaredom u ovoj disciplini, koja je uvedena u program Igara 2000. godine. Trostruke uzastopne svjetske prvakinje slavile su sa 337,68 bodova. Amerikanke Sarah Bacon i Kassidy Cook osvojile su srebro s 314,64 boda, a Britanke Yasmin Harper i Scarlett Mew Jensen broncu s 302.28 bodova.

U biciklizmu je na rasporedu bio kronometar u muškoj i ženskoj konkurenciji. Kod djevojaka slavila je Australka Grace Brown (32), a u muškoj konkurenciji Belgijanac Remco Evenepoel (24).

Brown, koja je ranije ove godine najavila završetak karijere nakon Igara u Parizu, po kišnim je uvjetima u Parizu stazu dugačku 32.4 kilometra svladala za 39:38.24 minuta, odnosno prosječnom brzinom od čak 49 kilometara na sat i u potpunosti je dominirala natjecanjem, od drugoplasirane Britanke Anne Henderson (25) ostvarila je 1:31.59 minuta bolje vrijeme, dok je od brončane Amerikanke Chloe Dygert (27), inače aktualne svjetske prvakinje na kronometru, bila brža za 1:32.46 minuta.

U muškoj konkurenciji Evenepoel je naslovu svjetskog prvaka u vožnji na kronometar u subotu pridodao i naslov olimpijskog pobjednika u toj disciplini. Evenepoel je samo šest dana nakon osvajanja trećeg mjesta na "Tour de Franceu" izvrsnu formu potvrdio i na kišom natopljenim ulicama Pariza, on je 32.4 kilometara dugačku stazu svladao za 36:12.16 minuta, odnosno prosječnom brzinom od 53.7 kilometara na sat.

Srebro je sa 14.92 sekundi zaostatka za Evenepoelom osvojio aktualni svjetski doprvak Talijan Filippo Ganna (28), specijalist za vožnju na kronometar koji u svojim vitrinama ima i dva svjetska zlata (2020, 2021) u ovoj disciplini, dok je do bronce stigao još jedan Belgijanac Wout Van Aert sa 25.83 sekundi iza svog zlatnog sunarodnjaka.

U džudu su na programu bile dvije kategorije. Kod žena do 48 kg je slavila Japanka Natsumi Tsunoda, a u muškoj do 60 kg Kazahstanac Jeldos Smetov.

Tsunoda je do najvećeg uspjeha u karijeri stigla nakon što je u finalu pobijedila Mongolku Baasankhuu Bavuudorj, dok su bronce osvojile Šveđanka Tara Babulfath i Francuskinja Shirine Boukli.

U muškoj kategoriji do 60 kg slavio je Kazahstanac Smetov koji je nakon bronce iz Tokija i srebra iz Rio de Janeira napokon osvojio i olimpijsko zlato. U finalu je bio bolji od Francuza Luka Mkheidzea. Bronce su osvojili Japanac Ryuju Nagayama i Španjolac Francisco Garrigos.

U muškoj sablji olimpijsko zlato je osvojio Južnokoreanac Oh Sanguk porazivši u finalu Tunižana Faresa Ferjanija sa 15-11. Oh je u Tokiju osvojio ekipno zlato, a sada je do najvećeg uspjeha u karijeri stigao i u pojedinačnoj konkurenciji.

U susretu za broncu Talijan Luigi Samuele je porazio Egipćanina Ziada El-Sissyja sa 15-12. Za 37-godišnjeg Talijana bila je to četvrta olimpijska medalja, pri čemu druga bronca uz dva srebra.

Kod djevojaka je zlato u maču osvojila Vivian Kong iz Hong Konga porazivši u finalu Francuskinju Auriane Mallo-Breton sa 13-12. U susretu za broncu Mađarica Eszter Muhari je sa 15-14 porazila Estonku Nelli Differt.

U ragbiju 7 naslov olimpijskog pobjednika osvojila je francuska muška reprezentacija. Svjetski prvaci i domaćini OI u finalu su na Stade de Franceu svladali branitelja naslova Fidži sa 28-7. Fidži je do ove utakmice imao stopostotni učinak na olimpijskim igrama, osvojio je zlato u Rio de Janeiru 2016. i u Tokiju prije tri godine i to sa svim pobjedama, a i u Parizu je u prvih pet nastupa imao sve pobjede. Brončanu medalju osvojila je reprezentacija JAR-a koja je u dramatičnoj završnici svladala Australiju sa 26-19.

Prvog dana plivačkog programa dijelile su se medalje u četiri discipline, a dan su obilježili australski predstavnici osvojivši dva zlata i dva srebra.

Do zlata su stigli Ariarne Titmus u utrci plivačica na 400 metara slobodno te ženska štafeta na 4x100 metara slobodno, dok su srebra osvojili Elijah Winnington u utrci plivača na 400 metara slobodno te muška štafeta na 4x100 metara slobodno.

U iznimno očekivanom finalu plivačica na 400m slobodno 23-godišnja Titmus je obranila naslov olimpijske pobjednice osvojen prije tri godine u Tokiju nadmašivši 17-godišnju Kanađanku Summer McIntosh te američku plivačku instituciju 27-godišnju Katie Ledecky.

Australske plivačice osvojile su četvrto uzastopno zlato na 4x100 metara slobodno, Mollie O‘Callaghan, Shayna Jack, Emma McKeon i Meg Harris plivale su novi olimpijski rekord od 3:28.92 što je bilo potrebno kako bi se nadmašile srebrne Amerikanke koje su sa 3:30.20 postavile novi kontinentalni rekord te brončane Kineskinje koje su sa 3:30.20 također ostvarile novi rekord svog kontinenta.

U utrci muških štafeta do zlata su stigle SAD s vremenom 3:09.28 u sastavu Jack Alexy, Chris Guiliano, Hunter Armstrong i Caeleb Dressel, a za Dressela je ovo osmo olimpijsko zlato u karijeri. Srebro su sa 3:10.35 osvojili Australci, dok su do bronce sa 3:10.70 stigli Talijani.

Nijemac Lukas Maertens (22) osvojio je zlato na 400 metara slobodno s vremenom 3:41.78, on je dugo vremena plivao u ritmu bržem od onoga svog sunarodnjaka Paula Biedermanna kada je postavljao svjetski rekord prije 15 godina, no u završnici je ipak posustao, ali je svejedno bio neuhvatljiv za konkurenciju. Za Maertensa je ovo prvo zlato u karijeri nakon dvije bronce i jednog srebra sa svjetskih prvenstava. Elijah Winnington je osvojio srebro sa 3:42.21, a Kim Woo-min iz Južne Koreje broncu sa 3:42.50. (Hina)

28.07.2024., 09:05h
19. rujan 2024 02:55