OK Donat
StoryEditor
JULIJA KALEB, OK DONAT

Unatoč teškim uvjetima u 17 godina postojanja Kluba ostvarili su odlične rezultate

Klub je uspio izgraditi ne samo sportske uspjehe, već i zajednicu koja okuplja mlade sportašice i potiče ih na osobni i sportski razvoj

Razgovor s Julijom Kaleb, predsjednicom i trenericom ženskog odbojkaškog kluba Donat, otkriva duboku posvećenost i ljubav prema odbojci te želju za kontinuiranim razvojem i promicanjem ovog sporta na lokalnoj razini. Tijekom godina rada i truda, Klub je uspio izgraditi ne samo sportske uspjehe, već i zajednicu koja okuplja mlade sportašice i potiče ih na osobni i sportski razvoj.

Od početka u natjecateljskom svijetu

OK Donat osnovan je 22. rujna 2006. godine, što ujedno znači da već 17 godina kontinuirano sudjeluje u natjecateljskim događajima, pokazujući svoju strast prema sportu.

- Osnutak Kluba potaknut je na inicijativu igračica koje su tada bile još aktivne, nisu imale gdje igrati, a željele su se natjecati, pa je cijela priča krenula spontano, započinje Kaleb.

Već od osnutka, Klub je hrabro zakoračio u natjecateljski svijet, ostvarujući ulazak u drugu ligu.

image
OK Donat

- S obzirom na to da je odbojkaški Savez znao da kvalitetom igračice zadovoljavaju natjecateljski rang, iste je godine Klub uključen u natjecanje druge lige. Liga je tada bila jako kvalitetna jer su bili uključeni klubovi cijele Dalmacije od Zadra do Dubrovnika, a klubovi su paralelno igrali viši rang te koristili igračice u drugoj ligi i time povećavali kvalitetu ove lige, prisjeća se Kaleb.

U početku, primarni cilj Kluba bio je fokusiran isključivo na natjecanja, no kako su godine prolazile, ta se vizija postepeno mijenjala.

- S vremenom je cilj Kluba postao oformiti školu odbojke, uključiti što veći broj školske djece te ih animirati za odbojku kao sport. Možemo reći da smo u tome u potpunosti uspjeli jer trenutno u Klubu treniraju samo školska djeca, kaže Kaleb.

Dvoje trenera-volontera

Djeca su u Klubu podijeljena prema svojim uzrasnim kategorijama i vrsti natjecanja, osiguravajući optimalno iskustvo prilagođeno njihovim potrebama i sposobnostima.

- Trenutno igramo treću ligu, mlađe kadetsku ligu, mini i malu odbojku. Upisujemo djecu od osme godine jer i sama natjecanja traže mlađe dobne skupine, objašnjava Kaleb.

image
OK Donat

Unutar Kluba aktivno djeluju dvoje licenciranih trenera odbojke, koji svoje vrijeme i znanje nesebično dijele s djecom kao volonteri.

- Njihova se suradnja za sada pokazala odličnom. O svemu se međusobno konzultiraju, a svojim bogatim igračkim iskustvima to prenose na djecu, naglašava Kaleb.

Gosti na domaćem terenu

Koncept podjele treninga prema uzrastu pruža optimalno okruženje za razvoj svake igračice, osiguravajući da se trenažni sadržaji prilagođavaju specifičnim potrebama svake dobne skupine.

- Trenutno se radi se u otežanim uvjetima, budući da se trenira u neuvjetnoj dvorani Franka Lisice tri puta tjedno u različitim intervalima, te samo dva puta tjedno po jedan sat u dvorani na Višnjiku, kaže Kaleb i objašnjava zašto im to predstavlja velik izazov:

- Problem je što sve utakmice igramo u dvorani Višnjik, gdje praktički ne treniramo, pa smo gosti na domaćem terenu. Pokušali smo osigurati bolje uvjete za rad, ali to do sada nismo uspjeli postići jer termine koji se nude za treninge ne odgovaraju školskoj djeci, a pogodniji termini uglavnom su rezervirani za mnogobrojne rekreativne ekipe, objašnjava Kaleb.

image
OK Donat

Unatoč uloženim naporima, još uvijek se suočavaju s izazovom pronalaženja adekvatnog prostora.

- Od osnutka kluba tražili su i mijenjali gotovo sve gradske i prigradske dvorane da se možemo stabilizirati, ali nema rješenja na vidiku, ističe Kaleb.

Ostvaren niz uspjeha

image
OK Donat
Iako su uvjeti bili izazovni, Klub je tijekom svojih 17 godina postojanja ostvario izniman uspjeh i napredak.

- Ušli smo u 1B ligu, iz koje smo bili prisiljeni sami istupiti zbog navedenih uvjeta i financija. Zatim druga i treća liga, mlađe kadetska liga, mini i mala odbojka. Ne smijemo zaboraviti igranje Kupa te sudjelovanje na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima. U svim ovim kategorijama se Klub natjecao i s ponosom mogu reći da smo uspjeli opstati i nastaviti kontinuirano s radom i razvojem te popularizacijom ženske odbojke na području grada Zadra, ističe Kaleb.

Uspjeh je obilježio i ovu natjecateljsku sezonu za njih.

- Uspjeli smo u regularnom dijelu odraditi ono što smo zacrtali, a to je privesti natjecanje kraju, a što se samog plasmana tiče natjecanje još nije gotovo, pa ćemo o tome drugom prilikom, kaže Kaleb.

image
OK Donat

Planovi za budućnost

Sada je ključno posvetiti se analizi i detaljnom pregledu postignutih rezultata.

- Bliži se kraj natjecanja što znači da neke igračice odlaze, dok neke prelaze iz nižih dobnih kategorija u viši rang. Treba analizirati financijsku situaciju, potražiti moguće sponzore da pomognu Klubu i djeci osigurati adekvatnu sportsku opremu, kao i potrebne rekvizite za rad, naglašava Kaleb.

Njihovi planovi za iduću sezonu uključuju upis što većeg broja školske djece, posebno s fokusom na najmlađe dobne kategorije, te nastavak kontinuiranog sudjelovanja na dosadašnjim natjecanjima.

- Ovim putem pozivamo roditelje da upišu svoju djecu da se bave sportom jer im na taj način pružaju mogućnost zdravog odrastanja, igranja, druženja i natjecanja u sportskom duhu, zaključuje Kaleb.

image
OK Donat
05.05.2024., 15:07h
19. svibanj 2024 06:04