<p>Vrelo Une</p>
Vrelo UneZt
StoryEditor
MEĐUNARODNI SKANDAL?!

Građevinska dozvola na Uni je ništavna, slijedi prijava Hrvatske Europskoj komisiji?

MO Srb, Udruga Una i platforma MojSrb poslali su priopćenje o daljnjim pravnim koracima koje poduzimaju radi zaštite rijeke Une od gradnje hidrocentrale, koje objavljujemo u cijelosti

11.08.2024. Udruga Una podnijela je prijedlog za oglašavanje građevinske dozvole i rješenja kojim se produžuje važenje iste ništavim, jer se izvršavanjem tih akata čine kaznena djela protiv okoliša.

Potpuno je neshvatljiva svakom građaninu Hrvatske namjera Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i obnove da omogući tajkunu da kupi vrijeme i omogući daljnju devastaciju Une i izgradnju mini hidroelektrane. Podsjetimo, gradi se MHE od 160 kW, što je energija koja pokreće nešto jaču pilanu ili je usporediva s proizvodnjom solarne elektrane za nekoliko kuća, a sve to nekoliko stotina metara od Vrela Une, što će trajno devastirati rijeku Unu s nesagledivim posljedicama. Inspekcije se od početka ponašaju vrlo čudno, ne oglašavaju se i ne zaustavljaju uništavanje, iako je sve sumnjivo od samog početka.

U svom priopćenju, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i obnove, između ostalog, je navelo potpuno netočnu činjenicu, da se "predmetni zahvat ne nalazi na području obuhvata Vrela Une koje je zaštićeni spomenik prirode".

Niže njihovo priopćenje, oznaka katastarske čestice broj 1287/6, te dokaz da je predmetna čestica javno dobro u općoj uporabi, u vlasništvu RH s pravom upravljanja Hrvatskih voda!

U istom priopćenju Ministarstvo navodi kako se predmetna čestica nalazi unutar građevinskog područja.

Dakle, zaštićeni spomenik prirode od 1968. godine i dio Ekološke mreže Natura 2000 (koju ni slovom ne spominju, a koje područje je šire od samog izvora rijeke) odjednom nije izvor i eto građevinsko je područje.

Ali, imaju šansu za ispravak netočnih navoda i ovakvog postupanja, jer kao što smo naveli, 11.08.2024. Udruga Una podnijela je prijedlog za oglašavanje građevinske dozvole i rješenja kojim se produžuje važenje iste ništavim, jer se izvršavanjem tih akata čine kaznena djela protiv okoliša. Zbog tog razloga istim prijedlog traženo je da se odgodi izvršenje odnosno obustave radovi sve dok se ne donese odluka. Međutim, iako investitor ne trpi nikakvu štetu, priroda itekako trpi, Ministarstvo niti privremeno nije obustavilo radove, dok ispituje sve okolnosti slučaja! Nadalje, Udruga Una je 12.08.2024. podnijela i prijavu Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, radi postupanja po građevinskoj dozvoli kojim se čine kaznena djela protiv okoliša, kao nadzornom tijelu za zaštitu okoliša i ovlaštenom da prekine svaku radnju koja okoliš dovodi u opasnost. Ali reakcije još uvijek nema.

U pripremi su daljnje prijave, dok stanovnici i dalje sami brane izvor Une na terenu, a izostanu li reakcije nadležnih institucija do kraja ovog tjedna, slijedi prijava, odnosno pritužba Europskoj komisiji protiv Hrvatske, a zbog čega će Europska komisija zasigurno tužiti Hrvatsku pred sudom EU, za kršenje Direktiva na koje se obvezala, odnosno jer nije pravodobno i razboritim mjerama zaštitila Ekološku mrežu Natura 2000, od iznimne važnosti za cijelu EU, ne samo Hrvatsku.

14.08.2024., 09:31h
19. rujan 2024 11:52