Veća prava za osobe s invaliditetomPixabay
StoryEditor
Hrvatski zavod za socijalni rad

Inkluzivnim dodatkom bolji život za 150.000 osoba s invaliditetom

Zakon o inkluzivnom dodatku predstavlja važan korak prema većoj inkluzivnosti i pravednosti u društvu, pružajući podršku osobama s invaliditetom kako bi im se omogućio kvalitetniji i dostojanstveniji život

Od 1. siječnja ove godine, konačno je stupio na snagu dugoočekivani Zakon o inkluzivnom dodatku koji predstavlja značajan korak u unaprjeđenju sustava socijalne skrbi. Ovim zakonom objedinjene su četiri različite naknade, što olakšava administrativne procese i omogućava pojednostavljen pristup novčanim sredstvima za osobe s invaliditetom.

Zakon o inkluzivnom dodatku predstavlja važan korak prema većoj inkluzivnosti i pravednosti u društvu, pružajući podršku osobama s invaliditetom kako bi im se omogućio kvalitetniji i dostojanstveniji život.

Što je inkluzivni dodatak?

Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobi s invaliditetom radi njezina ravnopravnog sudjelovanja u društvu, a zamjenjuje četiri dosadašnje naknade – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu s težim ili teškim invaliditetom i naknadu za nezaposlene osobe s invaliditetom.

- Postojeći korisnici navedenih naknada ne moraju podnositi zahtjeve za priznavanje prava na inkluzivni dodatak jer će pravo na inkluzivni dodatak biti preispitano u područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad po službenoj dužnosti, kazali su nam iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Do priznavanja inkluzivnog dodatka, korisnici će i dalje zadržati sva prava koja su već ostvarili. Na taj način, korisnici će i dalje moći računati na potrebnu podršku i sredstva koja su im nužna za zadovoljenje potreba.

- Postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja ove godine, a nakon priznanja prava na inkluzivni dodatak korisnicima će biti isplaćena razlika od datuma stupanja zakona na snagu - 1. siječnja 2024. godine. Novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva, ističu iz Zavoda.

Adrese i kontakti

Područni ured Zadar

Andrije Hebranga 1, Zadar

Kontakt: 023/230-392, 023/221-730

Područni ured Zadar – Gračac

Školska 1, Gračac

Kontakt: 023/773-446, 023/773-076

Područni ured Zadar – Obrovac

Jadranska ulica 4, Obrovac

Kontakt: 023/689-860

Područni ured Zadar – Pag

Šetalište Grada Zanea 1, Pag

Kontakt: 023/611-320

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nejasnoća slobodno se možete obratiti Područnom uredu Zadar i putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Kako ostvariti pravo?

Zahtjev za inkluzivni dodatak podnosi se u područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad prema adresi prebivališta korisnika.

- Potreban obrazac za priznavanje prava na inkluzivni dodatak i adrese područnih ureda može se pronaći na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za socijalni rad (www.socskrb.hr), poručuju iz Zavoda.

Pored ispunjenog obrasca, potrebni su i dodatni dokumenti kako bi se kompletno obradio zahtjev.

- Preslika medicinske dokumentacije kojom se objektiviziraju bolesna stanja (nalazi specijalističkih pregleda, povijesti bolesti i sl.); Barthelov indeks za osobe s tjelesnim oštećenjima (koji osobe s oštećenjem vida i oštećenjem sluha ne prilažu); preslika nalaza i mišljenja prethodno provedenih vještačenja i potvrda banke o broju tekućeg računa, navode iz Zavoda.

Moguće su i dodatne naknade

Odlukom Vlade Republike Hrvatske osnovica za izračun iznosa inkluzivnog dodatka iznosi 120 eura.

- Na temelju usvojene osnovice u pet kategorija iznos inkluzivnog dodatka iznosit će od 720 eura za prvu razinu, 480 eura za drugu, 432 za treću, 162 eura za četvrtu te 138 za petu razinu inkluzivnog dodatka. Prihod za sve sadašnje korisnike u sustavu rast će za minimalno 50 do 100 i više posto, a za to je u proračunu osigurano 506 milijuna eura, ističu iz Zavoda.

Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu i pravo na inkluzivni dodatak ne isključuju se međusobno, već su komplementarni i mogu se koristiti istovremeno. Korisnik može ostvarivati oba prava ukoliko ispunjava uvjete za svaku od tih naknada.

- Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ostvaruje se kada osoba nema dovoljno sredstava za život, dok je inkluzivni dodatak vezan za invaliditet i svrha mu je olakšavanje punog sudjelovanja u društvu osobe s invaliditetom, naglašavaju iz Zavoda.

Korisnici inkluzivnog dodatka imaju mogućnost ostvariti pravo na jednokratnu naknadu u skladu s odredbama i u slučajevima propisanima Zakonom o socijalnoj skrbi.

- Jednokratna naknada priznaje se samcu ili kućanstvu koje zbog podmirenja izvanrednih troškova nastalih zbog trenutačnih životnih okolnosti (rođenja ili obrazovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, prirodne nepogode i slično) nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe, zaključuju iz Zavoda.

13.04.2024., 08:00h
29. travanj 2024 15:51