37422
Marijan Susenj/pixsell
StoryEditor
MOŽE I OVAKO

Izađite na izbore: uključite najprije mozak, a tek onda kemijsku olovku i ništa im nemojte oprostiti, jer ne bi ni oni vama!

Prisjetite se koliko su vam puta pričali o “stopama rasta” i padu inflacije, dok je vaša najlon vrećica iz “Plodina” za istih 100 eura bila sve tanja, a plaća ista

Birači još nisu iskoristili ona prašnjava i gotovo zaboravljena obećanja o boljoj budućnosti iz prošlih kampanja, a evo već novih izbora i novih, friško smišljenih obećanja podjednako omamljujućih kao i ona stara, već ukiseljena. Možda ste već upozoreni da je taj neki “festival demokracije” u stvari jeftina podvala, jer, da se na izborima zaista odlučuje o nečemu sudbonosnom, tko bi pametan, eto, baš nama, ovakvima kakvi smo, prepustio taj važan posao?!

Ipak, u srijedu izađite na izbore. Ispunite samo jedan uvjet i izađite na parlamentarne izbore, ali prethodno uključite najprije mozak, a tek onda i kemijsku olovku.

Licemjerje političkih elita

Ako treba, prethodno potrošite cijelu noć s utorka na srijedu, prisjetite se svega, ali baš svega čime su vam “saborski zastupnici” i “gospoda ministri” zagorčavali život kao da su zadnja bagra, a ne “uvaženi političari”. Možda ste potisnuli, ali sjetite se TV prijenosa sjednica Sabora kada ste u svom dnevnom boravku bili popišani od tih kastinski privilegiranih bilmeza odvojenih od stvarnog života, sjetite se koliko vam je puta (vama, a ne njima!?) bilo neugodno od ulizivanja Dragom Vođi. A i njega ste barem stotinjak puta poželjeli nabiti nogom u guzicu, ali ste u presudnom trenutku odustali jer biste razbili makar jedan poltronski nos, pa se kasnije godinama vucarali po sudovima i odgovarali na debilna pitanja sudaca koje su u toge mogli odjenuti samo vlasnici spomenutih guzica i nitko drugi.

Ne zaboravite ni sate kad vam se raspadala neurološka struktura pri čitanju polupismenih i logički neodrživih nakupina slova koje samo ovdašnji političari nazivaju priopćenjima. Dodajte tome i sve trenutke kad ste bili zgađeni licemjerjem političkih elita, onih što “s nama dijele i dobre i loše dane”, ali, eto, nas nekako uvijek zapadnu oni loši.

Prisjetite se koliko su vam puta pričali o “stopama rasta” i padu inflacije dok je vaša najlon kesa iz “Plodina” za istih 100 eura bila sve tanja, a plaća ista. Pamtite li još imena svih ministara i državnih tajnika koji opravdano izostaju s ovih izbornih lista jer su u zatvoru ili im se, valjda, pišu optužnice? Izgledali su kao amiši što žive s onu stranu oskudice sve dok se ne bi ispostavilo da se neki od njih ne mogu ni uz vidne napore prisjetiti svega što imaju, zajedno s onim što su prepisali na obližnje rođake. Ako nema potpitanja, teoriju struna i Hegelovu dijalektiku robovske svijesti verbalno će pregaziti kao plitak potok, ali će im IQ zakazati baš kad moraju ispuniti imovinsku karticu.

Stranački vojnici

Sjetite se, a znate makar jedan slučaj, likova s kupljenim diplomama: polagali su po tri-četiri ispita u istom danu, a ni na policijskom prepoznavanju ne bi iz prve pogodili koji im je to profesor dao prolaznu ocjenu. Ili su se s otvorenim prozorom kakvog terenca slučajno provezli pokraj tog i tog sveučilišta i netko im je iz zasjede u auto ubacio tu prokletu diplomu, samo da bi ih diskreditirao?!

Pročeprkate li po listama, sigurno ćete naletjeti na neke stranačke vojnike, stvorenja kod kojih je teško odrediti anatomsku granicu na kojoj završava homo sapiens, a počinje podmazani stroj nepogrešive partije. Ima tu i karijerista čiji opis podsjeća na neku vrstu psihijatrijske dijagnoze, frajera lansiranih u političku orbitu toliko davno da oni ne znaju što bi sa sobom, a mi što bi s njima.

I zbog takvih vašarskih prevaranata i opsjenara, nečija tuđa, politički nepodobna djeca s uredno stečenim diplomama rade nižerazredne poslove ili odlaze u emigraciju. Stotinama milijuna eura punili su džepove modernih Glembaya, podobnih lokalnih tajkuna ili jednako mutnih međunarodnih korporacija dok ste vi drugim zatvarali prvi, a onda trećim “svepokrivajućim” kreditom upadali u dužničko ropstvo.

Politika i prostitucija

Vaši su umirovljeni nastavnici na rubu siromaštva, a neki od bahatih potomaka ovovremene elite imaju manje radnih dana staža nego što im BMW ima konjskih snaga. Dok vam se život raspadao, dok ste padali s konja na maltezera, oni su debelo razradili sveobuhvatni koruptivni mehanizam za pretvaranje našeg u njihovo. Lupeški “alkemičari” neće stati jer im je ponestalo motiva. Samo se prisjetite, po medijima ste vidjeli hrpe onih “povjerljivih” SMS poruka razuzdanih moćnika – lako ih je svrstati pod slovo “P”, ali nije se lako odlučiti između “politike i prostitucije”.

Zbog svih takvih likova valjalo bi pažljivo pročešljati imena s izbornih lista, pojaviti se na biračkom mjestu i – ništa im ne oprostiti! Ni jednu svinjariju, ni najmanju “afericu”, ni predzadnju ljubavnicu, ni zadnje nasilje nad suprugom, ni onu korupcijicu ni onaj stančić u prvom redu do mora, ni onaj Rolex makar bio kineski.

Nemojte im oprostiti i ne zamarajte se znači li to da napuštate jedan od kršćanskih postulata, jer sve ono što vi na izborima možete učiniti njima, nije ništa u odnosu na ono što oni već godinama, ustrajno i beskrupulozno čine vama! Ako je točno da su političari po definiciji razočarenje (ili već dokazano ili buduće), svi oni zaslužuju da u srijedu preventivno detektirate potencijalne USKOK-ove pacijente iz nadolazeće budućnosti.

I ne udarajte ih u prazno, po moralu, on im u pravilu strada prvi, kad popusti pod naletima pohlepe. Ako ste u dilemi treba li reagirati već sada, prije nego se “otvore vrata pakla”, sjetite se da svaka hrđa ima blistavu prošlost, hrđa je samo pitanje vremena.

Svima ćete biti krivi

Ne bojte se da će ih boljeti, da će patiti od anksioznosti, da će se zatvoriti i danima neće izlaziti iz neke od svojih nekretninica preispitujući sami sebe i svoje postupke. Ne, oni će i nakon ovih izbora biti nezadovoljni vama i načinom na koji ste raspodijelili svoje glasove! Ovi što će osvojiti između 30 i 40 posto bi najradije stigli do 90 i nešto posto, oni između 20 i 30 posto žele 50, a neće vas voljeti ni oni što će zapeti ispod izbornog praga na 4,5 posto jer, eto, kreteni ste pa ni ovog puta niste prepoznali svu njihovu genijalnost. Kako god završi, vi ste, zajedno s onima koji na izbore uopće ne idu, zadnji nezahvalnici i svima ćete biti krivi.

Ni to im nemojte oprostiti, jer ni oni ne bi oprostili vama!

A može i ovako: u srijedu izađite na izbore i uključite samo kemijsku olovku...

13.04.2024., 10:11h
PREDRAG OPAČIĆ
29. travanj 2024 21:18