Linda Vidović
StoryEditor
’Se bum vas tužil’ ili pak ne?

Je li povećana učinkovitost rješavanja parnica isključivo rezultat povećanja plaća sucima?

Rješavaju li se brže sudski procesi i koji su uzroci doveli do veće učinkovitosti zadarskog sudstva? Mogući razlog su poskupljenja usluga odvjetnika, raznih pristojbi ili strah od gubitka parnice i plaćanja svih troškova, koje građane odbija od ulaska u neki spor. Također su javnobilježnički uredi preuzeli na sebe dio predmeta, te rasteretili sudove

Kadrovskim i brojčanim pokazateljima rada u 2024., na Općinskom sudu Zadar, do kraja drugog kvartala 30. lipnja 2024., (treći kvartal je tijeku), neriješeno je od 1.1.2024. – 24.344 predmeta, a od 30.6.2024. – 22.894 predmeta. Primjerice u 2023. godini je samo u prvom tromjesečju broj neriješenih predmeta iznosio 21.788. što bi ukazivalo na to da je napravljen pozitivan pomak. Uz riješene parnične predmete, parnični suci rješavaju i prigovore iz postupaka obnove zemljišnih knjiga. Takvih je neriješenih prigovora 9. veljače 2024. bilo 2790, da bi do 30. lipnja 2024. bilo neriješeno manje od 2000 prigovora.

Broj predmeta smanjen nakon reorganizacije suda

- Povećan je rad na 18 postupaka obnova zemljišnih knjiga u katastarskim općinama, tako da, nakon reorganizacije, sudski savjetnici i zemljišnoknjižni referenti, koji vode te postupke, rade pet dana u tjednu na tim poslovima. Od navedenih 18 katastarskih općina, dovršen je postupak sastavljanja uložaka u jednoj od tih katastarskih općina, gdje sad teku rokovi za prijave i prigovore. U tijeku je postupak otvaranja obnove u katastarskoj općini Novigrad, u kojoj je postupak katastarske izmjere dovršen još 2017. Također, započet je postupak rješavanja prijava i prigovora za k.o. Rava, Sestrunj te Tinj, Krupa i Golubić. Trend smanjenja predmeta je uočen nakon provedene unutarnje reorganizacije suda, prekovremenog rada i pojačanog angažmana svih djelatnika, kaže glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Davor Dubravica.

U 2024. godini ukupan broj sudaca Općinskog suda u Zadru se smanjio za tri suca, zato što je jedan imenovan na viši sud, drugi je tražio razrješenje na osobni zahtjev i treći zbog smrti. Državno sudbeno vijeće ove je godine dvoje sudaca suspendiralo. U 2024. na dužnost nije stupio nijedan novi sudac, tako da sad na rješavanju predmeta radi trideset osam sudaca. U međuvremenu je i okončan postupak izbora petero sudaca, a njihovo imenovanje očekuje se na idućoj sjednici DSV-a.

- U tijeku je natječaj za još sveukupno jedanaest sudaca. U 2024. godini na Općinskom sudu zaposleno je četrdeset devet osoba na službeničkim i namješteničkim mjestima, a za daljnji nastavak pozitivnog trenda smanjenja broja neriješenih predmeta će u bitnom ovisiti o popunjavanju novih sudačkih mjesta, zaključuje Dubravica.

Sudove rasteretili i javnobilježnički uredi

Neke postupke koji su bili u nadležnosti sudova, sada provode javni bilježnici, poput izvanparničnih ostavinskih postupaka u nespornim predmetima. Javni bilježnici od 2005. godine imaju nadležnost i u ovršnim postupcima, pa kao povjerenici suda provode postupak sporazumnog uređenja međa i postupak sporazumnog razvrgnuća suvlasništva. Također provode postupke proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanja smrti.

Isto tako, predsjednik suda može postupak osnivanja ili obnove zemljišne knjige odlukom povjeriti javnom bilježniku.

image
Zarko Basic/pixsell

Digitalizacija i poskupljenje sudskh i odvjetničkih usluga

- Prvenstveno je digitalizacija omogućila bržu komunikaciju suda sa strankama u postupku i to putem njihovih odvjetnika i drugih obveznika sudskih postupaka, što je dovelo do efikasnijeg rješavanja sudskih postupaka, a ujedno je povećana i sama transparentnost, smatra odvjetnik Branimir Zubčić.

Primjerice, odvjetnici više ne trebaju tužbu ili pravni lijek slati poštom ili osobno nositi na sud, već se to odvija preko sustava e- komunikacija, digitalnim putem. Sa sudom digitalno komuniciraju i javni bilježnici, državni odvjetnici i stečajni upravitelji, što je mnogo brže nego prije.

- Učinkovitost je povećana i zbog zakonskih izmjena, primjerice procesnog zakona koji se tiče parničnih postupaka, gdje se skraćuje vrijeme stranaka da poduzmu određenu radnju pred sudom, pod prijetnjom da se takva radnja neće uzeti u obzir ako se ne poduzme u zakonskom roku, odnosno roku kojeg je dodijelio sud. Tako se zapravo primora stranke da svoje dokazne prijedloge iznesu što ranije, a suce da u što manje rasprava izvedu te dokaze, završe postupke i donesu presude. Prema ustaljenoj sudskoj praksi, postupak bi trebao pred sudom biti pravomoćno okončan u roku tri godine, no naravno, to sve ovisi o pojedinačnom slučaju i najčešće to nije praksa, ali u odnosu na prijašnje godine, postupci pred sudom svakako kraće traju, vjerujem da na sudovima postoji sve manje predmeta koji traju oko deset godina ili više, a ako i traju, svakako su prioritet sudcima, pojašnjava Zubčić.

Zubčić smatra da je još jedan od razloga brže djelotvornosti sudova postupak obnove zemljišne knjige, u kojem se stranke pozivaju na lokalno područje u dislocirani odjel zemljišnoknjižnog odjela suda, što je za stranke jedan jeftin, lagan i relativno brz način rješavanja vlasništva, gdje za razliku od parnica, stranke mogu na jednoj raspravi već riješiti svoje vlasništvo.

Međutim, kaže, za razliku od izmjena procesnog zakona koji se tiče parnica, u kaznenim predmetima nije bilo većih i važnijih izmjena koje bi ubrzale takve postupke. No, prekršajni postupci su postali brži jer je u službu primljeno više sudskih savjetnika koji vode rasprave i pripremaju nacrt odluke za suca, a brže se radi i zbog kraćih rokova zastare.

Često se u javnosti navodi kako su sudski postupci skupi. Primjerice, odvjetničke usluge poskupjele su potkraj 2022. godine za 50%, što svakako odvraća stranke da olako tuže i ulaze u sudske postupke. Tomu treba pridodati i sudske pristojbe te usluge vještaka.

11.09.2024., 16:06h
Marina Knežević
17. rujan 2024 23:24