<p>Ante Lukačić</p>
Ante LukačićLuka Jeličić
StoryEditor

Komora dogovara ekskluzivne osiguravateljske ugovore za obrtnike

Iako su turističke brojke na razini najuspješnije 2019. godine, ulice pune gostiju, a u restoranima se često traži mjesto više, zadarski ugostitelji nemaju vremena za opuštanje jer sezona je i dalje u punom jeku, a na vratima posezona i pripreme za sljedeću godinu.

O ocjeni dosadašnje sezone iz ugla ugostitelja, ali i predstojećim aktivnostima i planovima Hrvatske obrtničke komore Zadar razgovarali smo s predsjednikom zadarske Komore Antom Lukačićem, koji je i sam dugogodišnji ugostitelj, a koji će se, kako najavljuje, za istu dužnost kandidirati i na skorim izborima, s obzirom da je ova godina za Hrvatsku obrtničku komoru izborna.

Nisu nezadovoljni

Kakva su bila očekivanja ugostitelja u Zadarskoj županiji od ovogodišnje turističke sezone, jesu li ona ostvarena, odnosno kako u tom smislu protječe sezona kad je u pitanju posjećenost restorana i kafića i drugih ugostiteljskih objekata?

- Poslije dvije pandemijske godine očekivanja su bila velika. Statistike pokazuju da smo dostigli broj noćenja kao u 2019. godini, pa ne možemo reći da nismo zadovoljni. Veseli nas povratak gostiju iz zapadnih zemalja, Nizozemaca, Belgijanaca, Engleza, Amerikanaca, ali na potrošnju turista je ipak primjetan utjecaj cjelokupne situacije koja vlada u Europi, i svijetu općenito, od poskupljenja energenata, rata u Ukrajini, ali i mogućeg povratka pandemije.

Vide li se zbog toga promjene u odabiru ponude, primjerice s menija, ostavljaju li gosti napojnice?

- Primjetno je, zbog navedenih razloga, da gosti manje troše, naručuju jeftinija jela, da se rjeđe nego ranije odlučuju za skuplje delicije i specijalitete. Očito slušaju svoje vlade kad im savjetuju da štede, da ih čeka neizvjesna jesen, skupoća i slično. Nisu kao naši ljudi koji najčešće razmišljaju u stilu “lako ćemo.” Gosti plate sve što trebaju, ali ipak gledaju da ne potroše previše ako nije nužno. I kad su u pitanju napojnice, primjetno je da se manje daju, a uz to, većina plaća karticama, pa se na taj način podmiruje račun koji ne uključuje “manču.”

Više u kafiće, manje u restorane

Posjećuju li restorane i hrvatski turisti, ali i domicilno stanovništvo?

- Naši ljudi više idu u kafiće, a manje u restorane. U unutrašnjosti Hrvatske je više običaj da se za vikende izađe u restoran na večeru, kod nas to nije tako često, ukoliko se ne obilježava neka prigoda. Naravno, i hrvatski turisti posjećuju restorane, ali s obzirom da oko 80 posto gostiju čine turisti iz inozemstva, takva brojka preslikava se i kad je posjećenost restorana u pitanju.

Kakvu ugostiteljsku posezonu predviđate, s obzirom na mjere štednje koje su prisutne u cijeloj Europi? Strahujete li možda i od novih covid mjera na jesen i što bi to značilo za ugostiteljsku branšu u ovome trenutku?

- Teško je unaprijed prognozirati, ali moramo se naučiti živjeti s virusom i prilagoditi se toj situaciji. Mogi su covid preboljeli, cijepili se, pa je stečen i određeni kolektivni imunitet. Što se tiče ugostiteljstva, treba o svemu dobro promisliti i pripremati se kvalitetno za sljedeću sezonu. Poseban problem nam je radna snaga, ali taj problem nije izražen samo u ugostiteljskoj djelatnosti. Mi smo mali narod, nema nas dovoljno da bismo sami zadovoljili sve potrebe tržišta. Što se tiče uvođena stranih radnika, to je jedan dugotrajan proces dok se radnici, posebno iz dalekih zemalja, ne aklimatiziraju i prilagode našim potrebama i načinu života.

Broj obrtnika se povećava

Koja je glavna zadaća HOK Zadar u nadolazećem periodu, na što ćete se najviše fokusirati?

- Nove izmjene Zakona o obrtništvu još nisu izglasane, ali strahujemo od smanjenja prihoda što bi se negativno odrazilo na rad HOK-a. Mi smo, podsjećam, jedina komora koja se bavi javnom djelatnošću, školstvom kroz naukovanje učenika u obrtničkim radionicama.

Također, trenutačno smo u razgovorima s Euroherc osiguranjem oko sklapanja ekskluzivnih ugovora za obrtnike kojima bi se osigurale određene pogodnosti. Takve ugovore, koji su u pripremi, imat ćemo prvi u Hrvatskoj.

Smanjuje li se broj obrtnika na zadarskom području i kakva su predviđanja u tome smislu?

- Broj obrtnika se ne smanjuje, naprotiv, povećava se. Trenutačno na zadarskom području imamo oko 5.000 obrtnika. Više se obrtničkih radnji otvara nego što se zatvara, a najviše u području ugostiteljstva i turizma.

29.08.2022., 00:54h
23. studeni 2024 09:42