41887
ZT arhiva
StoryEditor
DEAPARTMANIZACIJA

Ministarstvu pravosuđa upućeni prijedlozi Građanske inicijative ‘Stanari zajedno‘

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uputilo je Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije na nadležno postupanje prijedloge Građanske inicijative ‘Sranari zajedno‘, što u ovoj inicijativi smatraju pomakom u rješenju problema nagomilane apartmanizacije u Hrvatskoj.

Građanska inicijativa STANARI ZAJEDNO je svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj predložila izmjenu i dopunu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i uz to predložila održavanje tematske sjednice sabora povodom zatraženih izmjena.

- I dalje ustrajemo u tome da se višestambene zgrade u Hrvatskoj deapartmaniziraju i da stanovi u stambenim zgradama opet imaju svoju funkciju, a to je stanovanje. Još jednom podsjećamo širu javnost na negativne trendove koji su se posljednjih godina pojavili zbog bujanja apartmanizacije što se direktno odražava na cijelo stanovništvo, kažu članovi ‘Stanara zajedno‘.

Procjenjuje se da je čak 15.000 stanova, primjerice u Splitu, gradu od 160.000 stanovnika, potpuno prazno, odnosno da čak nisu ni u kratkoročnom najmu. Investitori iz Hrvatske i Europe koji žele na brzinu ostvariti veliki povrat na svoju investiciju kupuju stanove kako bi ih, nakon porasta cijene, prodali. Prosječne cijene stanova u Splitu su od 2015. godine porasle gotovo 70%.

U Europi je Split 2022. godine bio četvrti najskuplji grad po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, a cijene i dalje rastu. U odnosu na 2023. godinu, prosječna cijena stana u Splitu viša je u 2024. godini za daljnjih 9%. Situacija je, zbog špekulativne kupnje i kupnje u svrhu kratkoročnog najma, postala neizdrživa. Iz naših gradova nestaju stanovnici, pogotovo mladi, u produktivnoj dobi.

Split je u deset godina, prema popisu stanovništva, izgubio gotovo 10% stanovnika, ubrzo će se početi zatvarati i škole, jer nema dovoljno djece koja bi ih pohađala. Oni sada sjede u đačkim klupama Irske, Njemačke, Austrije i drugih zemalja. Hrvatska je jedina zemlja u kojoj je dozvoljeno da se svi stanovi u zgradi registriraju kao apartmani za kratkoročni najam. 

- Prema jučerašnjoj saborskoj raspravi na temu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima očito je da su gotovo svi politički akteri u Hrvatskoj svjesni opasnosti za kvalitetu života njezinih stanovnika kao i da ovakav Zakon ne rješava pitanje prava na stanovanje i prava vlasnika u višestambenim zgradama. Stoga još jednom apeliramo na Ministarstvo da Zakon izmijeni na način da doista zaštiti građane Hrvatske od stambene krize. Deapartmanizacija Hrvatske nije političko već nacionalno pitanje našeg opstanka i ako želimo mlade ljude, poručuju iz Građanske inicijative ‘Stanari zajedno‘.

20.09.2024., 12:35h
20. rujan 2024 12:35