Luksuzna stambena zgrada u funkciji hotelaImperium Immobiliare
StoryEditor
tržište nekretnina

Mlade obitelji - tek trećina kupaca nekretnina, a bit će ih još i manje

Provjerili smo s Filipom Brkanom, vlasnikom i direktorom agencije za nekretnine i Tonijem Jeričevićem, licenciranim agentom za nekretnine, kako ekonomska kriza utječe na tržište, koji su najčešći uvjeti kupaca, kao i najpoželjnije lokacije

Usprkos inflaciji, sve većoj neimaštini, energetskoj krizi i enormnom porastu cijena stanova u proteklom razdoblju što je dovelo trenutno do stagnacije prodaje nekretnina na tržištu, svjedoci smo da stanogradnja ne posustaje te da je raširena u gotovo svim dijelovima grada.

Provjerili smo stoga s Filipom Brkanom, vlasnikom i direktorom agencije za nekretnine Imperium Immobiliare i Tonijem Jeričevićem, licenciranim agentom za nekretnine iz iste agencije, kako ekonomska kriza utječe na tržište, koji su najčešći uvjeti kupaca, kao i najpoželjnije lokacije. Razgovarali smo i o prednostima novogradnje, ali i očekivanim trendovima s obzirom na sve veću popularnost kriptovaluta.

image

Filip Brkan, vlasnik i direktor agencije za nekretnine

Goran Stanzl/PIXSELL

Rast kamatnih stopa

Kada je riječ o inflaciji, započinje Brkan, kod nas je dominantno prepoznata kroz rast kamatnih stopa na stambene kredite, koje su sada na oko 4 %, no prema najavama banaka, vidi se da bi kamate mogle početi padati, stoga je jasno razvidno da i inflacija jenjava.

- Rast kamata svakako znači i usporavanje ili odgađanje kupnje nekretnine, pogotovo kada znamo da su kamate u najbolja vremena iznosile oko 2,5 %. Globalna inflacija se definitivno puno više odražava na prodaju nekretnina uz jadransku obalu, jer su nam stranci zadnjih godina bili značajniji kupci. Međutim, zbog većeg porasta kamate u Njemačkoj gdje su trenutno i do 6 % na stambene kredite, jako se usporilo njihovo tržište nekretninama, ali i općenito osobna potrošnja, uslijed čega vidimo i lošiji odaziv pri kupnji u Hrvatskoj što je za nas veliki “udarac” budući da su nam Nijemci “broj jedan” u kupnji nekretnina na Jadranu, tumači Brkan.

Dok je na zagrebačkom području još uvijek dominantnija prodaja rabljenih nekretnina, nastavlja Brkan, jer ih naprosto ima puno više nego novogradnje, u Zadru bi omjer potražnje za rabljenim nekretninama i novogradnjom bio 50/50.

Pojedini kupci, dodaje Jeričević, radije biraju rabljene nekretnine jer su povoljnije, na boljim lokacijama i prostranije od novogradnje, a može se čak i lakše pregovarati o cijeni.

- S druge strane, novogradnje su u pravilu skuplje, ali su načelno kvalitetnije, manje oštećene, modernije, bolje prilagođene suvremenom načinu života i energetski učinkovitije. Veća je i vjerojatnost da je pravna, vlasnička dokumentacija u redu, govori Jeričević.

Najtraženije lokacije

Kupcima je prilikom odabira i kupnje nekretnine uvijek primarno da zadovolje neke od mogućih uvjeta koji su im važni, prvenstveno da im odgovara cijena, da je dobra lokacija, kvalitetna gradnja, funkcionalan raspored, mjesto za parking, pogled na more, blizina plaže i odgovarajuća infrastruktura.

- Posebno tražene lokacije u Zadru su Poluotok i sve što je blizu Poluotoku, to privlači i turističke ulagače, zatim one lokacije koje nude razne osnovne sadržaje poput objekata zdravstvene skrbi, vrtića, škola, javnog prijevoza itd., ali je važno i da su one što bliže centru grada, govori Jeričević.

U Zadru, otkriva nam Jeričević iz prve ruke, stranci su još ti koji prednjače u kupnji. S obzirom na blizinu mora, udio stranaca koji kupuju nekretnine itekako je izražen, pa čak možemo govoriti i o polovini svih kupaca! Najzastupljeniji su Austrijanci i Slovenci, Nijemci, no valja naglasiti da je sve više i Amerikanaca.

Nameće se pitanje kupuju li nekretnine mlade obitelji.

- Prema statistici kojom raspolažemo, a mlade obitelji definirali smo kao bračni par od 30 do 40 godina, u 2023. godini bilo ih je 33 % kada uzmemo u obzir da je zadnja prodaja stanova putem APN-a bila početkom 2023. godine. Moja prognoza je da će u ovoj godini mlade obitelji manje kupovati zbog opće inflacije i pada životnog standarda, upozorava Brkan.

image

Toni Jeričević, licencirani agent za nekretnine

Osobni album

Zagreb ima niže cijene od Zadra

Također, Brkan i Jeričević usporedili su zagrebačko i zadarsko tržište.

- Zagrebačko je tržište dosta dinamičnije zbog opsega posla, no i zadarsko tržište svakako iz godine u godinu raste, pogotovo prije i poslije svake sezone, kaže Brkan.

- Zagreb ima veću ponudu i potražnju nekretnina od Zadra, veći je grad s više stanovnika, studenata i poslovnih subjekata. Također, ima raznovrsniju ponudu i potražnju nekretnina jer obuhvaća različite tipove i kategorije nekretnina - od stambenih, poslovnih, trgovačkih, industrijskih, do kulturnih, sportskih, rekreacijskih i drugih. Međutim, Zagreb ima niže cijene nekretnina od Zadra jer je manje pod utjecajem turizma i sezonskih fluktuacija te ima veću konkurenciju na tržištu, objašnjava Jeričević.

Na koncu, provjerili smo je li u Hrvatskoj moguća kupnja nekretnina kriptovalutama te postoji li interes.

- Kupnja nekretnina kriptovalutama u Hrvatskoj je moguća, ali još je uvijek rijetka i neuređena. Osobno, nisam još naišao na subjekt koji želi kupiti nekretninu u kriptovaluti. Međutim, kada dođe dan da se nekretnine bude moglo tokenizirati, da se vlasništvo digitalno rasjecka na 1 000 komada i kao takvo prodaje na komade, kao oblik investicije, onda ulaganje u nekretnine više neće biti samo za one dubljih džepova. S druge strane, zanimljivo je razmišljati o internetskim aukcijama nekretnina. Svakako, tržište nekretnina će u idućih 10 godina biti izuzetno dinamično, zaključuje Jeričević.

04.02.2024., 08:31h
28. travanj 2024 14:55