Najveća odstupanja i najniži rezultati ove su godine zabilježeni na ispitima izbornih predmeta fizike, kemije te politike i gospodarstvaSandra Šimunović/Pixsell
StoryEditor
Srednje škole zadarske županije

Nazorovac Niko Knežević iz svih obveznih predmeta i fizike na Državnoj maturi dobio peticu

Provjerili smo kakve su (privremene) rezultate ostvarili naši maturanti, jesu li imali organizirane pripreme, kao i kakav je bio odaziv te na koncu koje su fakultete maturanti najviše odabirali

Ispitima Državne mature u prvom roku pristupilo je ukupno 28.917 učenika, prenosi Hina, a privremeni rezultati pokazali su porast ukupnoga broja negativnih ocjena u odnosu na protekle godine, istaknuto je na predstavljanju u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ispitima je u ljetnom roku pristupilo ukupno 28.917 učenika od kojih su 10.459 (40,5 %) polaznici gimnazija, a 15.367 (59,5 %) polaznici strukovnih škola. Ove je godine na maturi palo četiri posto učenika gimnazija, odnosno njih 421, te 33,8 posto učenika strukovnih škola, odnosno njih ukupno 5191. Ukupan broj svih negativnih ocjena ove je godine 16.157 što je više nego u protekle tri godine, ali manje u odnosu na 2019. godinu, kada je ukupan broj negativnih ocjena bio 19.576.

Po jednu negativnu ocjenu ove je godine imalo 7320 pristupnika, dvije njih 2736., tri 889, a četiri negativne ocjene imalo je 137 učenika. Višu razinu matematike biralo više učenika nego prijašnjih godina

Maturanti su ove godine prvi put pisali jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika, tj. ukinute su osnovna i viša razina, a pozitivna ocjena iz eseja ponovno je bila uvjet za prolaz ispita. Najveća odstupanja i najniži rezultati ove su godine zabilježeni na ispitima izbornih predmeta fizike, kemije te politike i gospodarstva.

Rezultati engleskog standardno odlični

image

Sandra Šango, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora

Zadarska županija
Provjerili smo s ravnateljicom Gimnazije Vladimira Nazora Zadar, Sandrom Šango, ravnateljicom Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, Zdenkom Sršen Juričević, ravnateljicom Srednje škole Bartula Kašića Pag, Marijom Pećirko te s ravnateljem Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, Tihomirom Tomčićem kakve su (privremene) rezultate ostvarili naši maturanti, jesu li imali organizirane pripreme, kao i kakav je bio odaziv te na koncu koje su fakultete maturanti najviše odabirali.

Sandra Šango, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora u kojoj svake godine nastavnici održavaju dodatne pripreme za maturante koji to žele, usporedila je ovogodišnje privremene rezultate s prošlogodišnjima.

- Naših 129 maturanata pristupilo je ispitima iz 17 predmeta. Osim obveznih predmeta, od izbornih predmeta najviše učenika pisalo je ispit iz fizike - 41 učenik, sociologije – 40, biologija i psihologija – 31... Prosječne ocjene po predmetima slične su prošlogodišnjima. Ove godine je više učenika pisalo ispit iz matematike na višoj razini. Engleski jezik samo tri učenika nije pisalo ispit na višoj razini, a rezultati su standardno odlični. Prosječna ocjena svih učenika iz hrvatskog jezika ove godine je viša nego lani. Kao i na državnoj razini, i u našoj školi je prosječna ocjena na ispitu iz fizike niža nego lani, ali je zato prosječni rang u generaciji znatno viši, kazuje Šango.

Pohvalila je učenika generacije “Nazora” Niku Kneževića koji je sve obvezne predmete riješio za odličan, a također i ispit iz fizike.

- S izvrsnim rezultatom iz fizike zauzeo je 19. mjesto u generaciji, dodaje Šango.

I dalje zadovoljni

Još je nekoliko učenika riješilo tri od četiriju ispita koje su pisali za ocjenu odličan. Odlične ocjene s vrlo visokim postotkom riješenosti su osim engleskog jezika, hrvatskog jezika i matematike, učenici ostvarili iz: fizike, kemije, biologije, talijanskog jezika, likovne umjetnosti, psihologije, sociologije.

- Kao i kod izbora izbornih predmeta, tako je i izbor studija kod naših učenika vrlo širok. Od Sveučilišta dominira Zagreb, zatim Split i Zadar. Od studijskih programa ne ističe se niti jedan posebno. Nekoliko učenika upisalo je ekonomiju u Zagrebu, Splitu i Rijeci, pravo - također u ta tri grada. FER u Zagrebu upisalo je troje učenika, matematiku na PMF-u također troje učenika, a ostali su se rasporedili na: anglistiku, njemački jezik, psihologiju, pedagogiju, molekularnu biologiju, medicinu, dentalnu medicinu, veterinu, geodeziju, arhitekturu, računarstvo, građevinu, strojarstvo, novinarstvo, politologiju, kemiju, biologiju, biotehnologiju, aeronautiku..., kazuje Šango.

image

Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica EBTŠ

Luka Jeličić
Učenici EBTŠ, saznajemo od ravnateljice Zdenke Sršen Juričević, kontinuirano su se pripremali za ispite Državne mature tijekom cijele školske godine kako tijekom redovne nastave, tako i na pripremama koje je škola organizirala iz obveznih predmeta. Pripreme su obuhvaćale gradivo svih četiriju godina prema ispitnim katalozima. Pohađali su ih svi zainteresirani učenici, posebice oni koji planiraju svoje obrazovanje nastaviti na studiju. Najveći odaziv učenika primjećen je na pripremama iz matematike, ali je također bilo interesa za pripreme iz hrvatskog i engleskog jezika.

- Iako su rezultati državne mature ove godine nešto niži u odnosu na primjerice prethodne dvije godine, željeli bismo napomenuti da smo i dalje zadovoljni. Također, važno je uzeti u obzir da su uvedene neke promjene na ispitima, što može utjecati na rezultate učenika. Od ove godine, kroz sustav više nemamo uvid u studije koje naši učenici prijavljuju, kao što je to bio slučaj do sada. Informacije o tome koji su se studiji našli na listama te na koje su studije upisani, saznat ćemo tek kroz razgovor s našim učenicima, nakon objave konačnih rezultata, govori Sršen Juričević.

Tomčić o problemu dodatne nastave

U SŠ Bartula Kašiča Pag ne postoje organizirane pripreme za Državnu maturu, međutim gotovo svi nastavnici, izvan svog tjednog zaduženja (dakle, neplaćeno) održavaju pripreme u skladu s mogućnostima i interesima maturanata.

image

Marija Pećirko, ravnateljica
SŠ Bartula Kašića Pag

SŠ Bartula Kašića Pag
- Prosječna ocjena svih ispita Državne mature u ljetnom roku školske godine 2022./2023. je dobar (3) što je nešto lošije nego prethodnih godina. Iako su rezultati ovogodišnje Državne mature za našu školu nešto lošiji nego prethodnih godina, nisu bitno smanjili prosječnu ocjenu škole svih godina otkada se piše Državna matura. Moram naglasiti kako su i ove godine (kao i svih prethodnih do sada) svi naši maturanti koji su pristupili ispitima državne mature u ljetnom roku, iste i položili. Dakle, svi naši maturanti sve ove godine polažu maturu u prvom, ljetnom roku, ističe Pećirko i dodaje da je najviše maturanata odabralo Sveučilište u Zagrebu (Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, geodeziju, građevinu ili Grafički fakultet), zatim Fizioterapiju (Varaždin) te Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.

Iz Strukovne škole Vice Vlatkovića učenici smjera Tehničar za računalstvo polagali su Državnu maturu i ostvarili prosječnu ocjenu vrlo dobar (4) iz engleskog jezika, dobar (3) iz matematike s tim da su, napominje ravnatelj Tomčić, uglavnom polagali višu razinu te dobar (3) iz hrvatskog jezika.

image

Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića

Luka Jeličić
- Zadovoljni smo, oni koji su planirali ići dalje ispunili su svoje želje. Većina upisuje računalstvo, sektor elektrotehnike, neki idu na FESB, neki na FER, na FOI u Varaždinu. Imali smo dodatnu nastavu, ne pripreme, s obzirom da učenici strukovnih škola imaju manji broj sati pojedinih predmeta nego u gimnazijama. Međutim, odaziv učenika nije velik, to je činjenica. Problem je što dodatnu nastavu ne možemo ukomponirati u raspored. Strukovne škole imaju velik broj sati, dodatna nastava bi trebala biti nulti sat što izbjegavamo jer 65 % naših učenika putuje iz okolice. Sedmi sat je popunjen, dakle ta bi djeca trebala ostati poslijepodne, a putnici su tako da je to teško, govori Tomčić koji naglašava da mu je gušt kad se upisuju trogodišnji programi jer je to potrebno tržištu rada.

26.07.2023., 11:57h
20. rujan 2024 00:12