28507
Igor Soban/pixsell
StoryEditor
novinari - borci protiv laži

Ne reci lažna svjedo­čan­stva

Laž, lažno svjedočenje, kako u javnosti, tako pred sudovima, kategorija je podložna osudi. Laž je produkt čistog zla i uzrok je bezbrojnim tragedijama - od osobnih preko obiteljskih pa do međunarodnih sukoba, ratova i tragedija

Ova osma zapovjed od deset, koje je Bog dao Mojsiju prije više tisuća godina, po kojima se njegov izabrani narod treba ravnati, u međuvremenu je postala općeprihvaćen kodeks zakonodavstava u cijelom svijetu.

Laž, lažno svjedočenje, kako u javnosti, tako pred sudovima, kategorija je podložna osudi. Laž je produkt čistog zla i uzrok je bezbrojnim tragedijama - od osobnih preko obiteljskih pa do međunarodnih sukoba, ratova i tragedija. Jedni od onih koji bi se trebali boriti protiv laži, a samim tim i protiv zla, su novinari.

Nažalost, ima onih koji se predstavljaju i koje se doživljava novinarima, a kojima je laž glavna odrednica u iznošenju stanja u društvu. Nekad je to s ciljem izazivanja senzacija radi bolje prodaje medija, a nekad, češće, u cilju plaćeničkog iznošenja laži o nekome ili nečemu u interesu naručitelja, onoga koji ga plaća.

Nažalost, svjedoci smo tome sve češće i u sve brojnijim medijima koji su putem Interneta postali dostupni ogromnom broju ljudi, koji se u ludilu takvih lažnih i neprovjerenih informacija počinju ponašati krajnje iracionalno upadajući u stanja tjeskobe, bijesa, depresije i stvarnog ludila što je i krajnji cilj tvorca laži.

Ovih dana smo svjedoci jednom takvom novinaru koji svakodnevno vršlja po Zadru i putem Interneta iznosi masu neprovjerenih i neargumentiranih tvrdnji o ljudima i institucijama nanoseći, javno, štetu ugledu i imenu ne samo tih osoba, nego i službenim institucijama koje, po njemu, nisu u stanju obavljati svoj posao jer su svi navodno, korumpirani i umreženi u veliku zločinačku organizaciju!? Nažalost, on tako blati i podcjenjuje i sve žitelje Zadra i Zadarske županije, jer ispada da smo svi glupi i gluhi i da ništa ne vidimo dok nam takovi ne otvore oči.

Nažalost, takvi novinari ne samo da nisu naučili deset Božjih zapovjedi, nego ne poštuju ni osnovna etička i ljudska prava bacajući kamen na drugoga ne pitajući se koliko zlo mogu time prouzročiti, ili upravo stoga to i rade?

O osmoj Božjoj zapovjedi Katolički Katekizam, između ostaloga, kaže: “ Ogovor i kleveta nište dobar glas i čast bližnjega. A čast je društveno svjedočanstvo što se daje ljudskom dostojanstvu, i svatko ima naravno pravo na čast svoga imena, na svoj dobar glas i na poštovanje. Stoga, ogovor i kleveta vrijeđaju kreposti pravde i ljubavi.”

Pametnom, nadam se, dosta.

10.08.2023., 09:34h
Marinko Radas
01. listopad 2023 14:27