Zajednička fotografijaFoto Novak
StoryEditor
Međunarodna smotra

Stjepan Vučemilović opet šampion Ludbrega s najbolje ocijenjenim vinom smotre

Vučemilovićev Merlot osvojio je 91 bod što se dosta rijetko postiže na ocjenjivanju mladih vina

Danas je u Ludbregu velika fešta međunarodne izložbe mladih vina “Ludbreg 2024” koju organizira Udruga vinogradara “Trsek” iz Ludbrega. Već desetak godina na ovu veliku feštu na sjeverozapadu Lijepe naše odlaze i naši vrijedni vinari iz Udruge vinogradara i vinara Nadin i Zadarske županije, isto kao što vinari udruge Trsek dolaze nama u Nadin na tradicionalno ocjenjivanje vina za blagdan svetog Nikole. Gotovo je pravilo da naši vinari u Ludbregu dominiraju s crnim vinima baš kao što njihovi prijatelji iz Ludbrega dominiraju s bijelim vinima u Nadinu. Pa je tako i ove vinarske godine, njima pehar za Chardonnay u Nadinu, a našem vinaru Stjepanu Vučemiloviću pobjednički pehar za Merlot 2023. u Ludbregu. Ovo je njemu drugi pehar zaredom, a ukupno treći u Ludbregu, a i na svim dosadašnjim manifestacijama u Ludbregu naši su vinari osvajali visoka odličja i pobjedničke pehare od kada sudjeluju.

Običaj je Udruge “Trsek” da rezultate objavi neposredno nakon ocjenjivanja vina tako da slavlje nagrađenih vinara traje već desetak dana, a vrhunac fešte je večeras uz glazbu, obično dva benda, jednog našeg i jednog njihovog.

Iz Hrvatske i inozemstva

Osim uzoraka iz različitih krajeva Hrvatske, od Iloka, središnje Hrvatske, Dalmacije do Istre i Kvarnera pristigli su i uzorci iz republike Slovenije i republike Mađarske.

Šampioni u kategoriji bijelih i crvenih vina odabrani su metodom paralelnog kušanja četiri najbolje ocijenjena uzorka iz redovnog ocjenjivanja pri čemu je svoj sud dalo svih 15 ocjenjivača. Od četiri crna vina u pripetavanju tri su pristigla iz Zadarske županije.

U bijelima su dominirali domaćini i kontinentalni gosti, odnosno pobjednik Miroslav Matijašec iz Sigetca Ludbreškog s Rajnskim rizlingom s postignutih 88 bodova. Naši su vinari dominirali u mladim crnim vinima, uzevši i šampionsku titulu, uz pregršt zlata. Uzeli su i 15 srebrnih odličja, šest brončanih i tri priznanja. Dakle, ukupno 40 što medalja što priznanja, s time da niti jedno od poslanih vina nije eliminirano iz natjecanja.

Crna su prvenstveno donijeli Zadrani, odnosno Nadinjani, počev od Cabernet Sauvignona, Syraha i Merlota do mješavina, dok su domaćini i kontinentalni gost slali Frankovku i Pinot crni. Ocjenjivane su i rakije i voćna vina, uglavnom s kontinenta. Lijepo je pogledati listu od 440 uzoraka vina, a na vrhu vinar iz Zadra, Stjepan Vučemilović s 91 bodom što se dosta rijetko postiže na ocjenjivanju mladih vina, a što je ujedno i najbolje ocijenjeno vino cijele smotre.

Kriteriji ocjenjivanja i nagrađivanja

Zlato - 85 do 100 bodova

Srebro - 80 do 84 boda

Bronca - 75 do 79 bodova

Priznanja - 70 do 74 boda

 

Šampionska titula dodjeljuje se vinu s najvećim brojem bodova, za crna i bijela, dok Roséa još nema dovoljno u konkurenciji za davanje priznanja.

image

Šampion Stjepan Vučemilović

Osobni album

Zadranima 16 zlata

I ove su godine naši vinari osvojili pregršt zlatnih medalja, i kao što smo već zapisali veliki pobjednički pehar ili plaketu, ovisno što je organizator pripremio. Zadrani su sa šampionskim vinima osvojili ukupno 16 zlata, i to 15 za crna, dok je Denis Rako (Vina otoka Paga) uspio osvojiti zlato sa svojim Chardonnayem u velikoj konkurenciji bijelih vina koja su pristigla s kontinenta.

Prethodno je od 11. do 13. siječnja u hotelu Amalia održano ocjenjivanje pristiglih vina. Za razliku od većine vinskih manifestacija kod nas i općenito, Udruga vinogradara “Trsek” prema svom pravilniku rezultate objavljuje neposredno nakon ocjenjivanja i mi tu ne vidimo ništa slabo. Dapače, mislimo da je to iskorak na bolje jer i vrijedni, uvijek licencirani, ocjenjivači mogu provjeriti svoj rad i usporediti sa svojim kolegama. Mogu uživati u vinima i raspravama s ostalim ocjenjivačima. Gotovo da bi se to moglo proglasiti stručnim skupom, sadržajnijim i korisnijim od mnogih drugih. U ovom slučaju nije taj mali honorar ocjenjivačima jedini motiv sudjelovanja u ocjenjivanju, a da odu kući i ne znaju što su to zapravo ocijenili. A one teorije čuvanja tajnosti rezultata do proglašenja i nemaju smisao jer se često rezultati doznaju na ovaj ili onaj način.

Pitali smo Mladena Matijašeca, tajnika Udruge “Trsek” iz Ludbrega je li zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom.

- Zadovoljni smo kako je protekla ovogodišnja manifestacija, pogotovo kada uzmemo u obzir da je ovo bila jako zahtjevna vinogradarska godina, što zbog vremenskih neprilika, što zbog bolesti. Čak nam je ove godine pristiglo nešto više uzoraka mladih vina nego prošle godine, što nas je ugodno iznenadilo. Ove godine su nas prepoznali i Iločki podrumi pa su i oni poslali svoja vina, a priključilo se i mnoštvo ljudi koji djeluju van udruga, a htjeli su poslati svoja vina na ocjenjivanje. Komisija je stručna i iznimno kvalitetno odrađuje svoj posao, tu se zaista nema što reći nego samo pohvale, istaknuo je Matijašec.

image

Stručni žiri

Foto Novak

Prijateljstvo udruga “Trsek” i “Nadin”

Spomenulo se i veliko dugogodišnje prijateljstvo udruga “Trsek” i “Nadin”.

- Nadin je imao izložbu još prije nas, a često čujemo komentare da su relativno rano u godini održavane naše izložbe i da bi bilo idealno da su u travnju ili svibnju. Tajnik sam udruge Trsek već 12 godina i zaista temeljito pratim sve rezultate, i bespogovorno mogu reći da sve što Nadin iznjedri da su to vrhunska vina, kazao je Matijašec i naglasio da su s godinama razvili lijepo prijateljstvo s Udrugom vinara i vinogradara Nadin i da im je zadovoljstvo surađivati s njima, a raduje ih i što se aktivira sve više vinara iz Zadarske županije koji nisu pod djelovanjem Udruge.

A nazvali smo i dipl. inž. Marijana Čižmešiju, predsjednika ocjenjivačke komisije, inače višeg stručnog savjetnika u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, da nam prokomentira način ocjenjivanja i kvalitetu ovogodišnjih mladih vina.

- Vina su zaprimljena po prijemnim brojevima, svaki uzorak dobije svoj prijemni broj, a predsjednik ocjenjivačke komisije slaže ocjenjivačke liste. Ocjenjivači dobivaju isključivo samo podatak o sorti, godinu berbe i šifru uzorka. Konačna ocjena bila je medijana, najviša i najniža ocjena svakog ocjenjivača se odbacuje, objasnio je Čižmešija.

Primljeno je 440 uzoraka koja su ocjenjivali certificirani ocjenjivači, enolozi Agronomskog fakulteta, Centra za vinogradarstvo i vinarstvo te Ministarstva poljoprivrede.

- Imali smo po pet ocjenjivača u svakoj od tri komisije. Vina su se ocjenjivala tri dana po metodi 100 bodova i prema broju osvojenih bodova svako vino je sukladno pravilniku izložbe dobilo određeno odličje; Zlatni trsek, Srebrni trsek, Brončani trsek ili priznanje, kazao je Čižmešija.

Po pravilniku su vina potom ušla u pripetavanje.

Zlata su od naših vinara uzeli:

1. VUČEMILOVIĆ STJEPAN, ZADAR, MERLOT, 91 BOD ZL - ŠAMPION CRNIH VINA

2. GRBIĆ TOMISLAV, PRIVLAKA, CABERNET SAUVIGNON, 90 BODOVA ZL

3. GRBIĆ TOMISLAV, PRIVLAKA, CABERNET SAUVIGNON, 90 BODOVA ZL

4. VINA BULJAT, SUHOVARE, SYRAH, 88 BODOVA ZL

5. VINA VINKETA, NADIN, MERLOT, 87 BODOVA ZL

6. GRBIĆ TOMISLAV, PRIVLAKA, MERLOT, 87 BODOVA ZL

7. SKOBLAR VALERIO, PRIVLAKA, MERLOT, 86 BODOVA ZL

8. OPG VLATKOVIĆ ZVONIMIR, ZADAR, MIJEŠANO CRNO, 86 BODOVA ZL

9. KER-VIN vl. GLAVIĆ TOMISLAV, NADIN, MERLOT, 86 BODOVA ZL

10. GLAVIĆ BOŽO, NADIN, MIJEŠANO CRNO, 86 BODOVA ZL

11. PERICA LUKA, BILA VLAKA, SYRAH, 86 BODOVA ZL

12. VINA BULJAT, SUHOVARE, MERLOT, 85 BODOVA ZL

13. KER-VIN vl. GLAVIĆ TOMISLAV, NADIN, MIJEŠANO CRNO, 85 BODOVA ZL

14. VINA VINKETA, NADIN, CABERNET SAUVIGNON, 85 BODOVA ZL

15. VINA ARBANAS, SMILČIĆ, MERLOT, 85 BODOVA ZL

16. RAKO DENIS - VOP, PAG, CHARDONNAY, 85 BODOVA ZL

Vinogradari uložili puno truda

- U konačnici, s obzirom na to da je pravilnik propisao da se bira najbolje bijelo vino i najbolje crno vino, imali smo po četiri bijela vina i četiri crna vina koji su dobili isti broj bodova i ta su vina ušla u pripetavanje. Došla su pred svih 15 ocjenjivača s oznakom A, B, C i D i ocjenjivači su između ta četiri uzorka većinom glasova odlučili o šampionima, naglasio je Čižmešija.

Većina vina svojim je stilom i sortnim karakterom pokazala da su vinari uložili puno truda i znanja, a treba uzeti u obzir i da je vinogradarska godina bila izazovna.

- Što se tiče kvalitete ovogodišnjih mladih vina mogu reći da je s obzirom na to da je vinogradarska godina bila dosta zahtjevna, jer je bilo i nevremena ovdje na našem području u cjelini možemo biti zadovoljni. Bilo je teško doći do kvalitetne sirovine, ali je vidljivo da je od strane vinogradara učinjeno puno truda. Riječ je o mladim vinima koja imaju kvalitetu, iako vina u ovoj fazi još ne iskazuju puni potencijal, ovdje smo ocjenjivali njihovo trenutno stanje i natjecateljsku formu, objasnio je Čižmešija.

Također smo ga zamolili mišljenje o dijelu ovog teksta u kojemu iznosimo činjenice da u Ludbregu uvijek pobjeđuju vinari iz Zadra u kategoriji crnih vina, a u Nadinu gotovo uvijek vinari iz Ludbrega u kategoriji bijelih vina.

Je li to potvrda one stare, ali zaboravljene teze, da se crna vina trebaju proizvoditi na obali, a bijela vina u kontinentalnom dijelu Lijepe naše.

- Pa mislim da ne. Imamo mi crnih sorti koja se uzgajaju na kontinentu od kojih se može dobiti kvalitetno crno vino, naravno nije za usporediti s Plavcima i Merlotom iz Dalmacije. Na natjecanju su uglavnom Pinot crni, Frankovka, Cabernet sauvignon i bilo je nekoliko uzoraka Zweigelta, istaknuo je Čižmešija.

image

Međunarodna smotra mladih vina Ludbreg 2024.

Foto Novak

Bolje je znati rezultate na vrijeme

I na kraju pitanje za ovogodišnjeg slavodobitnika Stjepana Vučemilovića:

Što Vi mislite o načinu ocjenjivanja i objavi rezultata prije same svečanosti dodjele nagrada?

- Šampioni ne komentiraju suđenje ha-ha, našalio se Vučemilović i objasnio svoj stav:

- Ozbiljno, mislim da je to sasvim u redu i da ovaj način otklanja svaku sumnju u rezultate, a sumnji, uglavnom neutemeljenih, uvijek ima jer uvijek netko misli da je baš on trebao pobijediti, a mislim da ovaj način objave rezultata maksimalno štiti i organizatore i ocjenjivače od nekakvih primisli na naštimavanja rezultata nakon ocjenjivanja. A i osobno mi je drago znati rezultate da se mogu pripremiti za put u Ludbreg ili gdje se već treba ići. Prošle godine u ovo doba sam trebao podići pehar na jednom cijenjenom lokalnom natjecanju, ali nisam bio jasno obaviješten, a morao sam u Ludbreg istim povodom i nisam se pojavio jer mi nije javljeno da sam šampion, a ne mogu biti istovremeno na dva mjesta. Nije to bila ugodna situacija niti za organizatora, a niti za mene. Da sam znao, poslao bi nekoga iz obitelji koji sudjeluju u radu u vinogradu i podrumu, zaključio je Vučemilović.

I na kraju, čestitke šampionu Stjepanu Vučemiloviću.

26.01.2024., 12:56h
JASNA RUMORA
29. travanj 2024 01:49