<p>Stambena zgrada</p>
Stambena zgradaIzvor Pixabay
StoryEditor
financijska (ne)stabilnost

Susjedi nam pokazuju kako staviti pod kontrolu rastuće cijene nekretnina

Slovenskih 100 milijuna eura godišnje za priuštivi najam

Kako prenosi Poslovni.hr, promet nekretninama u Hrvatskoj u 2024. usporava jer su kamate sve više i pada potražnja, domaća i inozemna, no cijene još ne padaju. Štoviše, prema zadnjim podacima DZS-a, i dalje rastu, a kupnja stana goli je luksuz. Usto, HNB je u petak upozorio da uz moguće geopolitičke eskalacije nastavak rasta cijena stambenih nekretnina, pri čemu na to tržište djeluje i investicijska potražnja za stambenim nekretninama sa svrhom kratkoročnog najma, predstavlja najveću prijetnju po financijsku stabilnost zemlje.

I dok je Vlada početkom travnja pokrenula izradu Nacionalnog plana stambene politike do 2030., prvi susjedi otišli su korak dalje u rješavanju istog problema. Slovenska vlada prošloga je tjedna raspravljala o polazištima za zakon o sustavnom financiranju stanogradnje za javni najam. Pretpostavljaju da će se od 2025. godine, sljedećih deset godina, za javnu najamnu gradnju godišnje izdvajati do 100 milijuna eura.

Sredstva sustava za izgradnju stanova za javni najam najavio je premijer Robert Golob prilikom obilaska izgradnje novih stanova na Zveznoj ulici u Ljubljani. Prioritet će, naveo je, imati stanovi koje grade republički i općinski stambeni fondovi. Već sada raspolažu zemljištem i projektima, ali ne i resursom sustava.

"Usvajanjem ovih polazišta, a potom i zakonske regulative, mi ćemo iz prve prijeći u treću ili četvrtu brzinu, jer ćemo pod istim uvjetima financiranja moći financirati stanogradnju, gdje god za tu namjenu bude raspoloživo zemljište i projekti, a koji će biti u mogućnosti financirati stanogradnju", prenijela je Slovenska tiskovna agencija riječi premijera Goloba koji očekuje da će zakon biti pripremljen u najkraćem mogućem roku, a prema dinamici do kraja godine trebao bi se naći u parlamentu.

Više pročitajte na Poslovni.hr.

11.06.2024., 09:46h
18. listopad 2024 19:20