<p>Kraljica Elizabeta II</p>
Kraljica Elizabeta IIInstagram/theroyalfamily
StoryEditor

Tuga u Britaniji: Preminula kraljica Elizabeta II

Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Tužna vijest iz Engleske stigla nam je u četvrtak nešto prije 20:00.

Imala je 96 godina.

Ranije danas Buckinghamska palača priopćila je da su liječnici zabrinuti za njeno zdravlje i da je pod liječničkim nadzorom, kao i da su članovi uže obitelji odmah pohitali su u njezin škotski dom, dvorac Balmoral.

Tu je, naime, provodila ljeto najdugovječnija britanska vladarica i najstariji svijetski monarh.

U lipnju je proslavila platinasti jubilej, 70 godina na prijestolju, navodi Hina.

Nakon što joj je umro suprug, princ Philip, u travnju prošle godine, zdravlje joj se vidno narušilo, rijetko se viđala u javnosti, teško je hodala i stajala.

Elizabeta II., Elizabeth Alexandra Mary, britanska kraljica (London, 21. IV. 1926-Balmoral, 08.09.2022.), kći je kralja Georgea VI. (prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka, kasnije kralja Đure VI i kraljice Elizabete), kojega je 1952. naslijedila na prijestolju (njezin otac stupio je na prijestolje 1936. godine, nakon abdikacije svog brata, kralja Eduarda VIII, čime je Elizabeta postala vjerodostojna prijestolonasljednica). Okrunjena je u lipnju 1953., a za njezine vladavine mnoge su britanske kolonije stekle neovisnost, pa su kao samostalne države ušle u Commonwealth.

Britanska kraljica Elizabeta II bila je u Hrvatskoj 1972. godine, a njezini potomci također su ovamo navraćali nekoliko puta. Inače, Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Teck, pradjed kraljice Elizabethe II rođeni je Osječanin, posebno zanimljiv podatak iznio je 24 sata.

08.09.2022., 20:59h
18. listopad 2024 12:19