<p>Europski parlament</p>
Europski parlamentHina/epa
StoryEditor
Europski tjedan regija i gradova

U Bruxellesu počela najveća konferencija posvećena EU fondovima

Hrvatsku, kojoj je iz zajedničkog EU proračuna odobreno 9 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2027. godine, predstavljat će u srijedu ministar regionalnog razvoja Šime Erlić

U ponedjeljak je u Bruxellesu počeo Europski tjedan regija i gradova, najveća konferencija posvećena EU fondovima, gdje će u iduća četiri dana oko 7.000 sudionika razgovarati o budućnosti korištenja tih fondova čiji je cilj smanjiti razvojne nejednakosti u Europskoj uniji.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, želi smanjiti razlike između bogatih i siromašnih regija u bloku od 27 država, a to provodi tzv. "kohezijskom politikom".

- Kohezijska politika je ljepilo koje drži članice EU-a na okupu, izjavila je Elisa Ferreira, europska povjerenica zadužena za EU fondove na otvaranju konferencije.

- Solidarnost je u srcu te politike, dodala je.

Bogatije zemlje uplaćuju više novca u zajednički proračun iz kojeg se pune EU fondovi, dok siromašnije poput Hrvatske povlače više novca.

Oko 85 posto novca iz zajedničkog proračuna ide za sufinanciranje projekata u raznim sektorima. Ostatak daju lokalne, regionalne i središnje vlasti u državama korisnicama.

Konferenciju pod nazivom "Uspješne regije, snažnija Europa" organiziraju Europska komisija i Europski odbor regija i gradova. Među regijama unutar EU-a još uvijek postoje velike razlike pa će 21. godinu zaredom političari, službenici, analitičari i drugi akteri razgovarati kako kohezijsku politiku učiniti efikasnijom.

Hrvatsku, kojoj je iz zajedničkog EU proračuna odobreno 9 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2027. godine, predstavljat će u srijedu ministar regionalnog razvoja Šime Erlić.

U Hrvatskoj su ministarstva ove godine počela raspisivati natječaje za projekte koji će biti sufinancirani tim iznosom. Ove godine istječe rok za korištenje novca iz prethodnog sedmogodišnjeg razdoblja pa će sudionici razgovarati o provedbi i rezultatima.

Oko 39 posto građana Europske unije općenito zna za postojanje projekata sufinanciranih iz EU fondova, što je 5 postotnih bodova više u odnosu na razdoblje od prije 12 godina, pokazuje istraživanje Eurobarometra objavljeno u ponedjeljak. Od toga ih 79 posto misli da ti fondovi imaju pozitivan utjecaj na regije u njihovim zemljama.

- U mnogim dijelovima EU-a postoje priče o mjestima koja su postala bolja zahvaljujući fondovima, napomenula je Ferreira.

- Ova konferencija je prilika da čujemo više o tim uspješnim primjerima te da se razmijene iskustva putem razgovora, zaključila je.

(Hina)

10.10.2023., 10:54h
20. rujan 2024 02:55