<p>Odana počast žrtvama ubijenima u Veleprometu</p>
Odana počast žrtvama ubijenima u VeleprometuHina
StoryEditor
"Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991."

U Vukovaru odana počast žrtvama ubijenima u Veleprometu, najvećem logoru u RH u Domovinskom ratu

Ne samo da krivci nisu odgovarali za zločine, nego se i malo zna o ovome, da je ovuda prošlo 10.000 Hrvata od kojih je 700 ubijeno, da su ovdje izvršeni najteži zločini koji se mogu zamisliti, kazao je ministar Anušić

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." nastavljeno je u ponedjeljak, okupljanjem na prostoru negdašnjega koncentracijskog logora u Veleprometu u kojem su ubijena 724 zatočenika.

Kod spomen ploče u dvorištu Veleprometa položen je vijenac, a brojni sudionici komemorativnog obilježavanja, među kojima su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, zapalili su svijeće.

- U zajedništvu smo i danas ovdje. Želim se svima zahvaliti koji su na dostojanstven način sve ove dane hodali u koloni i u Vukovaru i u Škabrnji, a jučer i u Borovo naselju. Svjesni žrtve, svjesni tragedije i važnosti obrane Vukovara naša je Vlada upravo s tim ciljem kroz Zakon o Vukovaru kao mjesta posebnog domovinskog pijeteta definirala i ove lokacije na kojima su se događali strašni zločini, sve s ciljem da se nikada ne zaboravi i da se ti događaji prenesu mlađim naraštajima, rekao je Medved.

Na pitanje novinara o kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, rekao je da je podneseno niz kaznenih prijava koje bi trebalo procesuirati.

- Ja ću i s ovog mjesta pozvati pravosudna tijela u čijoj je nadležnosti procesuiranje da procesuiraju sve kaznene prijave koje su podnesene protiv počinitelja. Ovo je ratni zločin i on nikada ne zastarijeva, poručio je Medved.

Anušić je također upozorio da za mnogo zločina u Hrvatskoj, ne samo u Vukovaru, krivci nisu odgovarali.

- Nećemo odustati od njihovog kažnjavanja. Ne samo da krivci nisu odgovarali, nego se i malo zna o ovome, da je ovuda prošlo 10.000 Hrvata od kojih je 700 ubijeno, da su ovdje izvršeni najteži zločini koji se mogu zamisliti. Ovo je najveći logor u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Kada smo 1995. krenuli u akcije oslobađanja nikomu od nas koji smo stradali u Domovinskom ratu nije palo na pamet da takne u zarobljenog vojnika, a kamoli u civila. Čini mi se da je između njih i nas jako velika razlika u mentalitetu i brutalnosti, rekao je Anušić.

Po riječima predsjednika HDLSKL Vukovarsko-srijemske županije Dragutina Guzovskog, u Veleprometu su ubijena 724 Vukovarca i za te zločine nikada nitko nije odgovarao.

- Mi podižemo kaznene prijave, ali sve tapka u mjestu. Istina će kad tad morati isplivati i netko će morati odgovarati. Prva tri dana okupacije su bila najstrašnija. Oko 1500 ljudi je u Vukovaru zvjerski likvidirano u ta tri dana, naveo je.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da su prvi dani okupacije Vukovara bili dani u kojima je u Vukovaru na djelu bilo bestijalno iživljavanje i strah te puka slučajnost tko će ostat živ, a tko neće te kakvom smrću će skončati.

- Poruka je da nema budućnosti dok te zločince ne osudimo. Netko možda misli da će protekom 10, 20, 30 ili 40 godina ta stvar "leći" i ispuhati se, ali neće. Ona će samo rasti. I zato je tragdija moderne hrvatske države što nije kaznila krivce, a rasteretila sve nas druge, ocijenio je Penava.

Prihvatni centar u u skladišnim hangarima trgovačkog poduzeća Velepromet u Sajmištu osnovan je još u rujnu 1991. nakon što je agresor zauzeo dijelove te vukovarske gradske četvrti i u njemu su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Po podatcima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 hrvatskih branitelja i civila, a ubijeno ih je 724. Logor je zatvoren u ožujku 1992. godine.

Vukovarci će se danas prisjetiti i žrtava ubijenih i bačenih u masovnu grobnicu na Ovčari. Na tamošnjem poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara 20. studenoga 1991. pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili su 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još šezdesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga. Podno spomen-obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće upaliti brojna izaslanstva. (Hina)

20.11.2023., 12:02h
27. travanj 2024 18:19