<p>Vinfest Benkovac pod krošnjom starog kestena</p>
Vinfest Benkovac pod krošnjom starog kestenaVelimir Brkić
StoryEditor
VINSKA GODINA U RIJEČI I SLICI

Vinfest Benkovac, šampionske titule i zadarsko Martinje

Dobrog raspoloženja i druženja bilo je diljem županije uz obilaske dijela najboljih zadarskih vinarija gdje su se i Zadrani i gosti na licu mjesta uvjerili u “renesansu” vinarstva Zadarske županije

Dominacija zlatnih vina na benkovačkom Vinfestu, najelitnijem ovdašnjem vinskom okupljanju, nastavljena je, sada uz veći direktni angažman Udruge vinara Zadarske županije koja taj “kultni” status benkovačke vinske smotre namjerava trajno zaštititi. Trifun Poljak iz Poljak Vina uzeo je dva šampionska pehara i pobjednički kup cijele smotre, Vinarija Jokić dva pehara, a šampionske titule uzeli su i Ker-Vin, Branko Kutija te Vina Karaba, dakle sve redom vinski profesionalci, stari znanci i sudionici ovdašnje “vinske revolucije”.

Trifun Poljak (Poljak Vina) sa Syrahom iz 2018. šampion je Vinfesta 2023., a okrunjen je i peharom šampiona crnih vina u postupku proizvodnje s istim vinom koje mu je donijelo pobjedničku titulu, kao i šampionom crnog vina na tržištu s Cabernet Sauvignonom iz 2017. Šampion bijelih vina na tržištu je vinarija Jokić s Maraštinom Dalmacija iz 2022., ujedno i šampion u Maraštinama, šampion bijelih vina u postupku proizvodnje je Pošip iz 2021. vinarije Karaba, šampionska Plavina je Plavina Martin Obrta Ker-Vin iz 2020, dok je najbolji Rosé imao OPG Branko Kutija sa Svrdlovinom koji je osvojio srebro s 83 boda. Ova najčuvenija i najsofisticiranija vinska manifestacija Zadarske županije slavi zrela vina i vina na tržištu, a slavu i poštovanje ljubitelja vina stekla je već s prvim uprizorenjem i čuva je već 14 godina. Okuplja vinske serdare Ravnih kotara i Zadarske županije u starodrevnom Kaštelu Benković pod stoljetnim divljim kestenom, gdje oduvijek nije bilo dovoljno mjesta za sve koji štuju nektar iz srca ovdašnjeg terroira i duše ovdašnjih seljaka doraslih s ovom generacijom do vinske gospode. Organizaciju odrađuju Grad Benkovac, Turistička zajednica Ravnih kotara i Udruga vinara Zadarske županije, a ocjenjivačkom sudu predsjeda prof. dr. Ivana Alpeza inače voditeljica Laboratorija za senzorna ispitivanja Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo RH. Ocjenjivački sud ostaje trajno odan strogim kriterijima što već niz godina potvrđuju ovdašnja vina kada odu u tzv. najrigoroznije vinske smotre na svijetu (recimo Decanter ili IWC London) gdje redovito dobiju nekoliko pa i 10 bodova više nego prikupe u Benkovcu. Nasuprot takvoj strogosti stoji činjenica da je od 87 ocijenjenih vina njih 45 dobilo zlato odnosno 85 ili više bodova, što se nije dogodilo nikad dotad. Kad bi tome dodali i 16 vina s 82 i 83 boda, a koja prema hrvatskoj klasifikaciji vina, kada takve bodove dobiju od Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, stječu pravo na oznaku - vrhunsko vino, ovo je bila večer gotovo isključivo vrhunskih vina (70%).

Na kraju, ne jer je manje važno nego jer se događa prvi put je nagrada za rosé vino koje je zadnjih godina u rastu proizvodnje i uspjeha diljem svijeta, a uvelike i u nas. Dogodila se prvi put jer je ove godine u toj narasloj proizvodnji pristiglo dovoljno (5) ružičastih vina da ima potrebe posebno ih nagraditi. Riječ je o Svrdlovini Branka Kutije iz Lisičića prvom napravljenom roséu ove spašene sorte iz Brankovog vinograda od plemki spasitelja sorte Mladena Anića.

Čekamo prvu zajedničku bocu Zadarske Maraštine

- Dogovorili smo se da izađemo sa zajedničkom bocom i etiketom Udruge vinara Zadarske županije, uz određivanje kriterija koje svi koji uđu u program moraju poštivati oko sorte i kvalitete vina i okvira cijene. U tijeku je anketa među našim vinarijama i vinarima o ulasku u ovaj program. Dogovoreno je da to vino bude Maraština, štoviše Zadarska Maraština koja i po našem sudu i po preporukama prof. dr. Edija Maletića treba postati naš prepoznatljiv znak kao što je Malvazije Istri ili Graševina Slavoniji. Konačno autohtona je sorta kojoj se sve više posvećuje pažnja ali i sadnja na ovom području, uz to što je u tradicionalnim obiteljskim vinogradima najazastupljenija. Desetak nas je koji je radimo čistu a kroz niz godina, od nekadašnjeg zaostajanja u bijelom vinima u odnosu na vrhunska naša crna sada smo i sa Maraštinom postigli zavidnu razinu i rezultate. Od nekad nemogućeg imali smo situacije da Maraština odnose najveće nagrade odnosno šampionske titule na ovdašnjim smotrama pa do zlata na londonskom Decanteru, a imamo je od uobičajenih svježih mladih pa do odležalih na svojim kvascima (sur Lie), kazuje nam Radoslav Bobanović predsjednik Udruge gdje je naslijedio Tomislava Glavića koji je kroz godina dao značajan pečat radu Udruge.

- Imat ćemo zajedničku nabavu a govorimo o mogućnosti i 100.000 butelja što će nam značajno sniziti nabavne cijene u odnosu na pojedinačne kupnje. Naravno da će na etiketama osim oznake Zadarske Maraštine i loga Udruge vinara Zadarske županije svaki vinar naravno dopisivati i svoje oznake i zadržavati svoj identitet, ali će temeljno takvo vino biti prepoznatljivo kao zajedničko odnosno sinergija nas proizvođača u podizanju regionalne prepoznatljivosti, ističe Bobanović.

4. Svečanost početka berbe u ZD županiji

Simbolična 4. Svečanost obilježavanja početka berbe grožđa u Zadarskoj županiji održana je 10. rujna nakon okupljanja u velebnoj vinariji Karaba u poslovnoj zoni Pakoštana s pogledom na Park prirode Vransko jezero u njihovom nedalekom vinogradu. Manifestaciji je nazočio je i župan Božidar Longin,a okušali su se u berbi sa zadarskim vinarima i županijski pročelnici Daniel Segarić, zadužen naravno za poljoprivredu kao i Ante Sjauš zadužen za gospodarstvo i turizam, kao i direktorica Turističke zajednice županije Mihaela Kadija. Posebno je zadovoljstvo vinara bilo što im se pridružila i Mira Martinac hrvatska veleposlanica u Čileu, zahvaljujući kojoj, kao i ovdašnjem somelijeru Ivanu Stibliku, su preklani briljirali nastupom na najvećoj i najznačajnijoj vinskoj smotri Južne Amerike “Vino de Oro”, uzevši i šampionske titule i pregršt zlata, a dogovoren je i nastup i na prošlogodišnjoj manifestaciji.

Stjepan Vučemilović i Trifun Poljak donijeli šampionske titule s 33. SABATINE

Lanjska 33. Sabatina, najveća smotra i ocjenjivanje vina (i jakih alkoholnih pića) u Hrvatskoj s međunaorodnim učešćem, u Dubrovniku u Valamar Lacroma hotelskom kompleksu potvrdila je vina iz Zadarske županije koja su opet briljirala u kategorijama mladih i otvorenih vina, dok su u kategoriji buteljiranih odnosno vina na tržištu postigli zavidan uspjeh makar bez šampionskih titula. Šampionske titule u Zadar su donijeli stari znanci - Stjepan Vučemilović s najboljim desertnim i najbolje ocijenjenim otvorenim vinom Sabatine - DESERTNO VINO - MARAŠTINA, MALVASIJA DUBROVAČKA 2022., dakle ono koje ne smijemo zvati Prošek, te Trifun Poljak s najboljim mladim crnim vinom na Sabatini - CABERNET SAUVIGNON 2023. Potvrđeno je da ovdašnji vinari obožavaju ovu smotru i masovno na nju šalju uzorke. Ove godine je ipak manji broj ovdašnjih profesionalnih vinara s vinima na tržištu bio na Sabatini, ali oni koji su došli uzeli su zavidna broj zlata i srebra za svoja vina, a čime su dokazali ravnopravnost s kolegama i vinarijama i zadrugama s puno duljom tradicijom i mnoštvima odležalih vina koja ovdje mahom uzmu nagrade.

Na lanjsku Sabatinu pristiglo je 124 buteljirana vina odnosno vina na tržištu, 42 jaka alkoholna pića, 120 otvorenih vina te 125 mladih vina. Iz Zadarske županije poslano je 17 buteljiranih vina, 8 jakih alkoholnih pića te 34 otvorena i 80 mladih vina odnosno 139 uzoraka ukupno pa su Zadrani apsolutno dominantni u brojkama i kao i uvijek do sad nadmoćno su dostavili mlada (preko dvije trećine mladih je stiglo iz ove županije) i otvorena vina gdje je pak preko četvrtine svih pristiglih iz ove županije dok je kod buteljiranih dakle gotovih vina na tržištu ovdašnji udjel 15%.

Od 17 dostavljenih buteljiranih vina iz Zadarske županije 6 je uzelo zlato i 10 srebro. Od 34 otvorena vina iz Zadarske županije jedno, ono Stjepana Vučemilovića, uzelo je pobjedničku titulu kao najbolje desertno i ukupno najbolje otvoreno vino a pripalo je Zadranima još 16 zlatnih priznanja, potom i 10 srebrnih i svega jedna bronca u toj kategoriji. Dakle nagrađeno je 28 od 34 dostavljena uzorka. Kod mladih vina gdje Zadani oduvijek dominiraju Trifun Poljak uzeo je šampionsku titlulu za najbolje crno mlado vino CABERNET SAUVIGNON 2023.. Zadarani su uz to uzeli još 16 zlata, 34 srebra i 15 bronca, dakle nagrađeno je 66 od dostavljenih 80 mladih vina.

Kod jakih alkoholnih pića 4 zadarska dobila su zlato i 4 srebro.

Obilježeno Martinje po zadarski u znaku 5x11

Više stotina prezadovoljnih gostiju nakon druženja, vinskog degustiranja, gastro užitka i pjesme obilježilo je u pet vinarija Zadarske županije vraćanje jednog od zapovjednih vinskih svetaca u vinsku svakodnevnicu ovog kraja. Riječ je o najomiljenijem vinskom svecu Svetom Martinu odnosno Martinju.

Najavljeno oživljavanje vinarskog Martinja na području Zadarske županije konkretizirano je od strane Udruge vinara “Vina ZaDar” kroz osmišljen poseban program simbolično označen kao 5x11.

Pet prijavljenih vinarija proteglo se od PZ Masvin Polača s imanjem nad Kakmom ka Tinju, Vinarije Škaulj u Nadinu, Degarra Winery Zadar iznad Bokanjca na putu ka Ljubču i Pagu, Kraljevski vinogradi Petrčane na Punta Skali i Vina i likeri Fiolić Zadar na Puntamici. Oni su 11. studenog primali u posjetu goste prema prethodnoj narudžbi u vremenu od 11 do 23 (11) sata. Gosti su dočekani čašom mladog vina gratis, a potom u “komercijalnom” programu po cijeni od 11 eura uključena su im bila dva mlada vina uz prikladno jelo (gulaš i sl.), a valja reći da se bilo “široke ruke” pa se na ta dva vina nije stajalo, a bogme su se redali i kulinarski specijaliteti.

Dobrog raspoloženja i druženja bilo je dakle diljem županije uz obilaske dijela najboljih zadarskih vinarija gdje su se i Zadrani i gosti na licu mjesta uvjerili u “renesansu” vinarstva Zadarske županije zadnjih godina, ističe Radoslav Bobanović, predsjednik Udruge vinara zadarske županije, koji je s kolegama vratio Martinje u ovu županiju. Podsjetimo da je isti Bobanović tada kao načelnik Polače s kolegom Željkom Baradićem iz Stankovaca bio “prvi pijetao” koji je zakukurikao vinsku renesansu još dok su vina bila “do nove godine slatka, poslije kisela”, orgnaizirao upravo na Martinje smotru i ocjenjivanje mladih vina u Polači.

Zadrani na festivalu ZINFEST u Kaštelima

3. izdanje ZINFEST-ATWFF se održavalo u restoranu Nautic Marine Kaštela. Brojni su posjetitelji ovdje imali priliku kušati preko 30 vrsta Crljenka, odnosno 22 hrvatska. Predstavilo se preko 60 izlagača među njima većinom vinari i vinogradari iz gotovo cijele Dalmacije, a boje Zadarske županije dostojno su predstavljali Kraljevski vinogradi i Poljoprivredna zadruga Maslina i vino sa svojim izdanjima ovog barem po stručnoj literaturi najčuvenijeg nam vina. Održani su i okrugli stolovi o promociji i brendiranju Crljenka kaštelanskog, ali i kušanje Crljenka iz različitih vinogorja, kako hrvatskih, tako i talijanskih, gdje ga zovu Primitivo te crnogorskih (gdje ga zovu Kratošija, a bilo je i makedonske Kratošije). Dok je naravno sam naziv ZINFEST došao od naslavljenijeg odnosno Zinfandela, ponosa Kalifornije. To je priča o desetljećima traganja za izvornikom tog Zinfandela putem Davis univerziteta iz Kalifirnije i prof. dr. Carole Meredith koja je potvrdila nalaz naših prof. dr. Ivana Pajića i Edija Maletića s tadašnjim nalazom izvornika ovih vina u Kaštelima. Podsjetimo i na povijesni naziv Tribidrag kojeg nam dio struke sugerira.

U 2023. svjetska proizvodnja vina najmanja u posljednjih 60 godina

Iz sjedišta OIV-a (International Organisation of Vine and Wine) u Dijonu, putem internetske konferencije, voditelj Odjela za statistiku i digitalnu transformaciju, Giorgio Delgrosso, predstavio je 7. studenog prve procjene svjetske proizvodnje vina za 2023., kao jedne od najgorih u povijesti, a u što se na žalost u potpunosti uklopila Hrvatska sa službeno deklariranim padom proizvodnje od 41%. Zadarska županija, kako smo detaljno izvještavali, uklapa se u ovu poraznu statistiku.

Zadrani u Čileu opet pokupili CATAD’OR WORLD WINE AWARDS

Hrvatska turistička zajednica u središtu Čilea, u hrvatskom klubu Estadio Croata, održala je posebnu prezentaciju ukupne hrvatske turističke ponude, a u sklopu 28. Catad’Ora, najprestižnijeg i najpopularnijeg vinskog natjecanja i ocjenjivanja vina i žestokih pića Latinske Amerike, koje se održava u Santiagu de Chileu i na kojem Hrvatska po prvi puta imala status Zemlje partnera. Sve se odigravalo od 14. do 18. studenoga u Santiagu de Chileu.

Podsjetimo se da do ovog dolazi zbog preklanjskog predstavljanja kada su posredstvom naše veleposlanice u Čileu i drage nam Zadranke, kada nije u Čileu, Mire Martinac te Ivana Stiblika našeg vrsnog somelijera i organizatora vinskih manifestacija, naši vinari tada mahom Zadrani, krenuli put Santiaga i tamo nas proslavili. Podsjećamo da su tada Dražine sa svojim Pošipom uzeli trostruku šampionsku krunu, a naša vina, mahom iz Zadarske županije, pokupila 17 medalja. Tada je napor bio da Hrvatska bude zemlja partner ali je bilo malo preuranjeno, a do tog je na krilima tog uspjeha došlo ove godine. I sada su uz projekt stali i HTZ i Ministarstvo turizma i Hrvatska gospodarska komora. Pa, kako komora godinama provodi akciju Vina Croatica - Vina Mosaica zadarski vinari nisu više bili vladari scene, ali su imali lijepo učešće. No sada kada se išlo reprezentativnije nismo uzeli šampionsku tutulu ali smo uzeli mnogo zlata.

Natjecanje Catad’Or u Santiagu de Chileu održava se od 1995. godine, a na ovogodišnjem izdanju ocjenjivalo se ukupno 1.300 uzoraka iz 20 zemalja svijeta. Iz naše zemlje poslan je 41 uzorak vina (17 bijelih, 20 crnih, 1 rose i 3 pjenušava) i sedam uzoraka destilata. Za Zadrane je za reći da su se zlatom okitili i vinarija Degarra, kao drugo najbolje ocjenjeno od naših vina (prvo je slatko vino - ledene berbe iz Kutjeva, što je pak posebna kategorija), ali i jedno od prvih 100 od svih pristiglih. Degarra se pozlatila i sa pjenušcem Primo od Maraštine, a obol su dali i Vinarija Velebna, Stjepan Vučemilović, a dva su zlata uzeli i iz Badela 1862 naravno za ovdašnja vina Korlat. Konačno je Hrvatska s ovom osnaženom reprezentacijom uzela 17 medalja, koliko i ponajprije zadarska ekipa lani, a zadaski je obol u ovim medaljama 6 zlata, od kojih jedno - veliko. Kako se ovo natjecanje odvija po pravilima OIV-a te samo 30% vina smije primati nagrade, moguće je da su i neki drugi vinari dobro prošli ali više od ovog se ne nagrađuje.(nastavlja se)

30.01.2024., 14:53h
DAMIR MARIČIĆ
02. svibanj 2024 00:21