Sarah Loiusse Bennett/alma Bengtsson/eurovision.tv
StoryEditor
Tko je kriv, publika ili žiri

Bodovi publike presudili Hrvatskoj na Eurosongu?! (2)

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u govorili su Tomislav Štengl, šef hrvatske delegacije na Eurosongu, Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar "Jutarnjeg lista", Aleksandar Kostadinov, bivši komentator prijenosa Eurosonga i bivši šef hrvatske delegacije na Eurosongu, Tonči Huljić, glazbenik, skladatelj i producent. Tema razgovora je bila Eurosong, konkretno vezano za kriterije vezane za ocjenjivanje pjesama/izvođača te da li je glazba u sjeni politike

Sve o Eurosongu


- Glasovi koje je dobio Izrael, koji su bili stvarno veliki i oni su bili jedini koji su prešli 300 bodova u televotingu, sigurno ne bi bili takvi da nije bilo angažiranja oko promocije države ili popravljanja njihovog imidža, kako god to možemo nazvati. Ti glasovi koji su otišli Izraelu, najvjerojatnije bi jedan dio otišao Baby Lasagni, jedan dio nekim drugim izvođačima, ali pretpostavljam da od te sume 300 glasova, mi bi dobili dovoljno da na kraju pobijedi Baby Lasagna, rekao je Štengl.

- Četiri odlične pjesme su se našle na okupu. Rim Tim Tagi Dim i Marko, Francuska, Italija i Švicarska. Da nije situacija sa Izraelom takva kakva je, i on bi bio vrlo visoko plasiran i vjerojatno bi pikirao na pobjedu. Sve ostalo pretvorilo se u jedan džumbus. Dosta čudnih odluka, nesnalaženja, ali treba postaviti pitanje - što bi bilo da nije bilo Baby Lasagne i koliko bi ga još žiri obarao da je ostala Nizozemska?, kazao je Huljić.

U niže navedenoj tablici jasno se vidi da su i publika i žiri dali veliki broj bodova i Hrvatskoj (337+210) i Švicarskoj (226+365), dok je Izrael od žirija dobio svega 52 boda, a od publike čak 323 što je tek 14 manje od Hrvatske. Uz Hrvatsku i Ukrajinu, Izrael je jedina zemlja koja je dobila više od 300 bodova od publike.

Huljić je sinoć dobro rekao što bi bilo da je Nizozemska ostala u igri, sigurno bi Joost Klein dobio dobre bodove i od publike i od žirija i upitno je da li bi Baby Lasagna uopće bio i na drugom mjestu. 

Sasvim sigurno je jasno da bi Baby Lasagna pobjedio da nije bilo Izraela (odnosno da je bio izbačen s natjecanja zbog negodovanja i situacije koja se trenutno dešava u Izraelu) jer varali se ili ne, dobio je dobre glasove od publike, a taj dio bodova i bez žirija, bio bi dovoljan da trofej i Eurosong dođu u Hrvatsku. Izrael nije odmah bio favorit, već je dan prije finalne večeri pod sumnjivim okolnostima skočio na drugo mjesto kao glavni konkurent Hrvatskoj. Švicarska je odjednom ostala u sjeni. Da bi se izbjegla pobjeda Izraela, i tako bacila mrlja na Eurosong, žiri se vjerojatno odlučio na to da im neće uopće dati glasove, i tako su završili sa samo 52 boda dobivena od žirija. 

No isto tako ne možemo reći da švicarska pjesma i izvedba ne valjaju, sjajna pjesma sa tri žanra pop, rap i opera. Odličan vokal, kao i Markov. Prepoznali su to i žiri i publika, i Marko i Nemo su dobili dobre bodove i od publike i od žirija. Samo njih dvoje su bili pravi favoriti dok tu nije iskočio Izrael. Postavljaju se jedino dva pitanja, zašto je Švicarac dobio tolike bodove od žirija a zašto Izraelka tolike bodove od publike. Nemo zbog haljinice i zato što je nebinaran, a Eden zbog situacije u Izraelu? Između njih dvoje našao se Marko, čist, samo sa pjesmom i izvedbom, svojim tekstom i svojom glazbom. Osim hrvatske zastave nije s ničime mahao na pozornici da bi privukao pozornost na sebe. Pozornost je privukao samo svojom osobnošću i maestralnom izvedbom koja i po brojkama pregleda i likeova na društvenim mrežama pokazuje koliko se ljudima sviđa.

Svakako Marko je pobjednik (njegove brojke su najbolje) po svim parametrima i po publici i po žiriju a to možemo vidjeti po poretku na osnovu bodova posebno publike i posebno žirija:

  • Hrvatska (1. i 3.)
  • Švicarska (5. i 1.)
  • Izrael (2. i 12.)

Bodovi publike i žirija za tri glavna favorita

 
Ukupni poredak  Država Bodovi publike Bodovi žirija Ukupno
1. mjesto Švicarska 226 365 591
2. mjesto Hrvatska 337 210 547
5. mjesto Izrael 323 52 375

 

Na ovoj slici niže možemo vidjeti razliku u bodovima publike između Hrvatske i Izraela. Crvena brojka pokazuje koliko je Izrael od pojedine zemlje dobio više bodova naspram Hrvatske. Kada se to sveskupa zbroji ispadne 65 bodova a Hrvatskoj je za pobjedu trebalo 44 boda, pa eto i bez ta 2 boda više što je Švicarska dala Izraelu. I bez ta 4 boda više što je svijet dao Izraelu bilo bi dovoljno (65-2-4= 59boda). Ostane i viška. Pa ako ne da žiri mogla je publika, ali eto oni su odlučili više nagraditi Izrael (a neki i Ukrajinu). Veliki broj bodova publike otišao je upravo tim dvima zemljama, zbog čega, pjesme i nastupa, stanja u kojem se nalaze ili pak nečeg drugog. 

image

Razlika u bodovima publike između Hrvatske i Izraela. Crvena brojka pokazuje koliko je Izrael od pojedine zemlje dobio više bodova publike naspram Hrvatske

Eurovisionworld

Ovo su redom zemlje koje su dale više bodova publike Izraelu nego Hrvatskoj: Australija, Belgija, Cipar, Češka, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Italija, Austrija, Luksemburg, Moldavija, Nizozemska, Portugal, San Marino, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i svijet (rest of the world).

Stoga legitimno se opet zapitati, tko nas je zeznuo, Izrael ili žiri, odnosno bodovi publike koji su otišli Izraelu ili bodovi žirija (posebno onih žirija koji nam nisu dali niti jedan bod).


Bodovi publike presudili Hrvatskoj na Eurosongu?!

14.05.2024., 11:39h
Ivan Sikirić
08. srpanj 2024 04:27