Film je imao velikog utjecaja na popularnu kulturuScreenshot
StoryEditor
SVEMIRSKI VOJNICI (1997.)

Film oko kojeg se i danas vode rasprave na društvenim mrežama

Verhoeven je prema vlastitim riječima ovim filmom želio napraviti satiru pa čak i parodiju totalitarnog društvenog sustava, posebice nacionalsocijalističkog

Ove zime su se duhovi na društvenoj mreži X (koju još uvijek kolokvijalno zovemo Twitter) poprilično uzbudili, što samo po sebi ne bi bilo ništa neobično da razlog za uzbunu nije bilo razmimoilaženje oko tumačenja poruka filma snimljenog prije 27 godina. Film o kojem je bila riječ su “Svemirski vojnici”, Paula Verhoevena.

Film “Svemirski vojnici” (Starship Troopers) trebao je biti ekranizacija istoimenog romana Roberta A. Heinleina, no u konačnici to se baš i nije u potpunosti ostvarilo. Naime, scenarist Edward Neumeier bio je veliki ljubitelj Heinleinovog djela, ali to nije bio slučaj i s redateljem Verhoevenom koji prema vlastitom priznanju knjigu nije ni pročitao. To jest, rekao je da je pročitao prva dva poglavlja, no da su mu bila dosadna i depresivna te da je to “veoma desničarska knjiga”.

Od knjige ostao tek naslov

Tako je Verhoeven iz knjige zadržao imena likova i poneki manje-više nebitni element i stvorio nešto sasvim novo. Glumačka ekipa koju je okupio sastojala se od Caspera Van Diena, Dine Meyer, Denise Richards, Jakea Buseya, Neila Patricka Harrisa, Clancyija Browna, Patricka Muldoona i Michaela Ironsidea. Glazbu je skladao Basil Poledouris. Film traje 129 minuta.

Radnja filma smještena je u budućnost u kojoj se Federacija (planeta Zemlja) sukobljava u svemirskoj ekspanziji s insektima zvanim Arahnidi. Nekoliko maturanata iz različitih se razloga odluče priključiti vojsci što je u Federaciji jedini način za ostvarenje statusa “građanina” koji za razliku od “civila” imaju pravo glasa. Johny Rico (Dien) zapravo se priključuje vojsci zbog svoje djevojke Carmen (Richards), a Dizzy (Meyer) nesretno zaljubljena u Johnyija čini isto. No rat uskoro eskalira napadom Arahnida u kojem je uništen njihov rodni grad Buenos Aires. Počinju ozbiljne i teške ratne operacije na drugom kraju galaktike...

Verhoeven je prema vlastitim riječima ovim filmom želio napraviti satiru pa čak i parodiju totalitarnog društvenog sustava, posebice nacionalsocijalističkog te je u tu svrhu radio preradu scena iz čuvenog uradka Leni Riefenstahl “Trijumf volje”. Međutm, kritika nije dobro prihvatila njegove ideje i mnogi su kritičari po vlastitom priznanju bili zbunjeni tematikom. Na Rotten Tomatoes “Svemirski vojnici” su dogurali do 65 posto pozitivnih ocjena, a na Metacriticu do 51. Pisalo se da filmu nedostaje “dobrog ukusa i logike” ili ga nazivalo “plitkim filmom za tinejdžere”.

image
Imdb

Publika rekla svoje

Publika je, međutim, imala drugačije mišljenje. Primjerice na IMDb-u je prosječna ocjena filma 7,3, premda u kino distribuciji “Svemirski vojnici” nisu prošli posebno dobro zaradivši 121,2 milijuna dolara od uloženih 105, ali je veći bio uspjeh u video-distribuciji.

Također, kako je pokazala nedavna rasprava na Twitteru, u suprotnosti s Verhoevenovim namjerama, jedan dio, posebice one mlađe, publike uopće ne doživljava njegov uradak kao neku kritiku “fašizma”, nego, naprotiv kao dobar prikaz radnog modela uspješnog i funkcionalnog društva budućnosti, što je zapravo i bila namjera Roberta Heinleina. Drugim riječima - krug se zatvorio.

I. STAGLIČIĆ

Osnovni podatci

Naslov originala: Starship Troopers

Režija: Paul Verhoeven

Scenarij: Edward Neumeier

Producenti: Alan Marshall, Jon Davison

Montaža: Mark Goldblatt, Caroline Ross

Glazba: Basil Poledouris

Glavne uloge: Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards

Država: SAD

Trajanje: 129 minuta

07.09.2024., 12:44h
16. rujan 2024 17:40