Banane sadrže puno važnih nutrijenataPixabay
StoryEditor
VOĆNA ZVIJEZDA

Banane su najpopularnije voće na svijetu s ljekovitim svojstvima

Ljekovita svojstva banane sadržana su u visokom udjelu dijetalnih vlakana, vitamina i alkaloida. Posjeduju mnoge alkaloide, aromatične spojeve koji sadrže antioksidativna svojstva

Banana je voće, koje je s botaničkog gledišta bobica. Ona je plod nekoliko velikih zeljastih kritosjemenjača iz roda Musa. U nekim zemljama, banane koje se koriste za kuhanje nazivaju se plantanima. Ovo voće varira u pogledu veličine, boje i čvrstoće, iako je obično izduženo i povijeno, s mekanim plodom bogatim škrobom, pokrivenim korom koja može biti zelena, žuta, crvena, purpurna, ili smeđa kod sazrelog voća. Plodovi rastu u grupama koje vise s vrha biljke. Skoro sve moderne jestive partenokarpne (besjemene) banane potječu iz dvije divlje vrste – Musa acuminata i Musa balbisiana.

Uzgoj u 107 zemalja

Prirodno stanište vrsta Musa su tropski predjeli Indomalezije i Australije i pretpostavlja se da je do domestikacije prvobitno došlo u Papui Novoj Gvineji. Banane se uzgajaju u bar 107 zemalja, prvenstveno radi ploda, i u manjoj mjeri zbog izrade vlakana, vina od banana i piva od banana, ili kao ukrasne biljke.

Ne postoji jasna razlika između pojmova “banane” i “plantani”. U Americi i Europi termin “banana” obično se odnosi na mekane, slatke, desertne banane, posebno one iz grupe Cavendish, koje su glavni izvozni proizvod zemalja koje uzgajaju banane. U kontrastu s tim, Musa kulture s čvršćim plodovima bogatije škrobom nazivaju se “plantani”. U drugim regijama svijeta, kao što je Jugoistočna Azija, mnogi drugi tipovi banana se uzgajaju i konzumiraju, tako da jednostavna dvodijelna podjela nije korisna i ne upotrebljava se u lokalnim jezicima.

Pojam “banana” također se koristi kao zajedničko ime za druge biljke koje proizvode ovaj plod. Ono se može primijeniti na ostale članove roda Musa, kao što su skarlet banana (Musa coccinea), roza banana (Musa velutina) i Fe’i banana. Pojam se također može odnositi na članove roda Ensete, poput snježne banane (Ensete glaucum) i gospodarski važne lažne banana (Ensete ventricosum). Oba roda se svrstavaju u porodicu banana, Musaceae.

Nutritivne vrijednosti

Banane sadrže puno važnih nutrijenata i da su među najpopularnijem voćem na svijetu. Sadrže vitamine A, B6, C, i E, Osim toga, sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija, fosfora i selena. Kalcij i magnezij trebamo za čvrste kosti i sprječavanje nesanice. Istraživanja su pokazala da je selen povezan sa sprječavanjem karcinom i probleme sa štitnjačom. Kalij je neophodan za funkcioniranje kako ljudskih, tako i biljnih te životinjskih stanica. Jedna banana ima samo oko 100 kalorija, malo proteina i ništa masnoće.

Ljekovita svojstva banane sadržana su u visokom udjelu dijetalnih vlakana, vitamina i alkaloida. Posjeduju mnoge alkaloide, aromatične spojeve koji sadrže antioksidativna svojstva.

Banane, primjerice, mogu pomoći kod srčanih bolesti, probave, bolesti bubrega, depresije i anksioznosti, anemije, pamćenja i koncentracije, smanjenja kolesterola.

Ipak, osobe koje već piju beta – blokatore za sniženje krvnog tlaka ne smiju konzumirati banane i općenito hranu bogatu kalijem.

U nastavku donosimo nekoliko slasnih recepata s bananama.

image

Ljekovita svojstva banane sadržana su u visokom udjelu dijetalnih vlakana, vitamina i alkaloida

Pixabay
image

Osobe koje već piju beta – blokatore za sniženje krvnog tlaka ne smiju konzumirati banane i općenito hranu bogatu kalijem

Pixabay
image

Banane se uzgajaju u bar 107 zemalja

Pixabay

Kruh od banane

Sastojci:

250 g brašna

1 žličica praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbone

1/2 žličice mljevenog cimeta

1/2 žličice soli

115 g omekšalog maslaca

100 g šećera

50 g smeđeg šećera

2 velika jaja, na sobnoj temperaturi

2 žličice čistog ekstrakta vanilije

440 g zgnječene banane (4 banane)

80 g nasjeckanih oraha (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. U drugoj posudi pomoću električnog miksera miješajte maslac i šećer, 4 do 5 minuta. Umiješajte jaja i vaniliju. Zatim dodajte zgnječenu bananu i miješajte dok se sastojci u potpunosti ne sjedine. Dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima i miješajte dok se ne sjedine. Lagano umiješajte nasjeckane orahe. Izlijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i ravnomjerno ga rasporedite. Pecite na 180 stupnjeva otprilike 55-65 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu za kruh 20 minuta. Pažljivo izvadite kruh iz kalupa i premjestite ga na rešetku da se potpuno ohladi.

Smoothie od banane i bobičastog voća

Sastojci:

2 banane (zrele)

2,3 dl malomasnog mlijeka ili jogurta

100 g borovnica (može i smrznute)

100 g kupina (može i smrznute)

100 g malina (može i smrznute)

2 cijele jagode (može i smrznute)

4-5 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u ovom bobičastom banana smoothieju.

Superfood smoothie

Sastojci:

2,3 dl kokosovog soka

115 g svježeg ananasa

1/3 manjeg avokada

0,6 ml jogurta

4-6 listova svježeg bosiljka

1 čajna žličica klorele

1 čajna žličica chia sjemenki

1 čajna žličica mace u prahu

1 čajna žličica peludi (osim za osobe alergične na pelud)

1 čajna žličica iscijeđenog limuna

malo soli

sladilo po želji

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u vrhunskom superfood smoothieju. (ZT)

06.07.2025., 09:22h
Zadarski tjednik
06. srpanj 2025 09:24