45969
Pixabay
StoryEditor
savjeti agronoma

Čuvanje brokule i cvjetače nakon berbe: Kako ih pravilno obraditi i zamrznuti?

Brokula i cvjetača mogu se uspješno sačuvati do nove sezone pravilnim zamrzavanjem nakon berbe

Brokula i cvjetača su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost do novih svježih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slijediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produžila njihova trajnost i očuvala kvaliteta. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura.

Brokula se bere kada je glava čvrsta i kompaktna, prije nego što se cvjetovi počnu otvarati, a cvjetača kada je glava bijela, čvrsta i dobro razvijena, ali prije nego što počne mijenjati boju. Povrće se reže oštrim nožem s nekoliko centimetara stabljike, što pomaže u očuvanju svježine.

Priprema za zamrzavanje

Uklonite listove i grube dijelove stabljike. Operite povrće pod hladnom vodom kako biste uklonili zemlju, kukce ili druge nečistoće. Potom ga izrežite na manje cvjetove. Stabljike brokule možete oguliti i izrezati na komadiće, jer su također jestive i bogate hranjivim tvarima.

Blanširanje je ključni korak za očuvanje okusa, teksture i boje ovog povrća. Ovaj proces zaustavlja enzime koji mogu uzrokovati promjenu kvalitete tijekom skladištenja. Prokuhajte vodu i pripremite posudu s ledenom vodom. Stavite povrće u kipuću vodu - brokuli je dovoljno 2 - 3 minute, a cvjetači 3 - 4 minute.

Nakon blanširanja, odmah prebacite povrće u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja.

Dobro ocijedite povrće i osušite papirnim ubrusom prije zamrzavanja. Ovo sprječava stvaranje viška leda.

Zamrzavanje brokule i cvjetače

Stavite povrće u vrećice ili posude za zamrzavanje. Istisnite višak zraka kako biste spriječili oksidaciju i stvaranje kristala leda.

Na pakiranju označite datum zamrzavanja. Povrće je najbolje iskoristiti unutar 6 - 8 mjeseci za optimalan okus i kvalitetu. Složite vrećice tako da povrće ostane ravno, što omogućava brže smrzavanje i uštedu prostora.

Održavajte temperaturu tako što ćete zamrzivač postaviti na -18°C ili niže. Pakirajte povrće u manje porcije kako biste izbjegli odmrzavanje velike količine odjednom. Jednom odmrznuto povrće ne bi trebalo ponovo zamrzavati, jer gubi kvalitetu.

Pravilna obrada i zamrzavanje omogućavaju očuvanje svježine, boje i nutritivnih vrijednosti tijekom cijele zime. Slijedeći ove jednostavne korake, uživat ćete u ovom povrću sve do proljeća, bilo kao prilog jelima ili u ukusnim juhama i varivima. (Agroklub)

22.12.2024., 09:11h
22. prosinac 2024 09:11