47275
Pixabay
StoryEditor
Zdrava biljka

Evo zašto je zima idealno doba za konzumiranje crne rotkve

Bila je popularna u starom Egiptu kao ljekovita i jestiva biljka, a stari Grci i Rimljani su je najviše upotrebljavali za liječenje

Crna rotkva (Raphanus sativus L. var. niger) spada u porodicu kupusnjača, a kod nas je pomalo zaboravljena vrsta u odnosu na ostale kupusnjače. Ranije se više konzumirala nego danas u “modernoj” prehrani, iako su njene nutritivne osobine mnogobrojne i vrlo značajne.

Inače, slabe je energetske vrijednosti, ali je vrlo bogata antioksidansima, elektrolitima, mineralima: magnezij, selen, željezo, kalij, kalcij, cink, fosfor. Također, obiluje vitaminima (C, A, E, B grupe), prehrambenim vlaknima, proteinima, ugljikohidratima, mastima. Veliki je izvor vitamina C, posebno ako se konzumira u svježem stanju. Sto grama ovog ploda u svježem stanju osigurava 15 mg vitamina C.

Štiti od virusnih infekcija

Smatra se da ova namirnica, zahvaljujući svom sastavu, posebice vitaminu C, jakim antioksidantom koji suzbija slobodne radikale, sprječava stres i smanjuje rizik od bolesti poput raka i Alzheimerove bolesti. Stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, jača imunitet pa bi se trebala obavezno naći na meniju tijekom ovog perioda kako bi bili zaštićeni od virusnih infekcija.

Crna rotkva ima antimikrobno i sekretolitičko djelovanje (razlaže sekret i olakšava njegovo izbacivanje) pa se u kombinaciji s medom pokazala kao dobra pomoć kod kašlja, bronhitisa, ali u tom slučaju svakako prednost treba dati stručnom savjetu doktora i poštovati propisane terapije. Izribana crna rotkva i pomiješana s medom u alternativnoj medicini se dosta dugo (stari Egipćani, Grci i Rimljani) koristi u liječenju bolesti dišnih puteva, kašlja i bronhitisa.

Ovo povrće ima visok sadržaj vlakana koja potiču bolji rad probavnog sustava, kontroliraju razinu kolesterola, omogućavaju redovno pražnjenje crijeva, detoksiciraju organizam od štetnih tvari i jačaju imunološki sustav. Njen ljut okus i oštriji miris potiču apetit.Hranjive tvari poput magnezija i selena, poboljšavaju cirkulaciju kože glave i doprinose boljem rastu kose.

S konzumacijom treba biti umjeren

Crna rotkva ima povoljan učinak na zdravlje žučnog mjehura i jetre. Bogata je antioksidansom glutationom, bitnim za zdravu jetru. Sok od crne rotkve stimulira lučenje sokova žuči, potpomaže čišćenje žučnog mjehura, a sve to doprinosi boljoj detoksikaciji jetre. Konzumiranjem ovog povrća pomaže obnavljanju crijevne flore, te smanjuje upalne procese u probavnom traktu.

Znanstveno je dokazano da konzumiranje ovog povrća ima značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja karcinoma prostate, debelog crijeva, žuči, jetre, dojke i jajnika.

U našoj tradicionalnoj kuhinji rotkva se obično služila kao salata ili sastavni dio drugih salata u svježem stanju i to posebno zimskim mjesecima. Njen specifičan okus i miris potječe od eteričnih ulja. Svježe rendana je ukusna salata koja osvježava i osigurava organizam vitaminima i mineralima, može se jesti sama ili joj se mogu dodati kupus mrkva ili poriluk, ovisno koju kombinaciju okusa volite.

U novijoj kuhinji sprema se i na druge načine kao varivo, a najpoznatija je gusta juha od crne rotkve i krumpira.

Važno je napomenuti da se ne pretjeruje u konzumiranju ovog povrća, treba biti umjeren naročito osobe koje već imaju problema sa žuči, jetrom i bubrezima.

Kada je sijati?

Proizvodnja ove kulture je vrlo laka, biljka nije zahtjevna u pogledu tla, vlage i ishrane, gotovo da ne obolijeva niti je napadaju štetni insekti. Sije se krajem srpnja, početkom kolovoza, ali se o rokovima sjetve mora voditi posebno briga da se ne preurani jer može dovesti do formiranja grubog i neukusnog korijena. Sjetva se obavlja na dubinu od 1 do 1,5 cm, razmak redova od 30 do 40 cm.

Korijen se vadi prije jačih mrazeva, može dugo ostati u zemljištu, na gredici da ne izgubi kvalitetu i svježinu tako da je možemo vaditi po potrebi, neposredno prije korištenja čime se zadržavaju njene ljekovite osobine. Dobro podnosi niske temperature čak do - 6 stupnjeva Celzija i bez promjene kvalitete može se koristiti tijekom cijele zime. (Agroklub)

16.02.2025., 08:59h
19. veljača 2025 21:46