Postoji stara izreka da “ljubav ide kroz želudac”. Mnogima je priprema hrane poseban gušt, a okupljanje oko stola pravi ritual uživanja u dobrom društvu i rapsosdijama okusa i mirisa. Drugima, pak, hrana služi kao gorivo za organizam i ne posvećuju joj neku veliku pažnju. Svatko kako voli, ali vjerujemo da će i ovog Valentinova biti onih koji će nešto posebno pripremiti za svoje voljene.
Hrana kao izraz ljubavi
Hrana je i način za prikaz vještine potencijalnom ili životnom partneru ili partnerici. Možda ćete se odlučiti kupiti kvalitetniju hranu, i pripremiti što ukusniji obrok kako biste ga impresionirali - kaže Maryanne Fisher sa sveučilišta Halifax u Novoj Scotiji koja je proučavala razvoj romantičnih veza. Ako jedan partner kuha za drugoga to je vrlo poželjno, iako zaljubljeni ne jedu mnogo. Oni proizvode prekomjerne hormone poput norepinefrina koji pak u tijelu proizvodi osjećaj euforije, vrtoglavice i povećane energije, ali također potiskuje apetit kod mnogih, smatra Fisher.
Afrodizijaci - mit ili istina?
Čudesan učinak u rasplamsavanju strasti i jačanju libida, kako piše Adiva, često se povezuje s hranom i pićem. Gotovo svakoj namirnici su se tijekom povijesti pripisivala afrodizijačka svojstva. Nekoć su se tvrdnje o afrodizijacima uzimale “zdravo za gotovo”, a danas im se nastoji dati znanstvena podloga. No, istraživanja nisu pokazala ništa “revolucionarno”. Ustanovljeno je da mnogi navodni afrodizijaci sadrže tvari koje podižu energiju, poboljšavaju prokrvljenost i povoljno djeluju na spolne hormone, pa tako i na seksualni nagon. Iako nema čvrstih znanstvenih dokaza da je neka namirnica, sama po sebi, afrodizijak, to nimalo nije umanjilo popularnost afrodizijaka.
Stručnjaci su skloniji teoriji da cjelokupan način prehrane, a ne samo jedna namirnica, može imati afrodizijački učinak. Kao primjer ističu mediteransku prehranu s velikim udjelom namirnica biljnog podrijetla (povrće, voće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, maslinovo ulje) i morskim plodovima. Sve te namirnice bogate su nezasićenim masnim kiselinama, mineralima, antioksidansima i drugim nutrijentima ključnim za funkciju srčanožilnog, živčanog i hormonskog sustava, koji su vrlo važni i za spolno zdravlje. Kao najidealniji “afrodizijak” preporučuje se zdrav način života koji, osim uravnotežene prehrane, uključuje svakodnevnu tjelovježbu i opuštanje od stresa. Što je netko u boljoj mentalnoj i tjelesnoj kondiciji, tim više će i u seksualnom životu biti zadovoljniji, smatraju znanstvenici.
Namirnice s afrodizijačkim svojstvima
Mnogim se namirnicama, kao što smo već naveli, pripisuju afrodizijačka svojstva. U nastavku donosimo neke od njih.
Začini - papar, cimet, muškatni oraščić, šafran, karanfilčić - potiču prokrvljenost i dotok krvi prema perifernim dijelovima tijela.
Čokolada sadrži tvar sličnu amfetaminu koja potiče osjećaj zadovoljstva i budi čula.
Češnjak i luk sadrže tvari srodne spolnim hormonima (mogu se konzumirati i kuhani).
Jaja su namirnica visoke nutritivne vrijednosti, koje pomažu u obnovi tkiva, daju tonus i potiču seksualnu energiju.
Za tartufe se zna da sadrže takozvane feromone, tvari slične onima koje životinje oslobađaju tijekom seksualnog zova.
Obavezno uvrstite med u vaš jelovnik, jer uz mnoge pozitivne učinke, ujedno podiže razinu spolnih hormona i osigurava veliku količinu energije, stimulirajući srce kod umora i iscrpljenosti.
Ne bacajte hranu, podijelite je
- Čovjek ne može dobro misliti, dobro voljeti ili dobro spavati ako nije prije toga dobro jeo - poznata je rečenica Virginije Woolf, jedne od tisuću autora koji su pisali o vezi hrane i ljubavi.
Na žalost, mnogima je hrana i danas nedostupna. Točnije, svaka deveta osoba na Zemlji je gladna. Stoga, kada sjedate za stol, bez obzira je li Valentinovo ili nije, zahvalite za ono što je na tanjuru, razmislite o ljudima iz vaše blizine koji možda nemaju za ručak, pa podijelite s njima ili donirajte nekoj od humanitarnih udruga koje brinu o gladnima.
Bogata rolada s mascarponeom i čokoladom
Sastojci za biskvit:
6 jaja
16 dag šećera
1 vanilin šećer
30 grama oštrog brašna
30 grama kakaa u prahu
1 prašak za pecivo
2 žlice amaretto likera
Bijela krema:
1,5 dl slatkog vrhnja
25 dag mascarpone sira
4 žlice šećera u prahu
2 žlice amaretto likera
Tamna krema:
1,5 dl slatkog vrhnja
25 dag mascarpone sira
4 žlice šećera u prahu
10 dag tamne čokolade
Preljev:
2 dl slatkog vrhnja
15 dag tamne čokolade
Priprema:
Za biskvit odvojite bjelanjke i izmiksajte ih u čvrst snijeg. Žumanjke izmiksajte zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Miksajte te dodajte amaretto. Za kraj dodajte snijeg od bjelanjka i lagano pjenjačom umutite. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 20 minuta. Pustite da se biskvit ohladi. Za bijelu kremu izmiksajte slatko vrhnje te dodajte sir, šećer i amaretto. Sve skupa izmiksajte da dobijete laganu, kompaktnu kremu. Za tamnu kremu, čokoladu otopite na pari. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje, dodajte sir, šećer i otopljenu čokoladu. Nastavite miksati dok ne dobijete sjajnu i glatku kremu. Biskvit okrenite na radnu plohu te skinite papir za pečenje. Zatim ga okrenite kako se pekao u pećnici, premažite ga bijelom kremom, zatim tamnom. Zarolajte i pustite u hladnjaku 30 minuta. Za to vrijeme napravite preljev. Slatko vrhnje zagrijte i dodajte čokoladu. Miješajte dok se čokolada skroz ne otopi te ju prelijte po roladi. (ZT)