Juha je, prema Wikipediji, obično topla tekuća hrana, koja se može pripremiti
od povrća, mesa, kostiju, ribe, rakova, školjaka, masti, začina, soli i drugih sastojaka kuhanih u vodi ili odgovarajućem temeljcu. Obično se servira kao predjelo. Juha je tijekom povijesti bila različitih značenja, kao primjerice hrana siromašnijih ljudi, kao zajutrak, ili toplo predjelo kod klasičnih obroka.
Bistre juhe
Za poboljšanje ukusa ili za povećanje hranidbene vrijednosti juhama se dodaju prilozi ili garniture s čime im se ne mijenja naziv već ga prilog samo nadopunjuje. Kao prilozi mogu se dodati povrće, tjestenina (npr. riblja bistra juha s rezancima), jaja, meso (razne mesne okruglice). Gariniture se za bistre juhe pripremaju prema utvrđenim recepturama od jedne ili više namirnica, a pridodavanjem garniture u juhu, juha dobiva naziv po toj garnituri. Riblje se juhe pripremaju uobičajeno na dva načina, ovisno o vrsti ribe (riblja juha od krupne bijele ribe i riblja juha od sitne bijele ribe). Postoji nekoliko vrsti bistrih juha poput obične bistre juhe (bouillon), krepke juhe (consomme), pojačane krepke juhe (consomme duble) i specijalno pojačane krepke juhe.
Guste juhe
U guste juhe spadaju, primjerice, tradicijska pretepena juha s tikvama iz Međimurja, velute ili sluzave juhe, ragu juhe, kašaste juhe, krem juhe, narodne juhe i gulaš juhe.
Egzotične juhe
Juhe koje definitivno nisu uobičajene u hrvatskim krajevima su juha od kornjače, juha od klokanova repa i juha od bambusovih mladica.
Juha se u pravilu poslužuje kao drugo jelo nakon hladnog predjela, ako njega nema, onda se poslužuje kao prva. Poslužuje se vruća. Hladne se juhe poslužuju ohlađene npr. hladna juha od krastavaca s jogurtom ili gazpacho - španjolska hladna juha s povrćem. U nastavku donosimo dva izvrsna jušna recepta.
Juha od slanutka s keljom
Sastojci:
1 jušna žlica ulja iz staklenke sušenih rajčica
pola šalice nasjeckanih ocijeđenih sušenih rajčica (narezanih na trakice u ulju sa začinskim biljem)
1 jušna žlica neslanog maslaca
1 velika ljutika (nasjeckana) (oko pola šalice)
2 jušne žlice koncentrata neslane rajčice
4 režnja češnjaka (nasjeckana)
2 konzerve slanutka bez dodane soli (ispranog)
6 šalica neslanog povrtnog temeljca
1 mala hrpa kelja (očišćenog od stabljika i grubo nasjeckanog)
pola čajne žličice soli
pola šalice naribanog parmezana (podijeljenog)
1/3 šalice vrhnja za kuhanje
50 g krem sira (narezanog na kockice i omekšanog)
2 jušne žlice nasjeckanog svježeg bosiljka (plus mali listovi za ukras)
Priprema:
Zagrijte jušnu žlicu ulja od sušenih rajčica i jušnu žlicu maslaca u velikoj pećnici na srednjoj vatri dok se ne otope i ne počnu svjetlucati. Dodajte nasjeckanu ljutiku. Kuhajte, često miješajući, dok ne omekšaju, 2 – 3 minute. Umiješajte pola šalice sušenih rajčica, dvije jušne žlice koncentrata rajčice i nasjeckani češnjak; kuhajte, neprestano miješajući, dok se rajčice malo ne raspadnu i ne postanu tamnocrvene boje, oko dvije minute. Umiješajte isprani slanutak, šest šalica temeljca, nasjeckani kelj i pola čajne žličice soli. Zakuhajte na srednjoj vatri; kuhajte, otkriveno i povremeno miješajući, dok kelj ne omekša i smjesa se malo ne reducira, 15 – 20 minuta. Sklonite s vatre. Dodajte šest jušnih žlica parmezana, 1/3 šalice vrhnja i kockice krem sira; miješajte dok se ne otopi i sjedini, oko jednu minutu. Umiješajte dvije jušne žlice bosiljka. Podijelite u četiri zdjele; pospite s preostale dvije jušne žlice parmezana. Po želji ukrasite listovima bosiljka.
Visokoproteinska protuupalna povrtna juha
Sastojci:
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja (podijeljeno)
1 srednji žuti luk (nasjeckan)
3 režnja češnjaka (nasjeckana)
2 čajne žličice nasjeckanog svježeg đumbira
pola čajne žličice soli (podijeljeno)
1 + 1/2 jušne žlice curry praha
1 jušna žlica mljevene kurkume
8 šalica povrtnog temeljca s niskim udjelom natrija
1 + 2/3 šalice suhe crvene leće
1 srednji batat (oguljen i narezan na kockice)
2 srednje mrkve (nasjeckane)
1 čajna žličica paprike
pola čajne žličice sjemenki komorača
2 konzerve laganog kokosovog mlijeka (dobro protresene i promiješane)
1 + 1/2 jušne žlice soka od limuna (plus još po ukusu)
nasjeckani svježi korijander za ukras (po želji)
Priprema:
Zagrijte tri jušne žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckani češnjak, dvije čajne žličice đumbira i 1/4 čajne žličice soli; kuhajte, često miješajući, dok luk ne počne omekšavati, oko pet minuta. Dodajte 1 + 1/2 jušne žlice curryja u prahu i jednu žlicu kurkume; kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko jednu minutu. Dodajte osam šalica temeljca, 1 + 2/3 šalice leće i preostalu 1/4 čajne žličice soli; zakuhajte na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru na srednje slabu; pirjajte, povremeno miješajući, dok leća ne počne omekšavati, oko 15 minuta. Dodajte kockice batata i nasjeckanu mrkvu; pirjajte, povremeno miješajući, dok batat i mrkva ne omekšaju, 14 – 16 minuta. U međuvremenu, zagrijte preostale dvije jušne žlice ulja u maloj tavi na srednjoj vatri. Umiješajte čajnu žličicu paprike i pola čajne žličice sjemenki komorača. Maknite s vatre. Prebacite u malu zdjelu. Radeći u dvije ture, prebacite polovicu smjese leće u blender. Pričvrstite poklopac na blender i uklonite središnji dio kako bi para mogla izlaziti. Stavite čisti ručnik preko otvora. Miksajte dok ne postane glatko, oko 45 sekundi. Vratite smjesu u veliku tavu. Ponovite s preostalom smjesom leće. Dodajte dobro izmiješano kokosovo mlijeko u pasiranu smjesu leće; lagano kuhajte na srednje slaboj vatri. Umiješajte 1 + 1/2 jušne žlice limunovog soka. Začinite s dodatnim limunovim sokom po ukusu. Ulijte juhu u šest zdjela i prelijte sačuvanom mješavinom paprike i ulja. Ukrasite korijanderom, po želji. (ZT)