Pripreme za ovogodišnju manifestaciju Ninsku šokolijadu u punom su jeku. Naravno sve počinje s njegovim carstvom šokolom, a on bez obzira na vremenske prilike sišao je s dima, čeka nekoliko dana kao ozebli sunce s poznatom ninskom burom, a zatim na dozrijevanje u konobu.
Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, pa iako se recept prenosi više od dva stoljeća i rade se razne varijante šokola, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta koji imaju gotovo identičan obiteljski recept je onaj pravi i nije lažnjak kako će to reći pravi znalci i gurmani.
Istraživanje podrijetla
Početak proizvodnje šokola i zadržavanje proizvodnje isključivo na području bivše austrijske općine Nin i dalje nije znanstveno potvrđeno iako postoje tri teorije o tome odakle je šokol stigao u Nin pa se na istraživanju i dalje radi.
Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen. Razlog zbog čega se on ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine puno mirodija i kvalitetno crno vino, a bura s Velebita koja donosi sol s mora ima poseban značaj na sazrijevanje, a u konačnici i kvalitetu šokola.
Proizvodnja i čuvanje šokola pravo je obiteljsko umijeće u koje osim sirovine ugrađena je ljubav prema ovom jedinstvenom proizvodu.
Proizvodnja u malim serijama
Šokol se proizvodi u malim serijama u kućanstvima i to ga svrstava u autohtoni domaći proizvod i kao teško se može proizvoditi kao komercijalni proizvod. Količine šokola su ograničene i brojni štovatelji već ovih dana rezerviraju kod proizvođača svoj šokol. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno ostati još neko vrijeme i u njemu će guštati samo odabrani. Naravno i svi oni koji se zateći u Ninu 21. srpnja na Ninskoj šokolijadi.
Ove godine na Ninsku šokolijadu svoje šokole prijavilo je 43 šokolara, od toga je 12 žena, što znači da spol i dob nisu važni za proizvesti kvalitetan šokol.