Prema Wikipediji, maslina (uljika, lat. Olea europaea) je ime za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Pod imenom mastrinka ili divlja maslina (Olea oleaster) smatrana je posebnom samoniklom vrstom, što nije prihvaćeno. Mastrinka ima vrlo sitne plodove i daje mali prirod, pa se uglavnom koristi kao oprašivač pitome masline. U Hrvatskoj je prisutna i kao sastavni dio biljne zajednice česmine. Raste kao grm, a rjeđe kao stablo. Ulje od divlje masline nekada se preporučivalo u medicinske svrhe. Maslina je voće.
Od novca do namještaja
Maslina razvija stablo, koje je nepravilno, kvrgavo i razgranato. Listovi su kožnati i ovalni, dok je boja listova na naličju tamno zelene boje, donja strana lista bijelkasto - srebrne boje. Kada je u cvatu, maslina razvija bijele cvjetove u grozdovima, a plod je ovalnog oblika tamnozelene do crne boje. Plod je bogat uljem, koji se tiješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u prehrani kao dodatak jelu, za prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe. U prošlosti, koristilo se i za svete obrede, kao gorivo za svjetiljke, za masažu kraljeva, kao novac, za premazivanje beba i umirućih te za glancanje dijamanata. Maslinovo drvo, izuzetno je kvalitetno, a namještaj izrađen od njega je skupocjen.
Nutritivna svojstva maslina
Zbog svog nutritivnog sastava, masline pripadaju namirnicama zaslužnim za blagotvorni učinak mediteranske prehrane. Masline se ističu visokim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina (čak 75 %), s povoljnim učinkom na zdravlje. One su i dobar izvor vitamina E, snažnog antioksidansa nužnog u svakodnevnoj borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Osim toga, masline su i dobar izvor minerala željeza i bakra te prehrambenih vlakana. Uz vitamin E, antioksidacijskim svojstvima maslina pridonose i aktivne fitokemikalije poput polifenola i flavonoida.
U nastavku donosimo nekoliko recepata s maslinama.
Salata Panzanella
Sastojci:
4 rajčice (pomidora)
1 luk (kapula)
2 mozzarelle
2 kriške tostiranog kruha
ulje
ocat (vinski)
masline
nekoliko listića bosiljka
2 pečene paprike
Priprema:
Paprike ispeći, malo ohladiti i oguliti koru. Rajčice i luk narezati, rajčice posoliti i pustiti neka malo puste sok. Dodati luk, ulje i ocat i pustiti neka još malo otpuste sokove pa tek tada u taj sok dodati ostale sastojke: kruh i natrganu mozzarelu te pečene paprike narezane na trakice, i povrh svega masline. Obavezno dodati i natrgane listiće bosiljka.
Piletina lovčeve žene
Sastojci:
2 komada batka sa zabatkom
brašno
srednje velika glavica luka
2-3 češnja češnjaka
1 veća mrkva
otprilike 100 g celerovog korijena
1 crvena paprika
1 konzerva pelata
oko 150 ml bijelog vina
nekoliko grančica ružmarina
odkoštene masline
sol, papar
jušna žlica kapara
peršinov list
voda ili temeljac
ulje ili svinjska mast
Priprema:
Piletinu operite i odvojite batke od zabataka. Povrće očistite. Luk sitno narežite, mrkvu i celer narežite na kockice, isto tako i papriku, ružmarin usitnite, a češnjak protisnite.
Pomiješajte brašno sa solju i paprom, stavite ga u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, u koju zatim, komad po komad, stavljajte komade piletine i protresite da se svaki komad piletine obloži začinjenim brašnom.
Ugrijte posudu s debelim dnom, dodajte masnoću po izboru, mast ili ulje, pa otresite višak brašna s piletine i ispržite komade piletine s obje strane do zlatnožute boje.
Izvadite piletinu na tanjur, a na preostalu masnoću dodajte očišćeno i narezano povrće i ružmarin. Pržite kraće vrijeme da povrće omekša i lagano se karamelizira. Zatim zalijte vinom, miješajući i stružući karamelizirane sokove s dna posude. Kuhajte na laganoj vatri dok se vino ne reducira na polovinu.
Dodajte pelate, vratite piletinu u posudu, po potrebi podlijte s vrlo malom količinom vode ili temeljca, poklopite i smanjite vatru pa kuhajte dok piletina potpuno ne omekša, otprilike 30-ak minuta. Pred kraj dodajte odkoštene masline i kapare i pospite sitno narezanim peršinom.
Tapenada
Sastojci:
200 g crnih ili zelenih maslina bez koštica
3-4 žlice kapara
1 filet srdele (inćuna) iz ulja
Naribana korica bio-limuna, sok od polovice ili cijelog limuna
4-5 žlica kvalitetnog maslinovog ulja
Svježe mljeveni papar i po potrebi sol
4-5 listova svježeg bosiljka
Priprema:
Usitniti masline i kapare te srdelu ili inćun u mikseru, dodati limunov sok i koricu. Po želji dodati listove bosiljka. Uz lagano miješanje (može i miksera) polako dodavati maslinovo ulje te začiniti paprom i po potrebi solju. Poslužiti s bijelim svježim ili prepečenim kruhom. Tapenadom možete premazati i prepečeni kruh (bruschette) te na njega dodati sastojke po izboru. Namaz možete bez problema čuvati u hladnjaku nekoliko dana. (ZT)