Finalni proizvodAndrea Kršlović
StoryEditor
UVIJEK DOBAR CRNI RIŽOT

Okus Jadranskog mora u vašoj kuhinji

Izdvajamo recept za jednostavan, ali neodoljiv crni rižoto od sipe, koji će Vas inspirirati da se okušate u kulinarskim vještinama i pripremite nezaboravan ručak za svoje najmilije

Rižot ili rižoto, tradicionalno je jelo talijanske kuhinje, koje dolazi od talijanske riječi risotto. Ovasj puta donosimo Vam recept za kremasti crni rižoto od sipe inspiriran Podravkinim receptom Sipa s bobom, koji uključuje kuhanje sjeckane sipe u mješavini crnoga vina, prošeka, luka i češnjaka, te se podlijeva povrtnim ili ribljim temeljcem dok ne dobijemo željenu teksturu jela.

Za ovo jelo preporučamo korištenje carnaroli riže, koja se često naziva "kraljicom rižota", a poznata je po visokom udjelu škroba i relativno visokoj otpornosti na kuhanje. Ova vrsta je vrlo popularan izbor za pripremu rižota, jer omogućuje da vam se rižoto odlikuje gustom teksturom. Ovaj je rižoto izuzetno bogatoga i kremastog okusa te se bez problema može poslužiti kao samostalni obrok, odnosno glavno jelo.

Zaštita od crnila

Za početak, ne smijemo zaboraviti staviti si zaštitne rukavice, kako bismo se zaštitili od crnila sipe. Sipu očistimo i pažljivo izvadimo vrećicu s crnilom, kako je ne bismo probušili. Kost odvojimo, a krakove i tijelo sipe narežemo na manje kockice.

Zagrijemo ekstra djevičansko maslinovo ulje te dodajemo luk. Kada se luk poprži, dodajemo češnjak, peršin i sipu te pirjamo desetak minuta. Podlijevamo s crnim vinom i ostavimo da kuha još 5 minuta kako bi vino ishlapilo. Potom dodajemo prošek i usitnjene rajčice - pelate te kuhamo 10 minuta. Umjesto pelata možemo staviti i svježu sjeckanu rajčicu u istoj količini. Dok se ovo kuha, ispiremo rižu.

Odvojeno kuhamo temeljac 10 minuta. Idealno bi bilo pripremiti riblji temeljac, ali ukoliko nismo u mogućnosti poslužit će i povrtni od celera, selena, luka i mrkve, začinjen soli. Potom u prvu smjesu ubacujemo rižu i kuhamo 15-20 minuta, uz podlijevanje povrtnim temeljcem. Bitno je kontinuirano miješati rižu kako bi se oslobodio škrob i kako bi se jelo zgusnulo.

Uz čašu vina

Crnilo procijedimo kroz sito i umiješamo 5 minuta prije kraja kuhanja. Na koncu dodajemo začine po ukusu te ubacimo malo maslaca kako bi rižoto bio dodatno kremast. Jelo serviramo toplo, uz dodatak ribanoga parmezana po želji. Ukoliko ćete isprobati recept za ovo ukusno jelo preporučamo da si ulijete čašu dobroga vina po želji, kako biste upotpunili svoje gastronomsko iskustvo. Dobar Vam tek! 

image

Glavna sirovina

image

Izdvajanje crnila

Sastojci za 4 osobe

1 kg sipe

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 luka (150 g)

4 režnja češnjaka

½ vezice peršina

320 g riže

400 g usitnjenih pelata

100 ml prošeka

100 ml crnog vina

Sol i papar po ukusu

Riblji ili povrtni temeljac (cca 1 litra)

25 g maslaca

04.08.2024., 08:11h
19. rujan 2024 18:09