Rotkvica (Raphanus sativus) je biljka u obitelji krstašica (Brassicaceae). Naziv ove biljke dolazi od bojom njena korijena. Rotkvice rastu pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa koraba. Smatra se da rotkvica potječe iz južne Azije.
Zdravstvene prednosti
Rotkvice su bogate antioksidansima, ključnih za zdravlje srca i krvnih žila. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oksidativni stres i oštetiti stanice u tijelu. Sadrže i folnu kiselinu koja pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Rotkvice su bogate vitaminom C, koji je ključan za zdrav imunološki sustav, kao i vlaknima koja su ključna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u sprječavanju zatvora i potiču redovitu stolicu. Isto tako sadrže enzime koji pomažu u probavi hrane. Rotkvice sadrže spojeve poput sulforafana koji su, u nekim studijama, pokazali antikancerogene učinke. Sulforafan se bori protiv kancerogenih tvari i potiče apoptozu (programiranu smrt) stanica raka. Rotkvice sadrže antioksidanse i protuupalne spojeve koji pomažu u smanjenju upale u tijelu. Upala se često povezuje s različitim bolestima, uključujući artritis, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.
Nutritivna vrijednost
Rotkvice su niskokalorična hrana koja sadrži vrlo malo masnoća i proteina. Međutim, bogate su vitaminima i mineralima.
Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sustava i zdravih kostiju.
Folna kiselina pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i sprječava neke ozbiljne bolesti poput raka i srčanih bolesti.
Kalij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i srčanog ritma.
Magnezij je važan za zdravlje kostiju i mišića te pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu.
Kalcij je ključan za zdrave kosti i zube.
Fosfor igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože, zubi i kostiju.
Pri kupnji rotkvice, birajte one koje su tvrde, čvrste i bez mrlja. Rotkvice se mogu čuvati u hladnjaku do pet dana, ali najbolje ih je konzumirati što je prije moguće nakon kupnje, kako bi se sačuvali njihovi hranjivi sastojci.
Namaz od rotkvica
Sastojci:
200 g sirnog namaza
50 g krastavca
100 g rotkvice
1 žlica vlasca
bijeli papar
sol
Priprema:
Krastavac ogulite, a rotkvicu očistite. Naribajte ih i malo posolite. Prije dodatka sirnog namaza, naribane rotkvice i krastavac ocijedite od suvišne vode. Dodajte sirni namaz, narezani vlasac, papar, po potrebi soli i sve dobro izmiješajte. Poslužite namazano na kruhu ili krekeru.
Krem juha od rotkvica
Sastojci:
1 vezica rotkvica
crni papar mljeveni
sol
1 žlica Vegete
200 ml mlijeka
800 ml vode
30 g oštrog brašna
50 g maslaca
40 g riže
2 žlice naribanog tvrdog sira
Priprema:
Rotkvice očistite i operite, a također i lišće.Ako želite da juha bude izdašnija, možete dodati mrkvu i celer narezane na kockice. Lišće rotkvica sitno narežite, a rotkvice usitnite sa 100 ml vode u pire. Na maslacu popecite brašno, dodajte pire od rotkvica, Vegetu i rižu. Zalijte ostatkom vode i kuhajte oko 10 minuta. Dodajte mlijeko i lišće rotkvice i kuhajte dok se riža ne skuha. Krem-juhu od rotkica poslužite u dubljim zdjelicama i posipajte naribanim tvrdim sirom.
Salata od rotkvice i krumpira
Sastojci:
750 g mladog krumpira
1 srednji luk
1 češanj češnjaka
200 ml kokošjeg temeljca
100 ml svjetlog aceta balsamica/jabučni ocat
prstohvat šećera
1 vezica rotkvica
1 krastavac salatar
1 žličica senfa
1 žlica nasjeckanog vlasca/mladog luka
2 žlice sojinog ulja
Priprema:
Operite krumpir. Stavite kuhati krumpir u kori, dodajte mu neoguljeni češnjak. Kuhani krumpir ogulite, nasjeckajte. Češnjak ogulite i odložite. U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk, pa dodajte protisnuti češnjak. Podlijte sve s pilećim temeljcem, deglazirajte tavu, pustite da prokuha pa smanjite vatru. Zatim dodajte šećer, sol, papar, ocat i senf i pustite sve da se poveže. Prelijte po krumpiru, poklopite i pustite da odstoji pola sata. Narežite rotkvice, krastavac i vlasac. Sve promiješajte u ohlađeni krumpir. Dodajte ulje, po potrebi dodatno posolite i popaprite i podlijte s još malo octa. Prilagodite začine okusu. Servirajte uz ribu ili meso. Po želji možete posuti sa svježe nasjeckanim peršinom ili mladim lukom.