Pixabay
StoryEditor
PROLJETNI PIJAT

Povrtni simbol proljeća koji čuva zdravlje

Pri kupnji rotkvice, birajte one koje su tvrde, čvrste i bez mrlja. Rotkvice se mogu čuvati u hladnjaku do pet dana, ali najbolje ih je konzumirati što je prije moguće nakon kupnje, kako bi se sačuvali njihovi hranjivi sastojci

Rotkvica (Raphanus sativus) je biljka u obitelji krstašica (Brassicaceae). Naziv ove biljke dolazi od bojom njena korijena. Rotkvice rastu pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa koraba. Smatra se da rotkvica potječe iz južne Azije.

Zdravstvene prednosti

Rotkvice su bogate antioksidansima, ključnih za zdravlje srca i krvnih žila. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oksidativni stres i oštetiti stanice u tijelu. Sadrže i folnu kiselinu koja pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Rotkvice su bogate vitaminom C, koji je ključan za zdrav imunološki sustav, kao i vlaknima koja su ključna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u sprječavanju zatvora i potiču redovitu stolicu. Isto tako sadrže enzime koji pomažu u probavi hrane. Rotkvice sadrže spojeve poput sulforafana koji su, u nekim studijama, pokazali antikancerogene učinke. Sulforafan se bori protiv kancerogenih tvari i potiče apoptozu (programiranu smrt) stanica raka. Rotkvice sadrže antioksidanse i protuupalne spojeve koji pomažu u smanjenju upale u tijelu. Upala se često povezuje s različitim bolestima, uključujući artritis, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

image

Rotkvice se mogu čuvati u hladnjaku do pet dana, ali najbolje ih je konzumirati što je prije moguće nakon kupnje, kako bi se sačuvali njihovi hranjivi sastojci

Pixabay

Nutritivna vrijednost

Rotkvice su niskokalorična hrana koja sadrži vrlo malo masnoća i proteina. Međutim, bogate su vitaminima i mineralima.

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sustava i zdravih kostiju.

Folna kiselina pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i sprječava neke ozbiljne bolesti poput raka i srčanih bolesti.

Kalij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i srčanog ritma.

Magnezij je važan za zdravlje kostiju i mišića te pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu.

Kalcij je ključan za zdrave kosti i zube.

Fosfor igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože, zubi i kostiju.

Pri kupnji rotkvice, birajte one koje su tvrde, čvrste i bez mrlja. Rotkvice se mogu čuvati u hladnjaku do pet dana, ali najbolje ih je konzumirati što je prije moguće nakon kupnje, kako bi se sačuvali njihovi hranjivi sastojci.

Namaz od rotkvica

Sastojci:

200 g sirnog namaza

50 g krastavca

100 g rotkvice

1 žlica vlasca

bijeli papar

sol

Priprema:

Krastavac ogulite, a rotkvicu očistite. Naribajte ih i malo posolite. Prije dodatka sirnog namaza, naribane rotkvice i krastavac ocijedite od suvišne vode. Dodajte sirni namaz, narezani vlasac, papar, po potrebi soli i sve dobro izmiješajte. Poslužite namazano na kruhu ili krekeru.

image

Namaz od rotkvice

Pixabay

Krem juha od rotkvica

Sastojci:

1 vezica rotkvica

crni papar mljeveni

sol

1 žlica Vegete

200 ml mlijeka

800 ml vode

30 g oštrog brašna

50 g maslaca

40 g riže

2 žlice naribanog tvrdog sira

Priprema:

Rotkvice očistite i operite, a također i lišće.Ako želite da juha bude izdašnija, možete dodati mrkvu i celer narezane na kockice. Lišće rotkvica sitno narežite, a rotkvice usitnite sa 100 ml vode u pire. Na maslacu popecite brašno, dodajte pire od rotkvica, Vegetu i rižu. Zalijte ostatkom vode i kuhajte oko 10 minuta. Dodajte mlijeko i lišće rotkvice i kuhajte dok se riža ne skuha. Krem-juhu od rotkica poslužite u dubljim zdjelicama i posipajte naribanim tvrdim sirom.

Salata od rotkvice i krumpira

Sastojci:

750 g mladog krumpira

1 srednji luk

1 češanj češnjaka

200 ml kokošjeg temeljca

100 ml svjetlog aceta balsamica/jabučni ocat

prstohvat šećera

1 vezica rotkvica

1 krastavac salatar

1 žličica senfa

1 žlica nasjeckanog vlasca/mladog luka

2 žlice sojinog ulja

image

Salata od rotkvica i krumpira

Pixabay

Priprema:

Operite krumpir. Stavite kuhati krumpir u kori, dodajte mu neoguljeni češnjak. Kuhani krumpir ogulite, nasjeckajte. Češnjak ogulite i odložite. U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk, pa dodajte protisnuti češnjak. Podlijte sve s pilećim temeljcem, deglazirajte tavu, pustite da prokuha pa smanjite vatru. Zatim dodajte šećer, sol, papar, ocat i senf i pustite sve da se poveže. Prelijte po krumpiru, poklopite i pustite da odstoji pola sata. Narežite rotkvice, krastavac i vlasac. Sve promiješajte u ohlađeni krumpir. Dodajte ulje, po potrebi dodatno posolite i popaprite i podlijte s još malo octa. Prilagodite začine okusu. Servirajte uz ribu ili meso. Po želji možete posuti sa svježe nasjeckanim peršinom ili mladim lukom.

30.03.2025., 14:05h
:
Zadarski tjednik
01. travanj 2025 10:07