Uskoro nam dolazi proljeće. Nakon trome, sive i uspavane zime vrijeme je za proljetno buđenje. Tešku i zasitnu hranu koja nas je grijala tijekom zimskih mjeseci, u proljeće je preporučljivo zamijeniti lakšim obrocima sa sezonskim voćem i povrćem. Prehrana koja prati prirodni tijek dozrijevanja hrane biljnoga podrijetla najbolji je izbor za zdravlje i vitalnost organizma. Kako bismo obnovili energiju i napunili organizam vitaminima i mineralima, uvijek je dobro birati sezonske namirnice. U hrani se krije velika moć, jer u njoj sadržani kemijski elementi mogu ponovno izgraditi stanice ili ispraviti nastale manjkavosti. Sve tjelesne stanice programirane su da upotrebom unutarnje energije i nutrijenata unesenih hranom izvana obave svoje zadaće u organizmu. Naše tijelo svake se minute služi milijunima novonastlih obrambenih stanica, a da bi imunološki sustav uspješno izdržao taj neprestani biokemijski maraton, potreban mu je oslonac u tvarima koje dobivamo upravo iz hrane.
U nastavku donosimo nekoliko vrsta proljetnoga povrća koje blagotvorno djeluje na organizam.
Šparoge
Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Ovo povrće nije lako probavljivo, pa se ne preporučuje osobama koje imaju problema s bubrezima i jetrom te artritisom i reumatizmom. Šparoga sadrži i značajnu količinu prehrambenih vlakna. Ta čistačica organizma poboljšava probavu, štiti srce i krvne žile, a zahvaljujući diuretičkom djelovanju, potiče čišćenje organizma. Odlične su u kombinaciji s jajima za doručak, u nadjevu za pitu ili s rižom.
Artičoke
Artičoke su vrlo zdrave i cijenjene od pamtivijeka. Ovo malo zeleno povrće zanimljivog izgleda je iznimno ukusno, ali i često zapostavljeno pri svakodnevnoj konzumaciji. Artičoke su čuvarice jetre, zahvaljujući silimarinu i inulinu koji imaju zaštitan učinak, a odlične su i u borbi protiv lošeg kolesterola. Koriste se za čišćenje organizma od otrova, pa se često nađu na proljetnom detoksikacijskom jelovniku.
Mladi grašak
Mladi grašak je izvor proteina i vlakana, a također je bogat vitaminom C, vitaminom K i folnom kiselinom. U proljeće se na tržnici može naći svježi mladi grašak koji se kuha ili koristi u salatama.
Rotkvica
Rotkvica je bogata vlaknima i vitaminom C, a također sadrži i neke fitonutrijente koji su dobri za zdravlje. Proljetne svježe rotkvice mogu se koristiti u salatama ili kao dodatak sendvičima.
Mladi luk
Spada u sezonsko proljetno povrće i odličan je izvor vitamina C, folne kiseline i antioksidansa. Može se koristiti u mnogim jelima, uključujući juhe, umake, salate.
Tjestenina u kremastom umaku od graška i češnjaka
Sastojci:
300 g mladog graška
400 g tagliatella
3 žlice maslaca
2 češnja češnjaka
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 žlice parmezana, ribanog
malo vode
sol, po ukusu
papar, po ukusu
Priprema:
U veći lonac stavite vodu na srednje jaku vatru i pričekajte da zakuha. Za to vrijeme pripremite grašak. U tavu stavite grašak i dodajte vodu, tek toliko da ga prekrije. Kratko prokuhajte pa ocijedite, a vodu sačuvajte. U vrelu vodu dodajte tjesteninu i kuhajte po uputama na pakiranju. U tavu dodajte maslac i pričekajte da se rastopi. Ubacite luk i pržite dok ne omekša, ubacite i češnjak, pa pržite još minutu. Polovicu graška stavite u blender, pa dodajte luk i češnjak koji ste popržili na maslacu, začinite sa soli i paprom i dodajte par žlica vode, koju ste prethodno sačuvali. Blendajte dok ne dobijete umak željene teksture. Po potrebi dodajte još vode. Tjesteninu procijedite, prelijte dobivenim umakom, pospite ostatkom graška i dodajte ribanog parmezana. Promiješajte i poslužite u tanjure.
Artičoke na brudet
Sastojci:
4 artičoke
1 luk crveni
2 češnja češnjaka
stručak peršina
1 mala konzerva pelata
4-5 žlica krušnih mrvica
malo bijelog vina
maslinovo ulje
sol
papar
vegeta
začini-bosiljak, ružmarin-po želji
po želji šaka graška i šaka boba
Priprema:
Na maslinovom ulju stavite sjeckani luk, kad dobije zlatnu boju dodajte pelate, sol, papar, vegetu, bosiljak i ružmarin i kuhajte dok ne dobijete gustu šalšu. U nju posložite artičoke (kojima ste odrezali vrh i napunili sjeckanim peršinom, češnjakom i krušnim mrvicama), zalijte vodom dok ne budu pokrivene i kuhajte dok ne postanu meke. Pred kraj zalijte s malo bijelog vina i pospite s par žlica krušnih mrvica kako bi se umak zgusnuo. Artičoke na brudet možete kuhati i s očišćenim graškom i bobom.
Ljekovita krem juha od šparoga
Sastojci:
2 krumpira
1/4 celera
4 mlada luka
svežnjić šparoga
1 l temeljca
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Na maslinovu ulju pržite sitno nasjeckani mladi luk pa dodajte šparoge, mrkvu celer i krumpir narezane na kockice. Postupno dodajte temeljac i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Začinite solju i paprom prema želji. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Prema želji ukrasite blanširanim šparogama ili skutom.