Berba PlavineDamir Maričić
StoryEditor
PETI DAN BERBE GROŽĐA

Prijete klimatske promjene, vinogradari se pokušavaju prilagoditi ranijoj berbi

Ovdje smo u kamenu, kršu gdje su sunce i temperatura s neba i iz kamena učinile svoje, pa smo s berbom počeli 9. kolovoza na način da su nam se sastavile gotovo sve od devet sorti koje ovdje imamo. Tako je to u poljodjelstvu i uz promjene koje pratimo, a koje će možda dovesti da beremo i u srpnju, a svemu se moramo prilagođavati. No, vino će biti odlično, jer su bolesti uvelike izostale u ovoj sušnoj godini, a parametri za berbu bili su izvrsni

Na impresivnom imanju Poljoprivredne zadruge Maslina i vino pred Tinjem i Polačom, u vinariji među 60 hektara maslina, vinograda i smokava, po peti je put održana svečanost kojom se obilježava Dan berbe grožđa u Zadarskoj županiji.

Nikad ranija masovna berba, vinogradarska godina teška

- Teška je ovo vinogradarska godina a što potvrđuje da na ovom imanju uz obilježavanje Dana berbe, što se obično radi na njezinom početku, mi sad obilježavamo kraj berbe, jer beremo posljednje preostale sorte, autohtone Plavinu i Babić, ranije nego ikad prije. To ranije nego ikad prije zahvatilo je i cijelu Europu i nas. Ovdje smo u kamenu, kršu gdje su sunce i temperatura s neba i iz kamena učinile svoje, pa smo s berbom počeli 9. kolovoza na način da su nam se sastavile gotovo sve od devet sorti koje ovdje imamo.Tako je to u poljodjelstvu i uz promjene koje pratimo, a koje će možda dovesti da beremo i u srpnju, a svemu se moramo prilagođavati. No, vino će biti odlično, jer su bolesti uvelike izostale u ovoj sušnoj godini, a parametri za berbu bili su izvrsni. Ali će trebati puno truda, znanja i struke i muke, no vina bi trebala biti, i vjerujem da će biti izvrsna, kazao je otvarajući berbu zadnjih redova Radoslav Bobanović.

Na upit o uvjetima berbe na području županije i ostalih vinara, kao predsjednik Udruge vinara istaknuo je da je berba svugdje u tijeku, makar ne tako rano i intenzivno kao tu.

image

Radoslav Bobanović na Danu berbe

Damir Maričić
 

- Ovdje u susjedstvu svi su slično prošli kao mi, ali i u Nadinu, u bitno drugačijim uvjetima, isto se išlo ranije. U tim smo uvjetima branje počinjali u 5 ili 6 pa do 10 ili 11 sati jer poslije je i bilo nemoguće pod temperaturama koje nisu padale ispod 30 a penjala se i preko 35.

Ova manifestacija koja se petu godinu njeguje na ovom području još nije dobila masovnost kakvu zaslužuju ovdašnja vina, ali se tradicija ipak održava. Uz nekolicinu kolega vinara, Danu berbe grožđa nazočili su i predstavnici Zadarske županije, župaijske Turističke zajednice i zadarskog Sveučilišta.

Eno gastro ponuda Zadarske županije na svjetskoj razini

- Mi smo u Zadarskoj županiji ponosni na naše vinare u ono što su postiglo u recentnom vremenu. Na našu potporu i podršku uvijek mogu računati. Posebna vrijednost ovog kraja, za nas u Županiji, je upravo taj spoj poljoprivrede i turizma i isticanje ovog područja kao eno gastro destinacije. Tome je uvelike posvećena i promocija i podrška Turističke zajednice. Imamo vina koja se mogu mjeriti sa svjetskima i to je potvrđeno na svim svjetskim smotrama. Naravno da uvijek može bolje i pred ovdašnjim vinarima je jedna mala stepenica ka svjetskom vrhu i prepoznatljivosti i svakako ćemo im u tome nastojati pomoći. Ta mala stepenica taj mali pomak, kada si već na vrhunskim razinama, inače je teška i treba značajan udio edukacije i struke, a imamo je, kazao je Danijel Segarić, pročelnik je Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije.

image

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ribarstvo Zadarske županije

Damir Maričić

Uvjeti berbe teški, a kvaliteta odlična

- Berbe je pred nekoliko dana počela i u nas, s Pošipom u kamenom tlu, ranije ali ne tako izraženo kao ovdje. Dijelom smo u kršu, a dio je posjeda u polju i berba će u nas biti značajna u rujnu. Svi su parametri dobri i uz puno truda i struke očekujemo izvrsna vina, priča Zoran Pantalon iz Kraljevskih vinograda.

I tajnik Udruge vinara Zadarske županije Vedran Vinketa iz nedalekog ali geomorfološki bitno drugačijeg tla Nadinskog blata, odnosno vinograda je u berbi.

- Počelo je i kod nas ranije i trenutno se diljem blata kao našeg najvećeg vinogradarskog kompleksa uvelike bere, ali ipak kasnije nego na ovim kamenitim tlima. Očekujemo izvrsna vina, jer su bolesti gotovo izostale, štete su zanemarive, a parametri izvrsni, ocijenio je Vinketa.

Tako je uz berbu Plavine i Babića, koje su nam preci u nekim drugim vremenima, tlima i uvjetima najčešće brali u listopadu odnosno koncem rujna, obilježen Dan berbe u Zadarskoj županiji. Pojedinačnih berbi nekih sorti i prije ovih datuma znalo je biti i ranijih godina. Posebno za neka specifična ciljana vina, poput pjenušca ili rozea, za koje visina šećera (alkohola) nije toliko bitna koliko svježina (kiseline). No, općenito, u Europi je berba, u ovoj iznimno sušnoj godini, debelo poranila. Uostalom, već su učestale i rasprave o budućnosti vinarstva s ovim klimatskim promjenama. Također je sve više rasprava i o sortimentu.

07.09.2024., 16:53h
:
Damir Maričić
16. rujan 2024 21:15