ANDREA KRŠLOVIĆ
StoryEditor
UŽIVANJE PRIJE ODRICANJA

Pripremite neodoljivo sočne krafne ili pokladnice

Tijekom poklada, priprema i konzumacija krafni postaju simbol slavlja i uživanja prije ulaska u razdoblje korizme, vrijeme posta i odricanja

U mnogim krajevima diljem svijeta, posebice u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi, “pancake day” ili “dan palačinki” obilježava se tradicionalnim pripremanjem palačinki. Ovaj dan poznat je i kao “shrove tuesday” ili “dan poklada” te uvijek pada 47 dana prije Uskrsa. Dan palačinki obično se slavi posljednjeg dana pokladnog razdoblja prije početka korizme.

Kod nas se na taj dan tradicionalno pripremaju i peku ukusne krafne. Ova tradicionalna slastica priprema se s posebnom pažnjom, a raznoliki nadjevi poput pekmeza, čokolade ili vanilije dodaju dodatnu dimenziju slatkom doživljaju.

Krafne na poklade

image

Krafne ili pokladnice

ANDREA KRŠLOVIĆ

Mnogi izvori krafne nazivaju pokladnicama, a ovo ime potječe od običaja povezanih s pokladama, vremenom veselja u obliku povorki maškara, kostimiranih događanja te maskiranih plesova.

Unatoč uvriježenom nazivu u većini kulinarske literature, u narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, pa se krafne ili krofne često koriste u svakodnevnom govoru, ovisno o regiji Hrvatske.

Ovaj slasni desert, omiljen među mnogima, pruža priliku za uživanje u slatkome prije nego što krenemo u razdoblje odricanja tijekom korizme. Ukoliko se netko odluči odreći slatkiša, neka barem uživa u poslastici ovih sočnih krafni čiji Vam recept donosimo. Spremite se za čaroliju okusa i tradicije koja će zasladiti pokladne dane!

Sastojci za 20-ak krafni

500 g glatkog brašna

40 g svježeg kvasca (kocka)

2 dl mlakog mlijeka

50 g šećera

1 paketić vanilin šećera

2 žutanjka

2 jušne žlice ulja

1/2 žličice soli

1 jušna žlica ruma

Ribana korica limuna i naranče

Sok od naranče (0,5 dl)

2 jušne žlice brašna (dok premijesimo tijesto da se ne lijepi)

1 l ulja za prženje

Pekmez po želji

Šećer u prahu za posipanje

image

Uz pomoć okruglog kalupa izrežemo oblike

ANDREA KRŠLOVIĆ

Početak pripreme

Pažljivo prosijemo brašno u duboku, idealno plastičnu zdjelu, kako bismo osigurali glatkoću našeg tijesta. Zatim, dodajemo sol i nježno promiješamo sastojke.

Zagrijemo mlijeko do točke gdje je toplo, ali ne vruće. Zatim, u toplo mlijeko dodajemo izmrvljeni kvasac, tri jušne žlice brašna i jednu žličicu šećera. Promiješamo sve sastojke, stvarajući homogenu smjesu. Ostavljamo smjesu da zakipi, čekajući trenutak kada će se kvasac podignuti i stvoriti pjenastu površinu.

Važno je napomenuti da smo količinu brašna i šećera uzeli prema navedenim proporcijama za izradu tijesta.

Izmiksamo žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom, stvarajući kremastu bazu za naše tijesto. Zatim postepeno dodajemo ulje, rum, te svježe ribane kore naranče i limuna, što unosi bogatstvo okusa u smjesu. Naranče i limuni trebaju biti sobne temperature kako bismo maksimalno iskoristili njihove arome. Nakon što su svi ovi sastojci sjedinjeni, lagano ih ulijevamo u zdjelu s prethodno prosijanim brašnom.

Ukoliko niste ljubitelj okusa narančinog soka, imate opciju prilagodbe recepta dodavanjem dodatne količine mlijeka, otprilike za 0,5 decilitara. Na taj način možete prilagoditi sastojke prema vlastitim preferencijama i postići željeni balans okusa u receptu.

image

Pržimo ih otprilike 1,5 do 2 minute

ANDREA KRŠLOVIĆ

Mijesimo tijesto

Nakon što smo kvasac pustili da se diže i stvori bogatu pjenastu teksturu, pažljivo ga dodajemo u našu smjesu. Zatim, strpljivo umijesimo tijesto dok ne postane glatko i elastično, osiguravajući ravnomjernu distribuciju sastojaka. Kako bismo tijestu omogućili da se pravilno razvija, pokrivamo ga poklopcem ili prekrivamo kuhinjskom krpom i premještamo na toplo mjesto. Ostavljamo ga da se diže dok se volumen ne udvostruči, stvarajući tako idealnu teksturu za naše slatke krafne.

Nakon što tijesto dostigne svoj puni volumen, pažljivo ga razvaljamo na debljinu od otprilike 1,5 centimetara, koristeći valjak. Zatim, uz pomoć okruglog kalupa izrežemo oblike, stvarajući željeni oblik krafni. Pokrivamo ih kuhinjskom krpom i ostavljamo da se dižu još otprilike 15 minuta kako bi dobili na mekoći i prozračnosti. Možemo ih postaviti na pobrašnjeni plitki pleh.

image

Nakon prženja stavljamo ih u cjedilo kako bismo omogućili upijanje viška ulja

ANDREA KRŠLOVIĆ

Prženje krafni

Zagrijavamo ulje na temperaturu od 175 stupnjeva Celzijusovih kako bismo pripremili savršene krafne. Pažljivo stavljamo krafne u ulje, okrećući ih tako da donja strana, ona na kojoj su se dizale, ne bude potopljena u vrućem ulju.

Pržimo ih otprilike 1,5 do 2 minute, ili dok lijepo ne porumene. Nakon toga, okrećemo ih rupičastom žlicom kako bismo pržili i drugu stranu još isto toliko vremena. Cilj je postići ravnomjerno zlatno smeđu boju na obje strane s bijelim prstenom po sredini, stvarajući sočne krafne spremne za posluživanje.

Nakon što su krafne dosegle savršenu zlatno smeđu boju, pažljivo ih izvadimo iz vrućeg ulja. Postavljamo ih na papirnati ubrus u cjedilo kako bismo omogućili upijanje viška ulja.

U slast

image

Punimo ih s nadjevima po želji

ANDREA KRŠLOVIĆ

Nježno prebacujemo svježe pečene krafne na pleh, dopuštajući im da se malo ohlade prije nego što započnemo s finalnim dodatcima. Sada je na redu kreativni dio – punimo ih prema vlastitim željama i preferencijama. Nutella, različite marmelade, krema od vanilije, voća, orašastih plodova ili bilo koji drugi omiljeni nadjev mogu dodati dodatnu dimenziju okusa. Ali, i ne moraju. Tijesto je zbilja savršeno i prozračno čak i kada se jede samostalno.

Nakon što su krafne ukrašene i nafilane po Vašem guštu, posipamo ih šećerom u prahu za dodatnu dimenziju slatkoće. Sada, s pripremljenim krafnama, preostaje samo uživati u njihovom ukusu. Dobar Vam tek i uživajte!

13.02.2024., 09:57h
ANDREA KRŠLOVIĆ
27. srpanj 2024 03:34