Specijalitet od povrća iz ProvanseAndrea Kršlović
StoryEditor
OKUSI PROVANSE NA STOLU

Ratatouille za posebne prilike i svakodnevne užitke

Ovo je jedno od onih jela koje, iako zahtijeva dosta vremena i pažnje, na kraju nagrađuje svakim zalogajem

Ratatouille nije jelo koje ćete pripremati svaki dan, zbog njegove zahtjevne pripreme i vremena koje je potrebno da se svi okusi sjedine. Međutim, kada ga jednom pripremite, shvatit ćete da je to jelo koje možete s ponosom poslužiti bilo kome i u bilo kojoj prilici. Njegova svestranost je impresivna – može se savršeno poslužiti kao samostalno vegetarijansko jelo, zadovoljavajući i najzahtjevnije gurmane, a isto tako može biti izvrstan prilog uz razne vrste mesa, dodajući bogatstvo okusa svakom obroku.

Također se može poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili čak kao hladno predjelo. Priprema se može obaviti i dan prije planiranog posluživanja, što je praktično za one koji žele unaprijed organizirati obrok. Štoviše, kada jelo odstoji neko vrijeme, sastojci se bolje prožimaju i razvijaju dublje i složenije okuse, čineći jelo još ukusnijim.

Bilo da se poslužuje toplo ili hladno, svježina i bogatstvo okusa uvijek su zagarantirani. Donosimo Vam recept inspiriran receptom korisnice Hare na Coolinarici.

image

Može se poslužiti i kao predjelo

Andrea Kršlović

Sastojci:

2.5 dl umaka od rajčice

1 luk

4 režnja češnjaka

1 mrkva

2 paprike

1 tikvica

1 žuta tikvica

1 patlidžan

3 rajčice

sol, ulje, ljuta paprika, peršin, bosiljak, timijan

image

Sve složeno i spremno za pečenje

Andrea Kršlović

Priprema baze

Uključite pećnicu na 150 stupnjeva Celzijevih. Na umjerenoj vatri zagrijte ulje, po vašem izboru, u velikoj tavi. Dodajte sitno isjeckani luk i mrkvu te ih lagano pržite dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i pržite ga kratko, tek toliko da zamiriše. Narežite paprike, zatim ih dodajte u tavu i lagano ih prepržite.

Na preprženo povrće dodajte umak od rajčice. Začinite sa soli, paprom i ljutom paprikom prema ukusu. Zatim dodajte začine: peršin, bosiljak, timijan i origano. Ostavite da se sve zajedno lagano prži na niskoj temperaturi dok ne dobijete gust umak, otprilike 15 minuta.

Priprema povrća i slaganje

Dok se umak krčka očistite i isjeckajte povrće (tikvice, patlidžane, rajčice). Pokušajte da kolutovi budu približno iste debljine kako bi se lijepo slagali u lim. Najbolje je koristiti okrugli lim kako biste mogli složiti povrće u lijepom spiralnom obliku.

Na dno lima stavite pripremljeni umak od rajčice i povrća. Narezano povrće poredajte u spiralu preko umaka, naizmjenično stavljajući različite vrste povrća kako biste dobili šareni mozaik. Prelijte malo maslinovog ulja preko povrća i pospite ostatkom začinskog bilja te dodajte nekoliko režnja češnjaka.

Preostale dijelove povrća nemojte baciti. Spremite ih u zamrzivač i koristite za izradu temeljca kada skupite dovoljno ostataka. To je sjajan način da iskoristite sve dijelove povrća i napravite domaći temeljac za juhe ili kuhanje.

image

Rajčica, paprika i tikvica glavni su sastojci

Pixabay

Pečenje ratatouillea

Pokrijte lim folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva Celzijevih otprilike jedan do jedan i pol sat. Nakon toga, uklonite foliju i pecite na malo jačoj temperaturi, 175 stupnjeva Celzijevih, još otprilike 45 minuta, dok povrće ne bude potpuno mekano i poprimi zlaćanu boju.

Ono što dobijete na kraju je jelo koje se naprosto topi u ustima, s bogatim i prožetim okusima koji će oduševiti svakog gosta. Priprema ratatouillea zahtijeva vrijeme i strpljenje, ali krajnji rezultat je itekako vrijedan truda. Uživajte u ovom ukusnom jelu koje donosi okus Provanse na vaš stol. Dobar tek!

03.08.2024., 09:31h
19. rujan 2024 15:01